Ovako izgleda smrt u najopasnijem gradu na svetu: Šef policije dobio odsečenu glavu, a groblja pričaju strašnu priču

13.10.2021

19:13

0

Život u Tihuani nije nimalo lak

Ovako izgleda smrt u najopasnijem gradu na svetu: Šef policije dobio odsečenu glavu, a groblja pričaju strašnu priču
groblje-tihuana1 - Copyright Profimedia

Meksički grad Tihuana poznat je po borbi bikova, trkama automobila i kao destinacija na koju Amerikanci vole da odu kako bi uživali u tekili ili marihuani.

Međutim, Tihuana nosi i neslavnu titulu jednog od najopasnijih gradova na svetu, a često zauzima baš prvo mesto na toj listi.

Na 100.000 stanovnika ima 138 ubistava, što znači da oko šest ljudi nastrada svakog dana u tom gradu.

Glavni razlozi nasilja su trgovina ljudima i drogom koju vode različite bande.

Do kraja jula ove godine, zabeleženo je više od 1.160 ubistava. Prošle godine ubijeno je 2.000 ljudi, a 2019. više od 2.200.

Guverner provincije Baha Kalifornija, u kojoj se nalazi Tihuana, rekao je da je 99 odsto ubistava povezano sa narko-kartelima i trgovinom drogom.

AP Photo/Guillermo Arias
 

Guverner Haime Bonilja je dalje istakao da se smanjivanje stope ubistava ne može dogoditi preko noći.

- Ne možete blokirati sunce palcem - rekao je on slikovito.

Prema jednoj nedavno sprovedenoj anketi meksičke Agencije za javnu bezbednost, skoro 80 odsto građana se ne oseća sigurno što živi u Tihuani.

Među 10 gradova sa najvišom stopom nasilja čak pet se nalazi u Meksiku, a među njima je Tihuana.

Odsečena glava kao dobrodošlica

Koliko je situacija ozbiljna, pokazuje i primer novog šefa policije Tihuane Rafaela Vaskeza Hernandeza, koji je prvog radnog dana na toj poziciji dobio pretnju smrću u vidu odsečene glave.

Gradonačelnica Monserat Kabaljero Ramirez potvrdila je da je glava stavljena u plastičnu kesu i potom ostavljena na ulici, nakon što se Hernandezu bližio kraj smene.

 

 

- Ukoliko mu se preti zbog njegovog posla, ja to vidim kao znak da se banditi osećaju ugroženo. Ostavili su poruku straha, ali ta poruka samo potvrđuje ko su oni. Tvrde da su pristojni, a onda ostave deo tela? - poručila je ona.

Inače, šef policije je, navodno, glavu dobio jer se sumnja da je sarađivao sa kartelom Sinaloa, čiji je nekadašnji vođa bio zloglasni Hoakin Guzman, zvani El Čapo. Podsetimo, El Čapo trenutno izdržava zatvorsku kaznu u SAD.

Gradonačelnica je napomenula da je Hernandez ispitan podrobno pre nego što je postavljen na tu funkciju. Kako je kazala, nada se da će svi njeni saradnici "očistiti kuću" i smanjiti broj ubistava u Tihuani.

Hernandez je već 19 godina u policiji, prenose lokalni mediji.

Masovne grobnice

Više od 10.000 neidentifikovanih tela nalazi se u masovnim grobnicama širom Baha Kalifornije, od 2010. godine, pokazali su zvanični podaci.

Od januara 2010. do juna ove godine, 10.122 neidentifikovana tela su sahranjena na 13 grobalja. Više od 1.000 masovnih grobnica se nalazi na groblju broj 13 u Tihuani, najvećem gradu Baha Kalifornije. Svaki grob je obeležen belim drvenim krstom.

Profimedia
 

Vlasti nastavljaju da sahranjuju tela u takvim grobnicama, iako je ta praksa ukinuta 2015. godine, prenosi list "Milenio".

Prema rečima Angelike Ramirez, članice Udruženja porodica nestalih, i po 20 tela se nalazi u jednom grobu.

Pojedine rake nisu čak ni propisno prekrivene, pa se vidi kako plastične vreće, u kojima se nalaze ljudski ostaci, vire iz zemlje. Često u grobu završe i zaštitne maske i rukavice koje nose forenzičari.

- Za nas je sve ovo šokantno - rekla je Ramirezova.

Profimedia
 

Ukoliko se neko telo iz masovne grobnice identifikuje, porodica može da uposli grobara da ekshumira ostatke, međutim, to ih može koštati 80.000 pezosa (oko 3.900 američkih dolara), pa mnogi odustaju od te namere. Vlasti Baha Kalifornije uopšte ne učestvuju u plaćanju troškova.

Većina tela se sahranjuje u grobnice nedugo nakon što budu pronađena, odnosno, pre nego što uopšte budu i identifikovana, jer su mrtvačnice prenatrpane.

Godine 2019. jedna mrtvačnica u Tihuani je upoređena sa koncentracionim logorom nacističke Nemačke, nakon što je u javnosti završila slika na kojoj se vide nagomilana krvava tela na podu.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike