Da li je ovo santa leda koja je potopila Titanik? Novootkrivena fotografija pruža fascinantan trag o tragediji od pre 112 godina

10.04.2024

22:55

0

Sliku je zabeležio pogrebnik koji je radio na brodu za izvlačenje tela i koji je stigao na mesto olupine posle potonuća

Da li je ovo santa leda koja je potopila Titanik? Novootkrivena fotografija pruža fascinantan trag o tragediji od pre 112 godina
Titanik - Copyright Profimedia

Nedavno je u javnosti otkrivena crno-bela fotografija koja budi nova interesovanja u vezi s potonućem Titanika pre više od jednog veka. Fotografija, koja se pojavila posle 112 godina od katastrofe, snimljena je dva dana nakon što je Titanik udario u santu leda na svom prvom putovanju.

Sliku je zabeležio pogrebnik koji je radio na brodu za izvlačenje tela i koji je stigao na mesto olupine posle potonuća. Na slici se jasno vidi velika santa leda čudnog oblika, koji mnogi porede s oblikom slona, iznad površine severnog Atlantika.

Aukcijska kuća Henri Oldridž & San Okšeners sada je stavila ovu fotografiju na prodaju po ceni od 4.000 do 7.000 funti. Ovo otkriće izazvalo je veliku pažnju javnosti i kolekcionara, dok se istovremeno postavlja pitanje da li ova slika može pružiti nove uvide u događaje koji su doveli do potonuća Titanika i gubitka 1.522 ljudskih života.

Fotograf, za kojeg se veruje da je direktor pogrebnog preduzeća Džon Snou Jr., kasnije je stavio fotografiju u kartonski okvir i jednostavno napisao 'Titanitik'. Otac gospodina Snova vodio je pogrebno poduzeće u Novoj Škotskoj, a kada su se pročule vesti o tragediji, on i njegovo osoblje za balzamovanje tela pozvani su u Halifaks. Ukrcali su se na brod za polaganje kablova Mekaj-Benet koji je bio natovaren sa 100 mrtvačkih sanduka i 100 tona leda za očuvanje tela.

 

 

Krenuli su prema mestu olupine udaljenom 800 milja i stigli četiri sata kasnije, 17. aprila 1912. Posada je započela svoj jezivi zadatak sledećeg jutra. Ukupno su iz mora izvukli 306 tela. Oni koji su identifikovani kao putnici prve klase balzamovani su na brodu i stavljeni u sanduke. Među njima su i bila i tela Džona Džejkoba Astora, najbogatijeg čoveka na brodu i Isidora Štrausa, vlasnika robne kuće "Mejsis".

Putnici drugog razreda bili su balzamovani i umotani u platno, a oko 116 putnika i članova posade treće klase sahranjeno je u moru. Brod se vratio u Halifaks posle sedam dana sa 190 žrtava sa Titanika.

Fotografija sante leda je dimenzija 5 x 3 inča, a prenosila se kroz porodicu Snov sve dok je nije nabavio kolekcionar suvenira sa Titanika pre otprilike 30 godina. Aukcionar Endrju Aldridž rekao je: "Niko ne može sa sigurnošću reći da je ovo santa leda koja je potopila Titanik. Ali ono što možemo reći jeste da je nakon spasilačkog broda Karpatija, Mekaj-Benet bio jedan od prvih brodova koji je stigao do mesta olupine i da je pogrebnik na brodu odlučio da fotografiše ovu santu leda."

Profimedia
 

- Sigurno je imao svoje razloge za fotografisanje ove sante leda. Napisao je Titanik i sačuvao za potomke. Nije se ranije prodavala, a kupio ga je direktno od porodice naš prodavac ranih 1990-ih. To je izuzetno retka fotografija i sigurni smo da će izazvati veliko zanimanje.

- 'Nepotopivi' Titanik jurio je kroz ledeno polje u severnom Atlantiku kada je 14. aprila 1912. u 22.20 udario u santu leda. Brod je potonuo u 2.20 ujutro 15. aprila. Fotografija još jedne sante leda koja bi također mogla biti ona u koju je Titanik udario u noći 14. aprila 1912. već je viđena. Nju je snimio član posade Minije, još jednog broda za izvlačenje tela koji je stigao na mesto tragedije 22. aprila, odnosno nedelu dana kasnije.

Fotografija sante leda koju je dva dana prije tragedije snimio kapetan putničkog broda u prolazu prodana je na licitaciji 2020. godine. Kapetan Vud bio je na brodu SS Itonijan i zabeležio je geografske koordinate ledenjaka koje su bile gotovo iste kao kada je Titanik potonuo 40 sati kasnije. Najnovija fotografija bi trebala da bude prodana 27. aprila u Devizesu.

Činjenice o Titaniku

* Titanik, veliki putnički brod koji je smatran neuništivim, potonuo je u severnom Atlantiku 15. aprila 1912. godine, nakon što je udario u santu leda tokom svog prvog putovanja između Sautemptona i Njujorka.

* Titanik je bio ogroman brod, dugačak oko 269 metara, širok oko 28 metara i visok oko 18 metara.

* Na Titaniku je bilo ukupno 2224 putnika i članova posade. Među njima su bili putnici različitih društvenih slojeva, od imućnih do onih koji su putovanje putovali u ekonomskim kabinama.

* Iako je smatran jednim od najluksuznijih i najsigurnijih brodova svog vremena, Titanik je imao nedostatke u sigurnosnim sistemima, uključujući nedovoljno brodskih čamaca i nedovoljno obučeno osoblje za evakuaciju.

* Nakon što je Titanik udario u santu leda, evakuacija je bila haotična i nedovoljno organizovana. Brod nije imao dovoljan broj čamaca za sve putnike, što je dovelo do velikog broja žrtava.

* Od ukupno 2-224 putnika i članova posade, samo je 710 preživelo potonuće. Gubitak života iznosio je 1.522 osobe, čineći Titanik jednim od najvećih pomorskih nesreća u istoriji.

* Titanik je ležao na dnu Atlantika gotovo punih osamdeset godina pre nego što je otkriven 1985. godine. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike