Sedmica u svetu: Kratkoročno primirje u Pojasu Gaze, pretnja od većeg sukoba u Evropi i dva nova desničara

26.11.2023

21:07

0

Holandija je na ivici da dobije desničarskog lidera, u Argenitini se to već desilo, a Severna Koreja je uspešno lansirala špijunski satelit i već ubira plodove

Sedmica u svetu: Kratkoročno primirje u Pojasu Gaze, pretnja od većeg sukoba u Evropi i dva nova desničara
Copyright Profimedia AP Photo/Victor R. Caivano/Hatem Moussa

U nedelji za nama (20-26. novembra) Hamas i Izrael su postigli dogovor o primirju i razmeni talaca i zatvorenbika, a evropski zvaničnici počeli su da pominju sukob NATO-a sa Rusijom. Holandija je na ivici da dobije desničarskog lidera, u Argenitini se to već desilo, a Severna Koreja je uspešno lansirala špijunski satelit i već ubira plodove.

Granatiranje do poslednjeg minuta i kratkoročno primirje

Borbe u Pojasu Gaze nastavile su se smanjenim intenzitetom ove nedelje, ali je diplomatski rat nastavljen. U izraelskom Knesetu poslanik partije krajne desnice Jevrejska moć vikao je na članove porodica talaca koji se i dalje nalaze u Gazi, nakon što ih je palestinski Hamas zarobio 7. oktobra, optuživši ih da rade za militante, prevremeno rođene bebe iz Gaze evakuisane su u Egipat, ali su dve nažalost preminule neposredno pre toga.

AP Photo/Hatem Ali
 

Jemenski Huti objavili su snimak u kom se vidi kako naoružani borci izleću iz helikoptera i zauzimaju izraelski teretni brod u južnom Crvenom moru, bivši premijer Izraela otkrio je da su oni izgradili tunele ispod Al Šife, dok je američki preduzetnik Ilon Mask obećao da će prihod sa svoje društvene mreže Iks (Tviter) od sadržaja vezanih za sukob u Pojasu Gaze donirati izraelskim bolnicama i međunarodnoj humanitarnoj organizaciji koja pruža medicinsku pomoć Palestincima.

U sredu je postignut sporazum o primirju u Pojasu Gaze, koje je startovalo u petak i planira se da traje do ponedeljka, ali je pre toga saopšteno da je čak 50 članova jedne palestinke porodice stradalo u izraelskom granatiranju, a osvanuo je i snimak u kom pripadnici IDF slave zbog bombardovanja u Gazi koje su izveli sat vremena pre početka primirja.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan optužio je Izrael da ima nuklearno oružje, švedski premijer Ulf Kristerson napravio je lapsus i zamalo izjavio da Izrael ima pravo da počini genocid, dok je američki predsednik Džozef Bajden rekao da se zalaže za rešenje o dve države.

AP Photo/Fatima Shbair
 

U analizama portala 24sedam možete pročitati nove detalje o napadu 7. oktobra, zašto su Huti zaplenili bord u Crvenom moru, šta sve podrazumeva primirje, kao i hoće li Liban biti uvučen u sukob sa Izraelom.

Napuštanje Ukrajine i priprema za veći sukob

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da je ukrajinska obaveštajna služba sprečila najmanje pet ili šest pokušaja atentata na njega, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu tvrdio je da je Ukrajina od početka meseca izgubila skoro 14.000 vojnika, a Slovački ministar spoljnih poslova Juraj Blanar izrazio je uverenje da slanje oružja Ukrajini nije dalo željene rezultate.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

Nemački kancelar Olaf Šolc saopštio je da je na virtuelnom samitu lidera G20 pozvao predsednika Rusije Vladimira Putina da završi specijalnu vojnu operaciju i povuče trupe, pojavile su se informacije da premijer Mađarske Viktor Orban planira da stavi veto na dodatnu pomoć Ukrajini, dok je češki predsednik Petr Pavel rekao da se sve NATO armije spremaju za mogući sukob sa Rusijom.

Blumberg je izvestio da sve veći broj Ukrajinaca želi okončanje sukoba sa Rusijom čak i po cenu gubitka teritorija, Kremlj je burno regaovao na izjave NATO-a u vezi sa mogućnošću stvaranja „vojnog Šengena”, dok je bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov tvrdio da protesti poput "Majdana" u Ukrajini nisu spontani događaji, već da se pažljivo planiraju, finansiraju i sprovode u skladu s unapred utvrđenim planom SAD.

Trijumf Severne Koreje

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
 

Severna Koreja uspešno je lansirala špijunski satelit u utorak, što je napravilo paniku među građanima Japana, koji su pozvani da se evakuišu zbog mogućih krhotina koje bi mogle da padnu sa neba, a već u sredu Kim Džong Un je mogao da pogleda snimke američkih vojnih baza koje je napravio.

Najava promene u Holandiji

Profimedia
Gert Vilders

Pričalo se da je bivša izbeglica Dilan Ješilgoz, koja je nasledila Marka Rutea na mestu lidera stranke VVD, favorit za pobedu na izborima u Holandiji, ali je u sredu, nakon objavljenih rezultata došlo do preokreta kada je saopšteno da je najviše glasova osvojila desničarska stranka Partija za slobodu (PVV) Gerta Vildersa. Iako Vlidersu treba jaka koalicija da bi mogao da postane premijer, ljudi u Holandiji su izašli na ulice u znak protesta zbog njegove pobede, a ko je kontroverzni desničar i zašto ga policija čuva više od 20 godina možete pročitati u analizi portala 24sedam.

I Argentina skrenula udesno

AP Photo/Ramiro Souto
Milej sa partnerkom

Desničarski kandidat i autsajder Havijer Milej pobedio je na izborima u Argentini, čime je privukao veliku pažnju sveta. Ko je ljubitelj tantričkog seksa i ko je njegova prva dama, igračica koja ga je upoznala dok je bila u braku, možete pročitati u analizama portala 24sedam.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike