Sedmica u svetu: Pritajeni Kurc, ubijeni poslanik, razorni zemljotresi i tenzije u Libanu

17.10.2021

19:22

0

Poplave su pustošile širom sveta, Britanija se zaledila pred brutalnim ubistvom, a u Nemačkoj su se nastavila politička natezanja

Sedmica u svetu: Pritajeni Kurc, ubijeni poslanik, razorni zemljotresi i tenzije u Libanu
pregled nedelje svet 1610 - Copyright Profimedia/AP Photo

U nedelji za nama (11-17. oktobra) situacija u Nemačkoj počela je da se raspliće i zemlja je sada na korak do vladajuće koalicije, Sebastijan Kurc je nastavio da puni medijske stupce, a bivši predsednik SAD je završio u bolnici. U džamiji u Avganistanu ponovo je došlo do masakra, U Norveškoj je Danac lukom i strelom usmrtio pet ljudi, a u Velikoj Britaniji ubijen je član parlamenta.

Kurc i priključenija

Nakon što je odlučio da podnese ostavku na mesto kancelara, Sebastijanu Kurcu, lideru Narodne partije Austrije (OVP), drastično će se smanjiti plata. Novi kancelar i donedavni ministar spoljnih poslova Aleksander Šalenberg položio je u ponedeljak zakletvu pred predsednikom Aleksandrom Van der Belenom, čime je zvanično počeo njegov mandat, a Kurc je istog dana jednoglasno izabran za novog šefa poslaničkog kluba OVP u austrijskom parlamentu. U utorak je uhapšena prva osoba povezana sa aferom koja je Kurca prisilila na ostavku, istražiteljka javnog mnjenja Zabine Bajnšab, koja je nakon ispitivanja puštena iz zatvora. Kako se donedavni kancelar Austrije spasao u poslednjem trenutku i odlučio da podnese ostavku možete pročitati OVDE.

Danski Robin Hud

Hakon Mosvold Larsen/NTB Scanpix via AP
 

Petoro ljudi ubijeno je u napadu lukom i strelom u norveškom gradu Kongsbergu, a napadač je ubrzo nakon toga uhapšen. Kasnije je ustanovljeno da žrtve nije birao, nego da je ubijao nasumično i da je u pitanju Danac koji je odranije poznat policiji. Njegov identitet otkriven je dan kasnije, kada je saopšteno da se radi o Espenu Andersenu Bratenu, starom 37 godina, koji je nakon ispitivanja predat zdravstvenoj službi.

Ratno stanje na ulicama Bejruta

Tokom demonstracija koje su održavane u Bejrutu zbog glavnog sudije u istrazi o prošlogodišnjoj eksploziji u luci libanske prestonice došlo je do pucnjave u kojoj je poginulo najmanje pet osoba, dok je 30 povređeno. Na ulicama je nastao haos već kad je ispaljen prvi metak, a kako se pucalo i sa prozora zgrada, mnogi su odmah potražili sklonište, dok je vojska zapretila da će pucati u sve naoružane. Kako je uništen Bejrut i ko je sudija koji želi da se obračuna sa svim prestupnicima bez obzira na njihov rang možete pročitati OVDE.

Ubistvo koje je šokiralo Britaniju

Poslanik Konzervativne stranke Velike Britanije ser Dejvid Ejms izboden je nekoliko puta u metodističkoj crkvi u Eseksu. Napad se dogodio u petak kad se našao sa svojim pristalicama, među kojima je bio muškarac s nožem. Nedugo posle vesti o napadu, odjeknula je informacija da je Ejms preminuo. Ispostavilo se da je napadač muškarac star 25 godina somalijskog porekla, a policija Velike Britanije ovaj napad tretira kao teroristički čin. Tek u nedelju policija je odlučila da otkrije identitet Ejmsovog napadača. Dejvid Ejms nije prvi poslanik koji je ubijen u Britaniji dok je bio u službi. Pre pet godina stradala je Džo Koks, koju je razjareni muškarac napao nasred ulice, pucao u nju, pa nastavio da je ubada nožem, ne mogavši da prestane da se iživljava nad njenim telom

Tri fantastiko

Tanjug/AP photo
 

Socijaldemokrate (SPD), Zeleni i Slobodne demokrate (FDP) postigli su načelni dogovor o formiranju vladajuće koalicije u Nemačkoj. Lideri ove tri stranke preporučili su svojim partijama da zvanično započnu koalicione pregovore u petak, 19 dana otkad su održani izbori. Ipak, to ne znači i da će uspeti da se dogovore, jer sve zavisi od unutarstranačkih previranja koja će uslediti nakon ove vesti. Ukoliko sve bude proteklo kako se očekuje, Nemačkom posle 16 godina neće vladati CDU, koja je dobrim delom izgubila podršku birača zbog konroverznih poteza novog lidera Armina Lašeta.

Krvoproliće u džamiji, nedelja druga

Nakon prošlonedeljnog napada bombaša samoubice u džamiji u Kunduzu, koji se odigrao u petak tokom molitve, sličan scenario se ponovio i u džamiji u Kandaharu. Strašna eksplozija začula se unutar svetinje za vreme molitve, a jezivi snimci i fotografije ubrzo su počeli da se pojavljuju na internetu. Stradala je najmanje 41 osoba, a odgovornost za napad preuzela je Islamska država Korasan (ISIS-K), najradikalnija islamistička grupa u Avganistanu. U saopštenju se dodaje da su dva borca Islamske države ubila čuvare džamije, upali unutra i razneli se između dve grupe vernika koji su bili na molitvi.

Brige plave krvi

Britanska Kraljica Elizabeta II prvi put je ove nedelje, u 94. godini, viđena u javnosti sa štapom. Osim toga, dospela je u žižu javnosti i kada je njen razgovor sa Kamilom, vojvotkinjom od Kornvola i suprugom kraljičinog sina, Čarlsa, slučajno "uhvatio mikrofon", pa su svi čuli kako kritikuje svetske lidere. Sa druge strane, njen unuk, princ Vilijam, kritikovao je milijadere koji organizuju putovanja u svemir, što se poklopilo sa letom kanadskog glumca Vilijama Šatnera, poznatog po ulozi kapetana Kirka u seriji "Zvezdane staze", koji je sredinom sedmice postao najstarija osoba koja je bila u svemiru zahvaljujući putovanju u raketi kompanije "Blu Oridžin" Džefa Bezosa.

Korejske igre

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP,
 

Severnokorejski vođa Kim Džong Un iznenadio je sve tokom govora povodom godišnjice osnivanja vladajuće stranke, ali ne zbog onoga o čemu je pričao, već zato što se na crvenom tepihu pojavio u sjajnim crnim sandalama koje je obuo preko crnih čarapa, nakon čega su analitičari pokušali da odgonetnu šta to znači. Prebeg iz Severne Koreje i nekada odani komunista, koji je morao da ode iz zemlje jer je strahovao za svoj život, otkrio je tajne najzatvorenije zemlje na svetu, a planetu je obišao snimak u kom se mogu videti vojnici koji su priredili jedinstvenu predstavu Kim Džon Unu. Pred njim su vratovima lomili šipke, glavama razbijali betonske ploče i ležali na ekserima. Serija koja je postala jedna od trenutno najgledanijih širom sveta, "Squid game", otkrila je mračnu stranu Južne Koreje, a čak je i Kim Džong Un reagovao na nju, ne propustivši priliku da iskritikuje južnog suseda.

Klimavo Klintonovo zdravlje

Bivši američki predsednik Bil Klinton primljen je u bolnicu u Kaliforniji zbog infekcije kako bi bio podvrgnut dvodnevnoj terapiji. Tim povodom oglasio se i aktuelni predsednik Amerike Džozef Bajden, koji je otkrio kako se Klinton oseća i kada će biti pušten kući.

Kad se nebo otvori

Tanjug/AP photo
 

Grčko ostrvo Evija pogođeno je ove sedmice poplavama, samo nekoliko meseci nakon što su razorni šumski požari uništili trećinu njegovih površina pod šumom. U Kini je zbog poplava poginulo 15 ljudi, a 1,7 miliona osoba je pogođeno njima, dok je na Filipinima oluja Kompasu pokrenula klizišta i poplave u kojima je stradalo 19 stanovnika, dok su mnogi nestali. Krajem radne nedelje nepogode su pogodile i Atinu i Solun, na čijim ulicama je nastao haos od vode koja je nadrla. Nevreme nazvano Balos odnelo je i prvu žrtvu u Grčkoj, a fotografije i snimci koji su se pojavili na društvenim mrežama pokazali su da je situacija prilično dramatična. Jedan autobus upao je u rupu koja se na putu otvorila zbog obilnih kiša, ali, na sreću, niko od putnika nije povređen.

Potres za potresom

Razoran zemljotres jačine 6,2 stepena Rihterove skale pogodio je Krit. Kamere su snimile kakva panika je nastala na Kritu, a tom prilikom srušila se i jedna crkva, ali je jedna ikona Bogorodice sa Isusom ostala da stoji uspravno usred ruševina. Osim toga, prošle sedmice treslo se i na Aljasci, u Španiji i na Baliju, gde je zemljotres usmrtio najmanje tri osobe, među njima i trogodišnju devojčicu.

Stanje na ivici dramatičnog: Energetska kriza se pogoršava u Kini i Indiji, haosu doprinelo nekoliko faktora

Rover na Marsu došao do neverovatnog otkrića: Šta je sve do sada uradio "Perseverance"

Deveti krug korone

Brazilskom predsedniku Žairu Bolsonaru nije bilo dozvoljeno da prisustvuje fudbalskoj utakmici između klubova Santos i Gremio jer nije vakcinisan. Sa druge strane, predsednik Filipina šokirao je izjavom da bi ljude trebalo vakcinisati dok spavaju. Jedna teritorija u Australiji donela je najstrože korona mere do sada, a nevakcinisani su, između ostalog, dobili rok od mesec dana da se vakcinišu ili će u suprotnom ostati bez posla i morati da plate 5.000 dolara. Širom Italije izbili su protesti zbog toga što je jedna od najstrožih mera protiv koronavirusa u Evropi stupila na snagu, koja zahteva od svih zaposlenih da pokažu dokaz o vakcinaciji po dolasku na posao, dok je Rusija nastavila da obara crne rekorde.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike