Najmlađi bos ikada: Džo Bonano - jedan od osnivača američke mafije kom država decenijama nije mogla ništa (FOTO+VIDEO)

11.05.2021

18:59 >> 19:37

0

Ostao je upamćen kao neko ko je karijeru gradio dugo, a da je na kraju uspeo da izađe iz kriminala i penzioniše se

Najmlađi bos ikada: Džo Bonano - jedan od osnivača američke mafije kom država decenijama nije mogla ništa (FOTO+VIDEO)
Copyright Džo Bonano (u sredini), Profimedia

Na današnji dan 2002. godine preminuo je Džo Bonano, poznat pod imenom “Džo Banana”, jedan od osnivača američke mafije, koji nikada nije osuđivan tokom desetina godina koliko se nalazio na čelu “pet porodica” koje su se bavile organizovanim kriminalom.

Italijansko-američki šef mafije, rođen je 1905. godine na Siciliji, a njegov otac takođe se bavio kriminalnim radnjama. Kada je imao tri godine njegova porodica preselila se u Njujork. Ipak, nakon nekoliko meseci provedenih u SAD, odlučuju da se vrate u Italiju, gde njegov otac umire. Nakon toga Bonano kao 19-godišnjak ponovo odlazi u Ameriku, gde ostaje za stalno. Tada se prvi put susreo sa mafijom, a kasnije je priznao da je iz Italije pobegao nakon što je Benito Musolini pokrenuo akciju protiv kriminalaca.

Ostao je upamćen kao neko ko je karijeru gradio dugo, a da je na kraju uspeo da izađe iz kriminala i penzioniše se.

Profimedia

Čim je ponovo otišao u Ameriku Bonano se priključio Koza Nostri u njihovim poslovima, a zanimljivo je da je on, za razliku od svojih kolega, bio obrazovan, što potvrđuju priče da je napamet znao Danteove pesme, koje je recitovao svojim prijateljima. Međutim, već tridesetih godina 19. veka, otpočeo je Kastelamareski rat njujorške mafije za prevlast. Sa jedne strane nalazio se Džo Maseri, poznatiji kao Šef, dok je sa druge bio Bonanov poslodavac Salvatore Maranzano, a ovaj rat dobio je ime po mestu gde su sva trojica rođena.

Rat je počeo jer su stariji kriminalci mislili da ne treba menjati kodeske i da mafija mora da radi isključivo sa Italijanima, ali su mlađi imali drugačije viđenje situacije. Bonano je kasnije govorio da je upravo zahvaljujući ovom ratu naučio sve što jedan mafijaš treba da zna.

Maserija, Laki Lućijano, Vita Đenoveze, Džo Adonis, Karl Gambino i mnogi drugi veliki mafijaši bili su pobornici tradicionalnog koncepta mafije. Ali mlađim mafijašima nije bila važna ni nacionalnost, ali ni da se pokoravaju starijima. U početku su samo nanosili materijalnu štetu jedni drugima, ali nakon što je ubijen Maranzanov parter Aiela, on je naredio ubistvo Stiva Ferinja, člana Maserijinog klana.

Dva velika rata

Ostaće upamćen i po dva velika mafijaška rata. Prvi se završio ubistvom njegovog šefa Maranzano. Drugi rat  nazvan je “rat Bonanovih” iz šezdesetih. Osetivši se potpuno izolovanim nakon brojnih napada Bonano donosi odluku da likvidira lidere mafijaških familija širom Amerike, i na taj način sebi prokrči put do lidera italijanske mafije u SAD.

Najmlađi “šef svih šefova”

A onda je usledio masakr Maranzanove mafije, koji je rezultirao time da se Laki Lućijano i porodica Đenoveze udruže sa njim i naprave dogovor da Lućijano ubije Maseriju. To se i desilo 1931. godine, kada je ubijen u jednom restoranu tokom partije karata. Za to ubistvo niko nije osuđen.

Nakon toga, došlo je do reforme mafije, a Maranzano je postao glavni šef. Međutim, on je izboden u svojoj kancelariji iste godine, a onda ga je nasledio Džozef Bonano i tako postao najmlađi “šef svih šefova”.

On je sa Lućijanom zajednički formirao mafiju po sistemu korporacije i nazvali su je Komisija. Šefovi pet porodica su sve probleme rešavali glasanjem, a radili su i sa onima koji nisu bili Italijani. Mir je potrajao čitavih 30 godina.

Bonanova organizacija bavila se klađenjem, prostitucijom, nekretninama i zelenašenjem, a tokom karijere policija nikada nije uspela da ga “ulovi”. Sve do neuspešnog pokušaja ubistva konkurentskog šefa, u kojem je bio pozvan da svedoči. Međutim, Bonano je pobegao da bi se dve godine kasnije pojavio i rekao da ga je otela porodica Bufalo.

Pročitajte još:

Sudije su shvatile da laže, pa je osuđen zbog nesaradnje sa sudom da bi nakon žalbe i ta presuda bila odbačena. Dok je Džozef bio u bekstvu, njegovom porodicom upravljao je Gaspar Di Gregorio zbog koga je opet morao da vrati prevlast nad svojim ljudima. Počeo je rat za povratak na presto, a onda je doneo neočekivanu odluku – odlučio je da se penzioniše.

Obećao je da se više nikada neće uplitati u mafijaške poslove i Komisija je to prihvatila pod uslovom da nikada ne progovori o njihovom poslu.

I posle toliko decenija neodgovaranja za sve zločine došla je 1980. godina, kada je prvi put osuđen, i to zbog sabotaže istrage o pranju novca firmi njegovih sinova. Imao je 75 godina, a u zatvoru je bio godinu dana. Robijao je i pet godina kasnije jer nije hteo da cinkari šefove pet mafijaških porodica.

Bonano je preminuo 2002, sa 97. godina, od posledica srčanog udara.

Autobiografija koja je mogla da ga košta života

Bonano je  napisao i autobiografiju u kojoj je otkrio mnoge detalje o mafijašima, i očekivalo se da će nakon toga biti ubijen. To se nije desilo, zbog čega je njegov lik postao dodatno intrigantniji. O njegovom privatnom životu malo se znalo, sem da je bio oženjen Fai Laburuzo, i da je ovaj par imao troje dece Salvatora, Katarinu i Jozefa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike