Čuveni kapetan Kirk postao najstarija osoba u svemiru: Vilijam Šatner oborio rekord (VIDEO)

13.10.2021

17:25

0

Šatner je bio vidno potresen i u suzama posle uspešnog leta

Čuveni kapetan Kirk postao najstarija osoba u svemiru: Vilijam Šatner oborio rekord (VIDEO)
šatner - Copyright Profimedia

Kanadski glumac Vilijem Šatner (90), koji je igrao kapetana Kirka u seriji "Zvezdane staze", postao je najstarija osoba u svemiru nakon što je raketa kompanije "Blu Oridžin", u vlasništvu milijardera i američkog biznismena Džefa Bezosa, poletela danas na subordinalni let iz zapadnog dela Teksasa.

Šatner je jedan od četiri člana posade u potpuno autonomnoj svemirskoj letilici "Nju Šepard", a let je trajao oko 10 minuta.

Raketa je poletela sa lokacije za lansiranje "Blu Oridžina", udaljene oko 32 km od grada Van Horn u Teksasu.

Šatneru su se na putovanju pridružili bivši inženjer NASA Kris Bošuizen, suosnivač platforme "Medidejta solušens" za klinička istraživanja Glen de Vries i potpredsednica i inženjer "Blu Oridžina" Odri Pauers.

-  Ovo je život (dole), ono je smrt (gore), u sekundi možeš da odeš, to je ono što sam video - rekao je Šatner vidno potresen i u suzama nakon uspešnog leta.

- Ono što ste mi omogućili bilo je najizraženije iskustvo koje sam mogao da zamislim. Toliko sam pun emocija - rekao je Šatner Bezosu.

"Nju Šepard" je podigao putnike na visinu od 96 km iznad Zemlje, omogućavajući im da dožive nekoliko minuta bestežinskog stanja pre nego što se kapsula sa posadom vratila u pustinju Teksas.

 

 

Let, prethodno zakazan za utorak, pomeren je za jedan dan zbog vetra.

Četiri člana posade su dan ranije prošla obuku, a tim misije završio je procenu spremnosti za let kako bi se osiguralo da su "svi sistemi pokrenuti".

Ova kompanija je imala uspešan debitantski let u svemirskom turizmu 20. jula, sa Bezosom i još tri osobe koje su letele do ruba svemira i nazad tokom putovanja koje je trajalo 10 minuta i 10 sekundi.

Na tom letu, avijatičarka Voli Fank (82) postala je najstarija osoba koja je stigla u svemir.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike