Kurc je spretno odigrao u kriznom trenutku: Zbog čega se kancelar Austrije na kraju odlučio da podnese ostavku

13.10.2021

07:22

0

Svestan kakve bi mogle da budu posledice ako ostane na poziciji, morao je da odgovori na sve glasnije pozive da se povuče

Kurc je spretno odigrao u kriznom trenutku: Zbog čega se kancelar Austrije na kraju odlučio da podnese ostavku
AP21162504212909 - Copyright AP photo

Iako je Sebastijan Kurc u subotu podneo ostavku na mesto kancelara, nije u potpunosti izgubio moć. Kada su optužbe za korupciju dostigle vrhunac, bilo je jasno da on neće lako otići, posebno zbog toga što nije sigurno da li birači to žele.

Kurcov potez iznenadio je mnoge nakon što je danima pričao da mu ne pada na pamet da podnese ostavku, ali je on zapravo taktički smislen. Druga opcija mu je bila da se u utorak suoči sa izglasavanjem nepovrenja u parlamentu, što bi izazvalo lančanu reakciju i gurnulo njegovu stranku u opoziciju.

U tom slučaju koaliciona vlada koju bi činili Kurcovi zakleti politički neprijatelji radila bi na tome da istraži sve sumnjive poslove u poslednjih nekoliko godina.

Nova vlada ne bi traćila vreme ni da uništi sistem koji je Kurc izgradio. Od kada je 2017. postao kancelar, postavio je saveznike u sve ključne institucije u zemlji, od moćnog javnog emitera do Ustavnog suda, a nova vladajuća koalicija veoma bi brzo pokušala to da promeni.

Zbog toga je iznenadna promena mišljenja i odluka da podnese ostavku sasvim logična.

Kada su Zeleni, mlađi partner njegove Austrijske narodne partije u vladajućoj koaliciji, u četvrtak, dan nakon što je policija upala u kancelariju kancelara, jasno dali do znanja da ga više neće podržavati, Kurc nije imao drugog izbora nego da se povuče.

AP photo
 

Sada se postavlja pitanje šta će Kurc raditi. On planira da ostane lider svoje stranke i preuzme kontrolu nad njenom poslaničkom grupom. Bez obzira na njegove metode, nema sumnje da je Kurc oživeo svoju stranku desnog centra, pa ne čudi što su mnogi iz nje stali uz njega. Zbog toga su analitičari počeli da spekulišu da će on nastaviti da vuče konce kao da je i dalje kancelar i da samo neće imati tu titulu zvanično.

Njegov naslednik, ministar spoljnih poslova Aleksanar Šalenberg, deluje kao da mu je iskreno lojalan. Ovaj iskusni diplomata radio je kao Kurcov savetnik kada je postao ministar spoljnih poslova 2013. i do danas je ostao njegov blizak saveznik.

Ipak, moć koju će imati mogla bi da promeni Šalenbergov način razmišljanja i da dovede u pitanje njegovu odanost. Njegovi preci su bili austrijski plemići u vladi i vojsci, pa mu je bavljenje politikom u krvi. Pre dve godine malo ko je znao za ovog diplomatu kada je postavljen za privremenog ministra spoljnih poslova, a sada će on vršiti najvažniju funkciju u zemlji.

Prošle nedelje, nakon vesti o optužbama protiv Korca za korupciju, Šalenberg je potpisao pismo zajedno sa ostalim članovima kabineta Narodne stranke, insistirajući da bi koalicija mogla da napreduje samo "ako je Sebastijan Kurc na vrhu".

Sada ostaje da vreme pokaže da li je njegova odluka da prihvati poziciju kancelara dokaz duboke odanosti Kurcu ili prepoznavanje dobre prilike za sopstveni napredak.

Kurc je trenutno više zabrinut zbog istrage koja se vodi protiv njega nego zbog političkih rivala koji vrebaju. On je optužen da je skovao zaveru kako bi anketari i novinari objavili lažne informacije koje su išle u prilog njegovoj stranci i njemu, a navodno je na tome radio od 2016, kada su on i njegovi saveznici počeli da rade na tome da dođu na vlast. Ipak, ceo ovaj proces mogao bi da traje godinama, jer trenutno nema ni nagoveštaja o tome kad bi mogao da bude izveden pred sud.

AP photo
 

Kurcova dosadašnja strategija - da se predstavi kao žrtva preterano revnosnih tužilaca i da tvrdi da je nevin - nije se pokazala kao dobra. Ni njegovo insistiranje da ga treba „smatrati nevinim dok se ne dokaže da je kriv“ nije naišlo na poseban odjek.

Problemi sa porukama

Tekstualne poruke koje su pronašli istražitelji, a čiju je verodostojnost potvrdio Kurc, možda neće biti dovoljne da on završi u zatvoru, ali će mu sigurno narušiti reputaciju, posebno zato što se on biračima predstavio kao dobročinitelj koji će okončati stranačko zapošljavanje i poslove koje su austrijski političari obavljali iza kulisa.

Poruke koje su objavljene pokazale su da je Kurc imao nameru da sredi sve tako da se igra po njegovim pravilima, ali to mu neće mnogo narušiti popularnost.

Analitičari ne znaju da li će Austrijancima na kraju biti važno sve za šta se Kurc tereti, ali je to verovatan scenario ukoliko se istraga bude odugovlačila. Kurc je daleko najpopularniji političar svoje generacije, a njegov politički rad u većem delu zemlje vidi se u pozitivnom svetlu. Sa druge strane, opozicija je slaba.

Jedno od obeležja svakog dobrog političara jeste sposobnost da natera glasače da zaborave ono negativno. Ako je skandal sa Kurcom do sada nešto dokazao, to je da je on spreman da poradi na tome.

Osim toga, odlazak Sebastijana Kurca s funkcije austrijskog kancelara najnoviji je udarac za konzervativce u zapadnoj Evropi koji se poslednjih godina bore s poteškoćama, ukazao je "Volstrit žurnal".

AP photo
 

Hrišćansko-demokratska unija u Nemačkoj izgubila je na nacionalnim izborima u septembru pošto je poslednjih 16 godina vodila vladu pod kancelarom Angelom Merkel. Konzervativci su u opoziciji od Francuske do Španije i Portugalije, napisao je američki list, dodajući kako je u protekle četiri godine Kurc bio "retka zvezda nezdravog evropskog konzervativnog pokreta".

Pritisci ga usmerili

Kurc je u subotu po drugi put bio primoran da se odrekne kancelarske dužnosti, ne odsluživši pun mandat. Kao i prvog puta, njegov odlazak povezan je sa optužbama za korupciju i došao je nakon velikih pritisaka sa raznih strana.

Osim pretnje Zelenih da će napustiti koaliciju ukoliko Kurc ostane na čelu Narodne stranke, predsednik Aleksandar van der Belen apelovao je na sve stranke i njihove lidere "da ostave po strani svoje kratkoročne ambicije" i da stave potrebe nacije iznad politike.

- Austrija trenutno sebi ne može da priušti nijednog egoistu - navodi se u njegovom saopštenju.

Zeleni su prošle nedelje već počeli pregovore sa opozicionim strankama o mogućim koalicijama, a vicekancelar Austrije i vođa Zelenih u nedelju je pozdravio ostavku Kurca, rekavši da je to pravi korak za imidž Austrije u inostranstvu, ali i za nastavak rada njegove partije u koalicionoj vladi pod Šalenbergom.

Kao i njegov prethodnik, i kao ministar spoljnih poslova i kao kancelar, Šalenberg je zauzeo čvrst stav prema migracijama i snažno podržava Izrael. Prvi put je imenovan na mesto ministra spoljnih poslova kao deo privremene vlade tehnokrata nekoliko meseci nakon što je Kurc izgubio poverenje u parlamentu u maju 2019.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike