Skandal u Knesetu: Desničari vikali na porodice talaca i optužili ih da rade za Hamas (VIDEO)

20.11.2023

12:46

0

Autor: N.P.

Sve je počelo kada su rođaci tokom panela poručili da ne treba tražiti smrtnu kaznu za teroriste

Skandal u Knesetu: Desničari vikali na porodice talaca i optužili ih da rade za Hamas (VIDEO)
Desničarski poslanici su napali porodice talaca koji su zatočeni u Gazi - Copyright Twitter/החדשות - N12

Mučne scene dogodile su se u izraelskom Knesetu kada je poslanik partije krajne desnice Ocma Jehudit (Jevrejska moć) vikao na članove porodica talaca koji se i dalje nalaze u Gazi, nakon što ih je palestinski Hamas zarobio 7. oktobra.

Sve je počelo kada su rođaci tokom panela poručili da ne treba tražiti smrtnu kaznu za teroriste.

Gil Dikman, rođak otetog Karmela Gata, u suzama je rekao da su "životi talaca na ivici dok im mač stoji za vratom".

Ministra za nacionalnu bezbednost Itamara Ben Gvira je zamolio da ne dozvoli novi zakon koji predviđa smrtnu kaznu za hamasovce.

- Zamolio sam vas, ministre, još prošle nedelje, preklinjao sam vas da prestanete. Molio sam vas da ne stvarate nikakav kapital od nas ili naše patnje. Ukoliko nas čujete, sklonite ovaj predlog sa dnevnog reda. Ukoliko imate srca, molim vas da ne govorite da mi zastupamo ljude koji su ubili naše voljene - rekao je Dikman.

- Prestanite da razgovarate o ubijanju Arapa i počnite da govorite o spasavanju Jevreja - rekao je jedan muškarc čiji su žena i ćerka u zaarobljeništvu u Gazi.

Poslanik stranke Ocme Jehudit, Almog Koen, potom je vikao na porodice talaca jer nije bio zadovoljan njihovom retorikom.

- Vi nemate monopol nad bolom. I mi smo sahranili više od 50 prijatelja. Moj prijatelj je zatočen u Gazi i, uzgred, nikad nije čuo za vas. Ne pričajte o tome da želimo da ubijemo Arape. Mi nismo išli na taj šabat (7. oktobra) da ih ubijemo, oni su došli da ubiju nas - rekao je Koen.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by saulwilliams (@saulwilliams)

Još jedna poslanica iste stranke je takođe vikala na porodice talaca.

- Vi ućutkujete druge porodice - rekla je Limor Son Har Meleč.

Potom je usledio haos jer su sve strane vikale zbog kontroverznog predloga zakona.

Prethodno je Cvika Fogel iz partije Ocma Jehudit rekao da je svaki pripadnik Hamasa Ajhman, misleći na ozloglašenog nacistu Adolfa Ajhmana koji je osmislio Konačno rešenje, plan o istrebljenju Jevreja tokom Drugog svetskog rata.

- Hamas pokušava da vas eksploatiše. Mi ne treba da hranimo te zveri... Ovaj zakon nije u kontradiktornosti sa ciljem da se vrate taoci. a svako ko kaže drugačije je neko ko predstavlja Hamas više nego Državu Izrael - rekao je Fogel optuživši tako rođake i prijatelje talaca da podržavaju Hamas.

AP Photo/Ohad Zwigenberg
Jair Lapid je rekao da poslanika Koena treba da bude sramota

Opozicioni lider, Jair Lapid, prokomentarisao je na mreži Iks dešavanja u Knesetu.

- Porodice talaca iskazuju svoj bol i bol čitave zemlje. Nema kraja sramoti koju su pokazali članovi kolaicije koji morališu porodicama. Ono što je Almog Koen uradio danas treba upamtiti za sva vremena. Trebalo bi da ga bude sramota - rekao je.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike