Dan istorijske odluke: Zašto svetski moćnici sa strepnjom prate izbore na Grenlandu?

06.04.2021

16:14

0

Oko ove teritorije već godinama unazad vode se debate na raznim stranama

Dan istorijske odluke: Zašto svetski moćnici sa strepnjom prate izbore na Grenlandu?
Copyright Pixabay

Na Grenlandu se danas održavaju vanredni opšti i lokalni izbori koji bi mogli da imaju velike posledice po međunarodne interese u oblasti Arktika. Ova velika teritorija, koja pripada Danskom kraljevstvu, ima autonomnu samoupravu, nalazi se između Severne Amerike i Evrope i ima samo 56.000 stanovnika. Ekonomija Grenlanda je zavisna od ribolova i danskih subvencija, ali otapanje leda i planirano iskopavanje rudnog bogatstva mogli bi da promene tok glasanja i budućnost teritorije.

Zašto su ovi izbori posebno bitni?

Neslaganje oko kontroverznog rudarskog projekta na jugu Grenlanda podelilo je vladu i učinilo ovonedeljne izbore neizvesnim. Iz kompanije u čijem je vlasništvu ova teritorija u Kvanefjeldu kažu da ovaj rudnik “Ima potencijal da postane najznačajniji svetski proizvođač retkih ruda”, grupe od 17 elemenata koji se koriste za proizvodnju elektronskih aparata i oružja.

Napredna stranka podržava razvoj rudnika, ističući da će on stotinama ljudi obezbediti posao i donositi državi stotine miliona dolara godišnje u narednih nekoliko decenija, što bi za posledicu imalo veću nezavisnost od Danske. Sa druge strane, opoziciona stranka Zajednica naroda protivi se rudniku zbog zabrinutosti od potencijalnog radioaktivnog zagađenja i toksičnog otpada.

Budućnost rudnika Kvanefjeld važna je za mnoge zemlje – ova teritorija je u vlasništvu australijske kompanije “Greenland Minerals”, iza koje stoji kineska kompanija.

Zašto je Grenland važan?

Grenland je u poslednjih nekoliko godina bio udarna vest, kada je bivši predsednik SAD Donald Tramp 2019. izjavio da bi Amerika mogla da kupi ovu teritoriju. Danska je tada odbacila ovu ideju kao “apsurdnu”, ali se tada probudilo međunarodno interesovanje za budućnost ove teritorije.

Pixabay

Kina već ima rudarske ugovore sa Grenlandom, dok SAD – koje imaju ključnu bazu iz vremena Hladnog rata u Tulu – nude ovoj zemlji višemilionsku pomoć.

I sama Danska još jednom je podvukla važnost ove teritorije, imenujući 2019. Grenland prvi put kao jedan od najvažnijih faktora nacionalne bezbednosti.

U martu ove godine članovi Pet očiju, obaveštajnog saveza u kom se nalaze Velika Britanija, SAD, Australija, Kanada i Novi Zeland, istakli su da treba da se fokusiraju na Grenland i da smanje njegovu zavisnost od Kine kada su u pitanju zalihe ključnih minerala.

Rudarstvo nije glavni problem Grenlanda. Ova teritorija je prva osetila posledice globalnog zagrevanja, a naučnici su prošle godine zabeležili rekordan gubitak leda, što je značajno uticalo na promene u niskim priobalnim područjima širom sveta.

Sa druge strane, povlačenje leda povećalo je mogućnosti rudarenja i stvaranja novih brodskih puteva kroz Arktik, koji bi mogli značajno da smanje vreme otpremanja dobara.

Pročitajte još

Ove promene ponovo su vratile i fokus na dugotrajne teritorijalne sporove koji postoje između Danske, Rusije i Kanade, koje traže suverenitet nad ogromnim planinskim podvodnim lancem u blizini Severnog pola, koji je poznat kao greben Lomonosov.

Osim toga, Rusija je povećala i ekonomsku i vojnu aktivnost u oblasti Arktika, gde ima dugu obalu, što izaziva zabrinutost zapadnih vlada.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike