Stanje na ivici dramatičnog: Energetska kriza se pogoršava u Kini i Indiji, haosu doprinelo nekoliko faktora

14.10.2021

07:14

0

Neočekivani splet okolnosti doveo je dve stabilne zemlje u veliki problem

Stanje na ivici dramatičnog: Energetska kriza se pogoršava u Kini i Indiji, haosu doprinelo nekoliko faktora
AP18080022797977 - Copyright Tanjug/AP photo

Dve ekonomske sile u Aziji na ivici su energetske krize. Kina pokušava da što više ublaži situaciju nastalu zbog skoka cena uglja, što je posledica toga što se njena velika središta za iskopavanje uglja bore sa obilnim kišama, a što dodatno otežava napore za rešavanje nestašice struje.

Za to vreme neki lideri u Indiji upozoravaju da bi se ključni regioni, uključujući glavni grad, Nju Delhi, mogli suočiti sa energetskom krizom kako cena struje raste, bez obzira na to što centralna vlada kaže da zemlja ima dovoljno zaliha uglja da podmiri potražnju.

Potražnja za energijom raste širom sveta kako se globalna ekonomija ponovo otvara, ali zaliha nema dovoljno da ispune očekivanja.

Obilne padavine i smrtni slučajevi brinu Kinu

Nestašica električne energije u Kini posledica je više faktora, od kineskog postpandemijskog buma u ​​građevinarstvu, do nacionalnog nastojanja da smanji emisije ugljen-dioksida, koje su dovele do zatvaranja stotina rudnika uglja i samim tim do smanjenja proizvodnje.

Ograničenja glavnog dobavljača Australije i vremenske neprilike pogoršale su ovo stanje. Obilne kiše blokirale su provincije Šansi i Šensi, dva ključna rudarska čvorišta koja čine skoro polovinu proizvodnje uglja u zemlji.

Tanjug/AP photo
 

Incident sa srušenim krovom u rudniku uglja u gradu Sjanjang u provinciji Šensi dodatno je otežao stvari. Četiri rudara su poginula, a četiri su teško povređena, što se dogodilo nekoliko dana nakon što je pokrajinska vlada upozorila na pojačavanje bezbednosnih mera u rudnicima. Lokalna vlada još istražuje uzrok kolapsa.

Cena termalnog uglja, koji se primarno koristio za proizvodnju struje, nastavila je da raste. Fjučersi su u utorak na robnoj berzi u Džengdžou skočili za 11 odsto, na novi rekord od 1.508 juana (234 dolara) po metričkoj toni. To je usledilo odmah nakon povećanja od 8 odsto u ponedeljak.

- Očekujemo da će se problem sa ugljem i snabdevanjem električnom energijom nastaviti do zime - smatraju analitičari banke "Citi" i ističu da bi zbog toga mogao da bude "povećan rizik od stagflacije i pritisak na rast kineske i globalne ekonomije tokom predstojeće zime, što bi dovelo  do porasta cene struje".

Ekstremne vremenske prilike dovele su do zatvaranja 60 rudnika uglja u Šansiju početkom meseca. Skoro svi oni su se već vratili proizvodnji, saopštila je vlada Šansija u utorak, dok su četiri još zatvorena.

Komisija za nacionalnu reformu i razvoj, koja se bavi ekonomskim planiranjem, pokušala je da smanji zabrinutost zbog ovog problema, ponavljajući u utorak da će vlada dozvoliti proizvođačima električne energije na ugalj da podignu cenu struje.

Tanjug/AP photo
 

Od petka će svi industrijski i komercijalni korisnici energije morati da plaćaju struju po "tržišno orijentisanim" cenama, rekla je agencija. Peking je već jasno stavio do znanja da će se dozvoliti da cena električne energije poraste za čak 20 odsto u odnosu na sadašnju. Ipak, građani i poljoprivreda neće biti pogođeni time, istakla je agencija.

Indijski lideri upozoravaju na potencijalnu energetsku krizu

U Indiji državni lideri upozoravaju centralnu vladu na rizike koje sa sobom nosi nestašica uglja. 

Glavni ministar Delhija Arvind Kedžrival napisao je u tvitu da bi prestonica mogla da se "suoči sa energetskom krizom", dodajući da je nedavno pisao premijeru Narendri Modiju kako bi ga upozorio na nestašicu struje.

Kedžrival je pozvao vladu da preusmeri isporuke uglja i gasa komunalnim preduzećima koja snabdevaju glavni grad, rekavši da je "od suštinske važnosti da ne dolazi do prekida u snabevanju strujom u Delhiju, pošto je to važno za strateška i postrojenja od nacionalnog značaja".

Glavni ministar Andra Pradeša, Džagan Mohan Redi, takođe se nedavno obratio Modiju, rekavši mu da je situacija "alarmantna".

Tanjug/AP photo
 

Zalihe uglja u većini elektrana u Indiji pale su na kritično nizak nivo. Čak 61 od 135 termoelektrana na ugalj imaju zalihe za još dva dana ili manje, navodi indijska Centralna agencija za električnu energiju (CEA) u nedeljnom izveštaju. U 16 termoelektrana zalihe uglja pale su na nulu.

Sa druge strane, indijska vlada tvrdi da ima dovoljno zaliha da zadovolji potražnju.

Na zalihama je trenutno ukupno 7,2 miliona metričkih tona uglja, što je dovoljno za četiri dana, navodi se u saopštenju Ministarstva uglja. Agencija je dodala da rudarski gigant "Coal India" u državnom vlasništvu ima zalihe veće od 04 miliona metričkih tona.

- Svaki strah od prekida snabdevanja električnom energijom potpuno je pogrešan - saopštilo je ministarstvo.

Ipak, situacija u Indiji "ostaje nesigurna", napisali su u utorak analitičari kompanije "ANZ Research". Dok kompanija "Coal India" kaže da su joj dnevne zalihe porasle, analitičari su primetili da neke provincije "dobijaju manje od polovine ugovorenih količina" i da se nestašice struje u državama Pandžab i Džarkand pogoršavaju.

Liban u mraku

Jedna od prvih zemalja koja se našla u ozbiljnom problemu zbog nestašice struje jeste Liban, koji je ostao bez električne energije nakon što su dve najveće elektrane prestale sa radom. Proizvodnja je zbog toga pala na manje od 200 megavata, što je dovoljno za snabdevanje samo 5.000 domova. Već neko vreme Libanci se muče sa restrikcijama, pa su tako struju dobijali svega dva sata dnevno.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike