Postignut dogovor o vladajućoj koaliciji Nemačke

15.10.2021

11:33

0

Olaf Šolc se dogovorio sa Analenom Berbok i Kristijanom Lindnerom

Postignut dogovor o vladajućoj koaliciji Nemačke
Tan2021-10-15_132417350_0 - Copyright Tanjug/AP photo

Socijaldemokrate (SPD), Zeleni i Slobodne demokrate (FDP) postigli su načelni dogovor o formiranju vladajuće koalicije u Nemačkoj, javlja AFP.

Na izborima održanim 26. septembra najviše glasova dobila je Socijaldemokratska partija Nemačke (SPD) sa Olafom Šolcom (25,7 odsto), dok su CDU/CSU, koji su poslednjih 16 godina vladali ovom zemljom, zauzeli drugo mesto sa 24,1 odsto glasova. 

Ipak, formiranje vlade zavisilo je od Zelenih, koji su osvojili 14,8 odsto glasova, i Stranke slobodnih demokrata (FDP), koji su imali 11,5 odsto. Lideri ove dve stranke našli su se pre pregovora sa CDU i SPD kako bi uskladili zahteve koje će izneti pred njih.

Tanjug/AP photo
 

Olaf Šolc je pre nekoliko dana postigao dogovor sa liderkom Zelenih Analenom Berbok, dok su pregovori sa FDP trajali duže, jer je ova partija po stavovima bliža unionistima.

Kako navode strani mediji, lideri tri stranke preporučili su svojim partijama da zvanično započnu koalicione pregovore, što je korak bliže novoj vladi za koju se veruje da bi trebalo da je predvodi Olaf Šolc.

- Uvereni smo da možemo zaključiti ambiciozan i održiv koalicioni sporazum. Razgovori su vođeni uz međusobno poverenje i poštovanje i želimo da se tako i nastave - navodi se u zajedničkom saopštenju tri stranke.

Nakon sastanka lidera tri stranke, javnosti se obratio Šolc, rekavši da je „to ono što je Nemačkoj potrebno“.

Tanjug/AP photo
 

Ova odluka je važan korak na putu ka novoj vladi Nemačke, do čijeg formiranja u ovoj zemlji najčešće prođe nekoliko nedelja ili meseci.

Nemačka novinska agencija DPA saopštila je da će Zeleni ipak morati da održe mali stranački kongres kako bi partija odobrila plan, što će se verovatno desiti tokom vikenda.

Rečeno je da i FDP želi da rezultate razgovora razmotri sa stranačkim odborima.

Stranke su pregovore počele da vode ubrzo po objavljivanju rezultata izbora održanih 26. septembra.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Uskoro opširnije na 24sedam.rs

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike