Kako je pao Eskobar 21. veka: Krio se u džungli, nije koristio telefone, a njegova banda je slala kokain čak do Rusije! (VIDEO)

24.10.2021

12:15

0

Za okorelim Otonijelom tragalo 500 vojnika

Kako je pao Eskobar 21. veka: Krio se u džungli, nije koristio telefone, a njegova banda je slala kokain čak do Rusije! (VIDEO)
Dairo Antonio Usuga zvani Otonijel - Copyright Profimedia

Najtraženiji kolumbijski narko-bos, Dairo Antonio Usuga, poznatiji kao Otonijel, uhvaćen je posle velike zajedničke akcije policije, vojske i vazduhoplovnih snaga.

Tamošnja vlada je ponudila 800.000 dolara nagrade za informacije o njegovoj lokaciji, dok su SAD ponudile 5 miliona dolara za njegovo hvatanje.

Kolumbijski predsednik Ivan Duke pohvalio je akciju u televizijskom obraćanju.

- Ovo je najveći udarac narko-dilerima u našoj zemlji u ovom veku. To je uporedivo sa padom Pabla Eskobara devedesetih - rekao je Duke.

Kako je uhvaćen?

Otonijel je uhvaćen u skrovištu u ruralnom području provincije Antiokije, na severozapadu Kolumbije, nedaleko od granice sa Panamom.

U operaciji je učestvovalo 500 vojnika u pratnji 22 helikoptera. Jedan policajac je stradao tokom hapšenja.

Kako se navodi, Otonijel je koristio mrežu seoskih kuća kao skloništa i tako izbegavao vlasti, a nije koristio ni telefone već se oslanjao na kurire.

Njegova lokacija  je otkrivena pre oko dve nedelje.

Šef policije Horhe Vargas je naveo da je Otonijelovo kretanje pratilo i analiziralo više od 50 stručnjaka uz pomoć satelitskih snimaka. U potragu su bile uključene i američke i britanske službe.

Predsednik Duke je dodao da je operacija bila "najveće prodiranje u džunglu koje je vojska ikada izvela u našoj zemlji".

Kolumbijski vojnici su se slikali sa uhvaćenim narko-bosom koji je nosio lisice i gumene čizme.

Poslednjih godina je bilo više pokušaja da se uhvati okoreli Otonijel, ali do sada vlasti nisu imale uspeha.

Profimedia
 

Zalivski klan

Otonijel je postao vođa klana de Golfo (Zalivski klan) posle smrti prethodnog lidera - njegovog brata koga je ubila policija u raciji na dočeku Nove godine pre desetak godina.

Smatra se da je ovaj klan najmoćnija kriminalna organizacija u zemlji dok su ga američke službe opisale kao "teško naoružanu i ekstremno opasnu bandu".

Operišu u mnogim provincijama, a imaju i široke međunarodne veze. Bave se trgovinom drogom i ljudima, ilegalnim rudarenjem zlata i iznudom.

 

 

Veruje se da broje oko 1.800 naoružanih članova, uglavnom regrutovanih iz krajnje desničarskih paravojnih grupa. Članovi su hapšeni u Argentini, Brazilu, Hondurasu, Peruu i Španiji.

Banda kontroliše mnoge rute kojima se prevozi droga iz Kolumbije do SAD, pa čak sve do Rusije.

Kolumbijska vlada, ipak, smatra da je njihovo "članstvo" smanjeno poslednjih godina što je mnoge lidere navelo da se kriju u udaljenim krajevima džungle.

Otonijelu prete brojne optužnice, uključujući isporuke kokaina u SAD, ubistva policajaca i regrutovanje dece.

SAD su protiv njega podigle optužnicu 2009. godine tako da postoji mogućnost i da se izruči toj zemlji i da će se naći pred njujorškim sudom.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike