Priča o bizarnom putovanju Napoleonovog penisa

23.11.2023

09:17

0

Autor: N.P.

Francuski vladar Napoleon Bonaparta je preminuo 5. maja 1821. u 51. godini, a tada mu je odstranjen jedan deo tela

Priča o bizarnom putovanju Napoleonovog penisa
Napoleon I Bonaparta na slici Žak-Luj Davida 1812. godine - Copyright Profimedia

Francuski vladar Napoleon Bonaparta obeležio je jednu epohu, a iako se radilo o velikom vojskovođi, danas ne kolaju priče samo o brojnim osvajanjima nego i o njegovoj visini, ali i polnom organu.

Navodno, nakon njegove smrti 1821. penis mu je odstranjen i od tada je prošao veliki put sve dok nije dospeo u ruke jednog američkog urologa.

Bonaparta je svojevremeno osvojio znatan deo Evrope, a njegove ambicije su mu upravo došle glave. Nakon poraza u bici kod Vaterloa, abdicirao je sa trona i morao je da se povuče na ostrvo Sveta Jelena, gde je do smrti živeo u egzilu.

Preminuo je 5. maja 1821. u 51. godini.

Profimedia
 

Ipak, tu se priča o velikom osvajaču ne završava. Kada je doktor došao da obavi autopsiju, iz nekog razloga je odlučio da mu odseče penis i preda ga svešteniku, koji ga je potom prokrijumčario na Korziku.

Priča je postajala sve čudnija i čudnija.

Šta se dogodilo sa Napoleonovim polnim organom?

Pošto se radi o veoma moćnoj istorijskoj figuri, mnogi predmeti koji su nekada pripadali Napoleonu prodaju se na aukcijama širom sveta, a kolekcionari su se nadmetali i kako da dođu u posed njegovog dela tela.

Kako su se ljudi uopšte zainteresovali za tako nešto?

- To je za mene simbol svega što je zanimljivo o istoriji. Kombinuju se ljubav, smrt, seks, tragedija i farsa u jednoj priči - rekao je svojevremeno Toni Perote, koji je postao stručnjak za Napoleonov penis, jer je o tome napisao i knjigu "Napoleon’s Privates: 2,500 Years of History Unzipped".

Kada je vojskovođa preminuo, doktor Frančesko Antomarči je penis odstranio pred 17 svedoka i predao ga svešteniku Abeu Angesu Polu Vinjaliju.

Vinjali je na Korzici kasnije stradao u "bizarnoj krvnoj osveti", ali je carev penis ostavio svojoj porodici i ostao je u njihovom vlasništvu sve do 1916. godine.

Potom ga je preuzeo britanski kolekcionar. Američki kupac je 1924. kupio penis i postavio ga u specijalnu kutiju obloženu somotom. Organ je 1927. izložen u Njuorku u Muzeju francuske umetnosti, a prema istraživanjima Perotea, opisivan je kao komad kože ili smežurana jegulja.

Nije ni čudo, pošto organ nije držan u adekvatnim uslovima u formaldehidu ili nekoj drugoj supstanci koja bi mu bolje očuvala oblik.

U to doba je francuska vlada imala priliku da Napoleonov polni organ vrati u domovinu, ali je to odbila jer nije verovala da tako nešto postoji.

Naposletku, penis Napoleona Bonaparte je dospeo kod urologa i profesora Univerziteta Kolumbija Džona Latimera, koji ga je kupio za svega 3.000 dolara na aukciji.

Latimer je bio istaknuti urolog, ali i je imao i upečatljive hobije. Bio je stručnjak za balistiku i kolekcionar retkih istorijskih predmeta. Bio je poznat i po lečenju visokorangiranih nacista tokom suđenja u Nirnbergu, a bio je prvi nevladin doktor kome je dozvoljeno da pregleda dokaze povezane sa atentatom na američkog predsednika Džona Kenedija.

Voleo je da sakuplja neobične stvari, poput krvavog okovratnika Abrahama Linkolna.

Navodno, kupio je Napoleonov penis 1977. jer je želeo da spreči da i dalje kruži po svetu. Stavio ga je u kofer i odložio ispod kreveta.

Nikome nije dozvolio da ga vidi.

Prema rečima njegvog sina Evana, Latimer je verovao da urologija treba da bude ispravna i pristojna, a ne šala. Priča se i da mu je jednom prilikom ponuđeno 100.000 za penis, ali je odbio.

Iako je Latimer preminuo 2007, Napoleonov penis i dalje pripada njegovoj porodici, a do dana današnjeg ga je videlo samo 10 ljudi, uključujući Perotea. Nikada nije snimljen niti fotografisan.

Ni tu se priča ne završava.

Profimedia
 

Napoleonov kompleks

Britanski "Independent" je 2014. objavio članak o tome kako je potvrđeno kolika je bila dužina Napoleonovog penisa. U dokumentarnoj seriji Kanala 4 "Dead Famous DNA", tragalo se za ostacima istorijskih ličnosti, od kose Adolfa Hitlera, Elvisovog DNK ili penisa francuskog vladara.

Voditelj Mark Evans je otputovao u Nju Džerzi kako bi pronašao ovaj artefakt.

- Veoma je mali, ali je poznat po tome. Strukturalno je savršen, Univerzitet je načinio snimke rendgenom i razne analize - rekao je tada Evan Latimer.

Evans je napomenuo: "Video sam razne polne organe, od čivave do kita. Ovo je toliko usahlo. Poslednje mesto na kome bih očekivao ovako nešto je Nju Džerzi. Čudno je kako je penis proputovao svetom mnogo dalje nego sam Napoleon." 

Kako je napomenuo, bio je dugačak oko četiri centimetra.

 

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike