Doneli najstrože korona mere na svetu: Ko se ne vakciniše za mesec dana, ostaje bez posla i plaća 5.000 dolara

13.10.2021

20:21

0

"Imate 30 dana. To je rok ukoliko želite da zadržite poslove"

Doneli najstrože korona mere na svetu: Ko se ne vakciniše za mesec dana, ostaje bez posla i plaća 5.000 dolara
Profimedia

Australijska Severna teritorija je donela najstrože korona mere na svetu, a stupiće na snagu sledećeg meseca.

Premijer te federalne teritorije, Majkl Ganer, rekao je da radnici koji su često u kontaktu sa ljudima, moraju da do 13. novembra prime najmanje jednu dozu vakcine ili im neće biti dozvoljeno da se vrate na posao, a preti im i kazna od 5.000 australijskih dolara.

 

 

Odluka se odnosi na radnike u bolnicama, bankama, prodaji, supermarketima, recepcionere, frizere i terapeute/kozmetičare; na radnike koji dolaze u kontakt sa ljudima koji su u riziku od koronavirusa, a ne mogu da se vakcinišu: na zaposlene koji rade u visokorizičnim mestima gde je prenos kovida na visokom nivou; radnike u logistici, gradnji i snabdevanju hranom.

Takođe, podrazumeva se da pomenute kategorije radnika u budućnosti moraju da prime i buster doze.

Poslodavcima će biti dozvoljeno da od osoblja traže dokaz o vakcinaciji, a moraće da imaju i bazu podataka o statusu vakcinacije zaposlenih. Oni koji ne mogu da se vakcinišu moraju to da potkrepe medicinskim dokazom.

- Ukoliko radite sa ljudima, morate da se vakcinišete. Ukoliko radite u ugostiteljstvo, prodaji ili supermarketu, morate da se vakcinišete. Imate 30 dana. To je rok ukoliko želite da zadržite poslove - rekao je Ganer.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi