Holandija bi mogla da dobije prvu premijerku: Ko je Dilan Ješilgoz, izbeglica koja ima najviše šanse da zauzme Ruteovu poziciju

21.11.2023

21:08

0

Aktuelna ministarka pravde ima najviše šanse da preuzme najvažniju funkciju u zemlji

Holandija bi mogla da dobije prvu premijerku: Ko je Dilan Ješilgoz, izbeglica koja ima najviše šanse da zauzme Ruteovu poziciju
Copyright AP Photo/Peter Dejong

Holandski birači mogli bi uskoro da dobiju nekog znatno drugačijeg od odlazećeg veterana premijera Marka Rutea.

Bivša izbeglica Dilan Ješilgoz, koja je nasledila Rutea na mestu lidera stranke VVD, sada vodi u anketama uoči glasanja u sredu, 22. novembra, i mogla bi da postane prva žena premijer u istoriji Holandije.

Rezultati su neizvesni sa tri strane koje se bore da osvoje najviše mesta, ali njen najbliži rival, Piter Omcig, nagovestio je da možda neće hteti premijersko mesto za sebe.

Time je još verovatnije da će Ješilgoz, ministarka pravde, postati premijerka na čelu sledeće vlade.

Samopriznata radoholičarka, Ješilgoz je medijski pametna i ne govori mnogo o tome da je žena u politici. Ona je uvek dobro raspoložena i puna energije u javnosti, uprkos, kako kaže, „teškim“ zahtevima njenog trenutnog posla. Njena liberalno-konzervativna Narodna partija za slobodu i demokratiju sada je na prvom mestu sa 18 bodova u anketi Politika, nakon što je preuzela vođstvo u stranci od Rutea.

Njena platforma je obećala da će suzbiti migraciju, što je pitanje koje je dugo aktuelno u holandskoj politici.

AP Photo/Peter Dejong
 

Ješilgoz je za Politiko rekla da je njena izbeglička pozadina oblikovala njen pogled na migraciju.

- Postoji priliv previše ljudi, ne samo tražilaca azila, već i radnika migranata i međunarodnih studenata, što znači da nemamo kapacitet da pomognemo pravim izbeglicama - rekla j, navodeći kao prepreke probleme u sistemu, uključujući loš kvalitet prihvatnih objekata za tražioce azila i nedostatak stambenog prostora.

Lični detalji

Ješilgoz je rođena u Ankari u Turskoj i emigrirala je u Holandiju kao dete. Njena majka je turskog porekla, a otac je Kurd i poreklom je iz Tundželija. Majka Fatma Ozgumus direktorka je Holandske organizacije za izbeglice (VON), a otac, Jucel Ješilgoz, levičarski sindikalac, pobegao je iz Turske i zatražio azil u Holandiji 1980. godine, nakon državnog udara 1980. godine.

Dilan Ješilgoz dobila je sa 7 godina azil u Holandiji zajedno sa svojom majkom i sestrom.

Nakon srednjeg obrazovanja na Koledžu Valej u Amersfortu između 1991. i 1997. godine, Ješilgoz je studirala društvene i kulturne nauke na Amsterdamskom slobodnom univerzitetu, gde je 2003. godine stekla zvanje magistra kulture, organizacije i menadžmenta.

Najnovija anketa Politika pokazuje da je VVD suprotstavljena novoj partiji centrističkog autsajdera Omciga - Novi društveni ugovor. Zeleno-levičarski savez Fransa Timermansa takođe ima šanse, sa 15 odsto.

AP Photo/Peter Dejong
 

Kao ministarka pravde u sadašnjoj prelaznoj vladi, Ješilgoz je opisana kao težak pregovarač i jak komunikator, koja osim posla radi samo tri stvari: spava, vežba i zdravo se hrani.

Dok je Rute oduvek čuvao za sebe privatni život, Ješilgoz je bila daleko otvorenija, govoreći iskreno o svom braku, borbi sa imunološkim stanjem i oklevanju oko rađanja dece.

Za razliku od Rute, koji je često viđen kako na biciklu dolazi na sastanke, Ješilgoz se svuda vozi i mora da bude zaštićena zbog položaja ministarke pravde.

- To je veliki deo mog života i to je veoma teško. Ali biram da nastavim, da ne odustanem, jer se neću uplašiti - rekla je ona.

Sve nasilnija i grublja priroda javnog diskursa u Holandiji je sve veći problem u holandskoj politici. Odlazeća ministarka finansija Sigrid Kag ranije je najavila da napušta politiku zbog zabrinutosti za svoju bezbednost.

Pravedna i stroga

Brisel budno prati predstojeće izbore. Holandija se pod rukovodstvom Rutea pozicionirala kao pouzdan i dominantan partner u EU, ali zvaničnici u ambasadama i institucijama u Briselu sada se pitaju da li će sledeća vlada zadržati tako pozitivnu ulogu nakon glasanja 22. novembra.

AP Photo/Peter Dejong
 

- Kao mala zemlja možemo da odigramo veliku ulogu. Uvek smo to radili i neverovatno je važno da to nastaviti da radimo - rekla je Ješilgoz.

Strogo i pošteno biće glavni stubovi na kojima se zasniva njen pristup EU, kako je rekla. To ne uključuje petljanje u kriterijume o pristupu novih zemalja članica - što je debata koja se zahuktava u svetlu zahteva Ukrajine za pridruživanje bloku od 27 zemalja.

Tradicionalno, Holanđani su bili glavni jastrebovi u fiskalnoj politici EU, kritikujući velike potrošače i zahtevajući smanjenje nivoa duga. Ali u novije vreme holandska vlada je favorizovala fleksibilnost, u okviru razumnih granica.

- Samo zato što sam veoma stroga i uopšte ne gledam kontekst, malo preterujem, to neće biti naša linija. Ali biti veoma fleksibilan i zapravo učiniti stvari manje jasnim i složenijim takođe nije naša linija. Evropa mora da bude stabilna saradnja, a jasni finansijski sporazumi su veoma važni u tom cilju - kazala je Ješilgoz.

Suptilna kritika na Ruteov račun

Iako VVD vodi u anketama, trka je daleko od završene.

Glavni izazov za Ješilgoz tokom kampanje bio je da ubedi birače da želi obnovu uprkos tome što je njena stranka na vlasti više od decenije.

Profimedia
Mark Rute i Dilan Ješilgoz

U proteklih trinaest godina mnogo toga je išlo dobro, rekla je ona, ukazujući na činjenicu da je Holandija relativno bezbedno prebrodila ekonomsku krizu i pandemiju koronavirusa.

- U isto vreme, kada zumirate i vidite da mnogi ljudi sa normalnim poslovima i primanjima leže budni noću zbog svojih računa... ne mogu reći da je svima dobro - rekla je ona.

- Osim toga, proteklih godina bilo je nekih slepih tačaka - rekla je ona, objašnjavajući da to uključuje loše postupanje sa zahtevima za odštetu u vezi sa štetom od zemljotresa u Groningenu i fijasko za beneficije za decu u kom su hiljade ljudi, često sa dvojnim državljanstvom, pogrešno označene kao prevaranti.

- Očigledno je da smo naučili iz toga i da moramo da sprečimo pojavu novih slepih tačaka - istakla je ona.

Za to vreme Rute je primećen u Briselu ranije ovog meseca tokom posete šefu NATO-a Jensu Stoltenbergu, pošto je nagovestio da bi sam želeo da preuzme vrhovnu poziciju u vojnom savezu.

Na pitanje da li Rute želi da vodi NATO, Ješilgoz se nasmejala i rekla: „Gde god da završi, ta organizacija biće veoma srećna što ga ima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike