Haotično na ulicama Bejruta: Broj žrtava skočio na pet, vojska zapretila da će pucati u svaku naoružanu osobu (FOTO/VIDEO)

14.10.2021

14:26

0

Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da su napadači ispalili protivtenkovske bacače granata

Haotično na ulicama Bejruta: Broj žrtava skočio na pet, vojska zapretila da će pucati u svaku naoružanu osobu (FOTO/VIDEO)
Profimedia

Na demonstaracijama koje su se održavale u Bejrutu, glavnom gradu Libana, došlo je do unakrsne pucnjave. Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da su napadači ispalili protivtenkovske bacače granata B7-RPG.

Prema podacima Crvenog krsta, petoro ljudi je stradalo, dok je 30 povređeno.

Demonstranti su se okupili zahtevajući smenu sudije koji se bavi istragom slučaja eksplozije u luci u avgustu 2020. godine, a sve je eskaliralo kada su na okupljene pristalice Hezbolaha i njegovog glavnog šiitskog saveznika Amala zapucali iz nepoznatog pravca dok su oni bili ispred Palate pravde, što je prisililo demonstrante i novinare da se sakriju u zaklon, prenose lokalni mediji.

Lokalna televizija prikazala je i snimak maskiranog demonstranta kako puca iza ulične barijere dok se gust dim diže iz jedne od obližnjih zgrada.

Vojska Libana upozorila je okupljene da će pucati na svakoga ko bude nosio oružje u Bejrutu.

U saopštenju objavljenom na Tviteru vojska je pozvala ljude da napuste ulice u kojima je došlo do sukoba.

Hezbolah je bio otvoreni protivnik Tarika Bitara, popularnog sudije koji vodi istragu o eksploziji u Bejrutu i traži krivično gonjenje visokih zvaničnika.

Visoki zvaničnik grupe Hezbolah, koju podržava Iran, rekao je za CNN da "neće uzvratiti vatrom".

- Žele da nas uvuku u građanske sukobe, a mi ne želimo da ih širimo. Jasno je da su na demonstrante pucale organizovane oružane grupe koje su planirale ovaj napad od juče - rekao je zvaničnik.

Istrajni sudija napravio pometnju

Do nasilja je došlo nakon što je istraga sudije napravila potres među pripadnicima političke elite.

Hezbolah je kritikovao sudiju Tarika Bitara koji je istraživao eksploziju u luci u Bejrutu u kojoj je prošlog avgusta stradalo više od 200 ljudi.

Otkad mu je dat zadatak da pokrene istragu u februaru, Bitar je počeo da traži ispitivanje visokih političkih i bezbednosnih zvaničnika. 

Profimedia
 

Ove nedelje izdao je nalog za hapšenje bivšeg ministra finansija Alija Hasana Halila, visokog zvaničnika iz stranke Amal, koja je povezana sa Hezbolahom. Osim toga, izdao je i naloge za hapšenje poslanika Nohada Mačnuka, saveznika bivšeg premijera i ministra unutrašnjih poslova Saada Haririja.

Bitar, koji je takođe na čelu krivičnog suda u Bejrutu, drugi je sudski istražitelj koji je vodio istragu o incidentu u luci. Prvi sudija koji je imao taj zadatak otpušten je nakon što su dva bivša ministra vlade pomenuta u istrazi podnela zahtev za njegovu smenu.

Nekoliko peticija zvaničnika u kojima je zahtevano izuzeće Bitara nisu urodile plodom.

Tokom govora na televiziji u ponedeljak lider Hezbolaha Hasan Nasralah kritikovao je sudiju, optužujući ga da je "politizovan", a da li će demonstracije i pucnjava biti dovoljni da se on isključi iz slučaja ostaje da vidimo.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi