Čovek koji je promenio pogled na svet! 700 godina od smrti Marka Pola (FOTO)

13.03.2024

08:46

0

Autor: I. P.

Knjiga Marka Pola "Il millione" predstavlja jedno od najznačajnijih dela u ljudskoj istoriji, zauzimajući treće mesto po broju prevoda i čitanosti, odmah posle Biblije i Kurana

Čovek koji je promenio pogled na svet! 700 godina od smrti Marka Pola (FOTO)
Marko Polo - Copyright Profimedia

Marko Polo, jedan od najslavnijih istraživača u istoriji čovečanstva, svojim dalekim putovanjima i preciznim opisima nepoznatih zemalja, kultura i naroda ostavio je dubok trag u ljudskoj istoriji.

Njegove avanture, koje su trajale gotovo tri decenije, odvele su ga hiljadama kilometara daleko, uglavnom kroz Aziju, sve do Kine. Ova zemlja je, zahvaljujući njemu, predstavljena Evropljanima na do tada neviđen način.

Ove godine obeležava se punih 700 godina od smrti legendarnog putnika, a to je prilika da se osvrnemo na njegov život, delo i neizmerno bogatstvo koje je ostavio budućim generacijama istraživača i avanturista.

Rani dani i putovanja

Marko Polo rođen je oko 1254. godine u Veneciji, u trgovačkoj porodici koja je već bila poznata po putovanjima na Daleki istok.

Wikimedia
 

O njegovom detinjstvu malo se zna, a prave avanture počinju 1271. godine, kada sa ocem Nikolom i stricem Mateom kreće na put kako bi dostavili papino pismo mongolskom vladaru Kublaj-kanu.

Profimedia
 

Boravak u Kini

Srž Poloovih putovanja čine godine provedene na dvoru Kublaj-kana, vladara ogromnog Mongolskog carstva. Tokom tog vremena, Polo je bio jedan od kanovih izaslanika i putovao je na razne strane, od Indije do Burme i dalje, do Persije.

Wikimedia
 

Kroz te misije stekao je duboko poznavanje različitih kultura, običaja i ekonomija regiona kroz koje je prolazio.

"Il Milione"

Poloovo najpoznatije delo, "Il Milione" ili "Putovanja Marka Pola", napisano je nakon njegovog povratka u Veneciju. Prema predanju, dok je bio zatočen zbog sukoba sa Đenovom, Polo je svoje priče ispričao Rustikelu iz Pise, koji ih je zabeležio.

Wikimedia
 

 

Ovo delo pruža fascinantan uvid u njegova putovanja, život na dvoru Kublaj-kana, kao i detaljne opise geografije, političkih uređenja, ekonomija i kultura raznih delova Azije u 13. veku.

Zanimljivosti o Marku Polu

Marko Polo je ostavio neizbrisiv trag u ljudskoj istoriji, ne samo kroz svoja putovanja, već i kroz stvari koje su po njemu dobile ime.

Podvrsta ovaca poli (latinski naziv ovis ammon polii), opisana tokom prelaska planine Pamir, nosi ime po Marku Polu, kao znak priznanja za njegova otkrića.

Takođe, 1851. godine, jedrenjak-kliper izgrađen u Sent Džonu, u Nju Brunsviku, nazvan je "Marko Polo", postavši prvi brod koji je oplovio svet za manje od šest meseci.

Knjiga Marka Pola "Il millione" predstavlja jedno od najznačajnijih dela u ljudskoj istoriji, zauzimajući treće mesto po broju prevoda i čitanosti, odmah posle Biblije i Kurana.

Priče o dalekim zemljama i čudima koje je video nadahnule su hiljade pustolova i istraživača, uključujući i Kristofora Kolumba, da krenu u potragu za nepoznatim, želeći da dožive barem deo onoga o čemu je Marko Polo pričao. Njegove priče imale su ključni uticaj u dobu velikih otkrića, a geografske karte Dalekog istoka vekovima su crtane na osnovu njegovog putopisa.

Wikimedia/Giovanni Grevembroch
 

 

Zanimljivo je i kako je nastala reč "milion". Po povratku u Veneciju, Marko Polo je svojim pričama, često uveličavajući činjenice i brojke, postao poznat po megalomanskim opisima. U to vreme, za broj 1.000.000 nije postojao poseban izraz, već se koristilo "hiljadu hiljada". Budući da je drugo ime Marka Pola bilo Emilio, venecijanski narod je ubrzo počeo da koristi izraz "emilioni", iz koga je kasnije nastao naziv za novi broj - "milion".

Nasleđe i značaj

Marko Polo je imao ogroman uticaj na kasnija geografska otkrića i istraživačka putovanja. Njegovi detaljni opisi Azije, a posebno Kine, podstakli su Evropljane na dalja istraživanja, uključujući i putovanje Kristofera Kolumba ka Novom svetu. 

Venecija obeležava 700 godina od smrti Marka Pola

Venecija je započela sa proslavama koje obeležavaju 700 godina od smrti Marka Pola, jednog od najpoznatijih italijanskih trgovca i putnika. Opština Venecija je organizovala niz dešavanja, a proslave će trajati naredne tri godine. Ministarstvo kulture Italije, zajedno sa Venecijanskim univerzitetom i opštinom Venecija, osnovao je Nacionalni komitet za obeležavanje jubileja.

 

 

U najavi su mnogi javni kulturni, književni, izložbeni i naučni skupovi koje je moguće pratiti i preko veb-stranice i preko društvenih medija, Venecija Serenisima.

 

Sedam vekova nakon Marka Pola, njegovo ime i dalje živi kao simbol znatiželje, istraživanja i težnje za boljim razumevanjem sveta koji nas okružuje.

Njegovo nasleđe inspiriše i danas, podsećajući nas na značaj otvorenosti prema novim kulturama i znanjima. Polo nije samo prešao velike daljine, već je izgradio mostove između naroda, kultura i kontinenata, pokazući nam put ka boljem razumevanju i saradnji u sve povezanijem svetu.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike