Razjareni napadač nije mogao da prestane da se iživljava nad njenim telom: Dejvid Ejms nije prvi britanski poslanik koji je ubijen

15.10.2021

21:23

0

Pre pet godina brutalno ubistvo članice parlamenta uzdrmalo je ceo svet

Razjareni napadač nije mogao da prestane da se iživljava nad njenim telom: Dejvid Ejms nije prvi britanski poslanik koji je ubijen
Profimedia

Član britanskog parlamenta Dejvid Ejms umro je danas nakon što ga je muškarac izbo nožem u njegovoj izbornoj jedinici u Eseksu. Policija kaže da je uhapsila muškarca starog 25 godina zbog sumnje da je počinio ubistvo u crkvi u mestu Li-on-Si.

Kod njega su pronašli nož i nisu krenuli u potragu ni za kim drugim, jer ne sumnjaju da iko više ima veze sa ovim incidentom.

Mnoge njegove kolege oprostile su se od njega na društvenim mrežama, gde su pisali da je bio "dobar čovek i prijatelj" i gde su istakli stvari za koje se kao poslanik srčano zalagao.

Ser Dejvid, koji je bio predstavnik zapadnog Sautenda i u trenutku napada je razgovarao sa biračima konzervativaca, na redovnom sastanku na kom građani mogu da upoznaju svog predstavnika i razgovaraju o svojim problemima. 

Sastanak se održavao u metodističkoj crkvi, a prekinuo ga je napadač koji je nožem izbo Ejmsa. Svedoci napada kažu da je hitna pomoć pokušala da mu ukaže pomoć, ali su na kraju mogli samo da konstatuju smrt na mestu događaja.

Profimedia
 

Policija Eseksa saznala je za napad pet minuta posle podneva, a svedoci su ispričali za tamošnje medije da je muškarac samo ušetao na sastanak, prišao Ejmsu i izbo ga.

Osumnjičeni još nije identifikovan.

Ko je bio Dejvid Ejms?

Dejvid Ejms je kao konzervativac ušao u parlament 1983. godine kao poslanik Bazildona. To mesto je zadržao i 1992, ali je posle izbora 1997. postao predstavnik zapadnog Sautenda.

Odgajan kao rimokatolik, politički je bio poznat kao socijalni konzervativac i kao istaknuti protivnik abortusa i borac za dobrobit životinja.

Bio je takođe poznat po svom osvajanju Sautenda i po dugotrajnoj kampanji koju je vodio sa ciljem da on dobije status grada.

Profimedia
 

Ejms nije bio poznat kao kontroverzna ličnost, bio je porodičan muškarac, oženjen, i iza sebe je ostavio petoro dece.

Ejms nije prvi ubijeni poslanik u Britaniji

Ejmsovo ubistvo je drugo ubistvo poslanika u poslednjih pet godina, nakon što je laburistkinja Džo Koks ubijena u svojoj konstituentskoj jedinici 2016.

Koks je preminula 16. juna 2016. neposredno nakon što je upucana i više puta izbodena nožem u Birstalu u Zapadnom Jorkširu. Tri meseca kasnije za njeno ubistvo krivim je proglašen Tomas Aleksander Mejr, baštovan star 53 godine. 

Ovo je bilo prvo ubistvo aktuelnog člana parlamenta od smrti Ijana Gaua, kojeg je 1990. ubila Privremena irska republikanska armija, i prva smrt političara u Ujedinjenom Kraljevstvu tokom napada od ubistva odbornika Endrua Peningtona 2000. godine.

Džo Foks je izabrana za predstavnika konstitutivne jedinice Betli i Spen na opštim izborima 2015, nakon što je nekoliko godina provela radeći za međunarodnu humanitarnu organizaciju "Oksfam". Bila je udata i imala je dvoje dece.

Profimedia
 

Kada je tog 16. juna krenula da se nađe sa svojim biračima u Birstalu, Tomas Mejr pucao joj je dva puta u glavu i jednom u grudi, a zatim je nožem izbo 15 puta ispred biblioteke u ulici Market.

U pomoć oborenoj ženi pokušao je da priskoči penzionisani deminer Bernard Karter Keni (77), koji je takođe zadobio jedan ubod, a kasnije nagrađen Džordžovom medaljom za hrabrost. Drugi svedok je pratio Mejra kako bi mogao da ga identifikuje, a policija ga je uhapsila na kilometar i po od mesta napada. 

Napadač je bio nezaposleni baštovan rođen u Škotskoj, koji je imao psihičke probleme iako je bio proglašen prisebnim u trenutku napada. Verovao je da su ljudi liberalnih shvatanja i mediji uzrok problema u svetu, a "Gardijan" je tada pisao da je Mejr ciljao "strastvenog zagovornika" Evropske unije i imigracija, jer ju je video kao jednu od njenih "saradnika" i kao "izdajicu" belaca.

Mejr se tokom suđenja nije branio, a svedoci su pričali da je prilikom incidenta uzvikivao "ovo je za Britaniju", "neka Britanija ostane nezavisna" i "stavite Britaniju na prvo mesto". Posle samo 90 minuta suđenja Mejr je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, a sudija je zaključio da nema sumnje da je Džo Koks ubio kako bi širio političke, rasne i ideološke poruke o susperiornosti bele rase i "nacionalizam koji je najviše povezan sa nacizmom u njegovim modernim oblicima".

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi