"Lekari, najlepši grad na svetu vas čeka": Venecija se suočava sa velikim problemom, nedostaje 2.800 doktora opšte prakse

12.07.2023

18:39

0

Kampanja takođe nudi ambulantu i pomoć oko smeštaja, kao i besplatan parking za sve lekare koji žele da rade u Veneciji

"Lekari, najlepši grad na svetu vas čeka": Venecija se suočava sa velikim problemom, nedostaje 2.800 doktora opšte prakse
situacija sa nedostatkom doktora u Veneciji je dramatična - Copyright Profimedia/Pixabay

Venecija, poznata po svojoj lepoti i jedinstvenom ambijentu, suočava se s sve većim nedostatkom lekara opšte prakse, što predstavlja ozbiljan problem ne samo za grad, već i za celu Italiju.

U cilju rešavanja ove situacije, Venecija je pokrenula medijsku kampanju kojom poziva lekare iz celog sveta da se presele u ovaj grad.

Italijanska fondacija "Đimbe", koja se bavi istraživanjem i aktivnostima u cilju poboljšanja zdravlja, istakla je da u Italiji nedostaje preko 2.800 lekara opšte prakse, a do 2025. godine taj broj će premašiti 3.400.

Čak 42% lekara ne može pružiti adekvatnu brigu za maksimalan broj pacijenata, koji je zakonom predviđen kao 1.500. Ovaj nedostatak smanjuje kvalitet zdravstvenih usluga.

Iako nedostatak lekara postoji u celoj zemlji, situacija je najkritičnija na severu Italije.

U regionu Lombardija nedostaje preko 1.000 lekara, dok je u regionu Veneto taj broj skoro 500.

Zdravstveni sistem Venecije je stoga odlučio da pokrene medijsku kampanju putem novina, televizije, radija i društvenih mreža kako bi privukao lekare iz celog sveta. Pod sloganom "Lekari, Venecija vas čeka", fasada bolnice Sveti Đovani i Paolo je osvetljena u znak podrške ovoj inicijativi.

Profimedia
 

"Ovu kritičnu situaciju u Veneciji možemo rešiti zajedno sa lekarima koji su spremni da promene svoj život i započnu novo poglavlje svoje karijere u gradu koji ne samo da je izuzetno lep, već pruža i brojne mogućnosti. Ljudi iz celog sveta dolaze ovde", izjavio je Edgardo Kontato, generalni direktor "ULSS 3 Serenisima".

"Situacija je dramatična. Nedostaje nam preko 1.000 zdravstvenih radnika, od čega je 400 lekara. Ovaj veliki nedostatak dovodi do ozbiljnog kašnjenja ili čak nedostupnosti zdravstvenih usluga", dodaje italijanski sindikat CIGL.

Kampanja takođe nudi ambulantu i pomoć oko smeštaja, kao i besplatan parking za sve lekare koji žele da rade u Veneciji. Trenutno je zaposleno 44 lekara u samom centru grada, koji su skoro pred penzijom.

Kako se navodi u samom tekstu kampanje: "Venecija treba lekare, ali i lekari trebaju Veneciju, grad koji je jedinstven na svetu, kako zbog svoje arhitekture, tako i zbog čitavog ambijenta".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike