Bivši premijer Izraela izazvao buru: Mi smo izgradili te podzemne bunkere ispod Al Šife (VIDEO)

21.11.2023

15:17

0

Autor: N.P.

IDF tvrdi da se ispod Al Šife nalazi Hamasov komandni centar

Bivši premijer Izraela izazvao buru: Mi smo izgradili te podzemne bunkere ispod Al Šife (VIDEO)
Bivši izraelski premijer Ehud Barak - Copyright Twitter/Princreen/CNN

Bivši izraelski premijer, Ehud Barak, izazvao je buru kada je voditeljki CNN Kristijan Amanpur rekao da je Izrael pomogao da se izgrade pojedini bunkeri ispod bolnice Al Šifa u Gazi.

Barak je kazao da podzemna postrojenja koje Hamas koristi za svoje "terorističke aktivnosti" originalno izgradili Izraelci.

- Kada kažete da su izraelski inženjeri izgradili podzemne prostorije, da li ste napravili lapsus? - upitala je voditeljka.

- Ne, ne...znate, pre nekoliko decenija mi smo tamo vodili glavnu reč, pa smo pomogli u izgradnji podzemnih prostorija kako bi se napravio veći prostor za bolničke potrebe - pojasnio je političar.

Podsetimo, izraelska vojska je 27. oktobra pokrenula kopnenu ofanzivu na Pojas Gaze kao odgovor na krvavi napad Hamasa 7. oktobra.

Posebno je na meti bila bolnica Al Šifa u gradu Gazi jer se ispod nje, kako tvrdi Izrael, nalazi Hamasov komandni centar. Palestinski Hamas je inače poznat po mreži podzemnih tunela u kojima, između ostalog, proizvode i oružje.

Vojska je zato znala gde da traži kada je došla do Al Šife, ali nije pružila konkretne dokaze da se ispod bolnice zaista i nalazio komandni štab. Kako su naveli, pronađeno je nekoliko komada oružja, a uvereni su i da su militanti unutar bolnice držali taoce.

Izraelske vlasti su saopštile da je Hamas podzemne prostorije dodatno proširio i da je dodato nekoliko podzemnih spratova i tunela.

Izraelski portal "i24news" je preneo da u Barakovom intervjuu nije napravljena razlika između bunkera ili podruma, koji postoje i ispod izraelskih bolnica u cilju zaštite od raketnih napada, i tunela.

Sve najnovije vesti o ratu u Gazi možete pratiti iz minuta u minut u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike