Kremlj reagovao na priče o stvaranju „vojnog Šengena”: NATO se priprema za rat sa Rusijom!

24.11.2023

16:46

0

Direktan sukob je sve verovatniji

Kremlj reagovao na priče o stvaranju „vojnog Šengena”: NATO se priprema za rat sa Rusijom!
Copyright Profimedia

Izjave NATO-a u vezi sa mogućnošću stvaranja „vojnog Šengena” verovatno će povećati tenzije u Evropi i dovesti do eskalacije već zategnutih odnosa sa Rusijom, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Njegovi komentari usledili su pošto je šef evropske logistike NATO-a, general potpukovnik Aleksandar Solfrank, pozvao evropske nacije da ublaže propise na nacionalnom nivou kako bi omogućili brzo kretanje trupa, opreme i municije u slučaju rata sa Rusijom.

Obraćajući se novinarima u petak, Peskov je upitan da li Kremlj na takve sugestije zvaničnika NATO-a gleda kao na rizik od oružanog sukoba između Rusije i Evrope ili kao samo na još jedan eskalacijski korak u konfrontaciji Alijanse sa Rusijom.

Portparol Kremlja je sugerisao da Solfrankove izjave verovatnije ukazuju na eskalaciju konfrontacije NATO-a sa Rusijom, dodajući da je Alijansa „uvek smatrala našu zemlju uslovnim neprijateljem".

- Sada našu zemlju smatra očiglednim neprijateljem. Ovo nije ništa drugo do pokušaj eskalacije tenzija u Evropi, što će imati svoje posledice - rekao je Peskov, napominjući da širenje NATO-a ne može da ostaje bez odgovora ruske strane.

AP Photo/Vadim Ghirda, File
 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prošle godine je najavio planove za jačanje snaga bloka u istočnoj Evropi na 300.000 vojnika visoke spremnosti u rezervi, sa 100.000 vojnika koji su sposobni da stignu do potencijalnog bojnog polja sa Rusijom za samo nedelju dana.

Alijansa predvođena SAD je takođe u više navrata nagovestila želju da se Ukrajina na kraju pridruži njenim redovima. Moskva je, u međuvremenu, naglasila da će prihvatiti samo neutralnu i nezavisnu Ukrajinu i opisala je širenje NATO-a u Evropi kao pretnju ruskoj nacionalnoj bezbednosti i ključni uzrok sukoba u Ukrajini.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike