Panika u Japanu, naređena evakuacija! Severna Koreja ispalila projektil

21.11.2023

16:43

0

Stanovnici Okinave su se uspaničili zbog upozorenja i sirena koje su odjekivale gradom

Panika u Japanu, naređena evakuacija! Severna Koreja ispalila projektil
Ilustracija - Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File

Japanski zvaničnici upozorili su stanovnike Okinave da potraže sklonište ispod zemlje i da se evakuišu uoči potencijalnog severnokorejskog raketnog udara.

Služba civilne zaštite je na Tviteru podelila upozorenje koje glasi: „Lansirani projektil. Lansirani projektil. Izgleda da je projektil lansiran iz Severne Koreje. Molimo vas da se evakuišete unutar zgrade ili ispod zemlje. Prefektura Okinava“.

Upozorenje je usledilo nakon što je Severna Koreja rekla Japanu da planira da lansira satelit u narednim danima, kojim bi prekršila brojne rezolucije UN. To je treći pokušaj ispaljivanja špijunskog vojnog satelita.

 

 

Stanovnici su na društvenim mrežama podelili video-snimke haosa koji je izazvalo upozorenje. U jednom snimku mogu se čuti prodorne sirene kako zavijaju dok meštani traže sklonište.

Neki stručnjaci kažu da projektil verovatno nosi satelit i da prati unapred određenu putanju leta, koja putuje preko Okinave. Međutim, drugi su posumnjali da bi u pitanju moglo da bude nešto zlokobnije jer nikada ranije nisu videli tako ozbiljno upozorenje na TV mrežama.

U 23.20 po lokalnom vremenu (oko 15.20 časova po srednjoevropskom vremenu) projektil je navodno prošao iznad grada bez ikakve štete.

 

 

Severna Koreja je željna da upravlja špijunskim satelitima kako bi se izborila sa eskalacijom vojnih pretnji predvođenih SAD, ali njena dva prethodna pokušaja da postavi špijunski satelit u orbitu ranije ove godine završila su se neuspehom zbog tehničkih problema.

Japanska obalska straža saopštila je da je Severna Koreja obavestila Tokio o svom planu za lansiranje satelita negde između srede, 22. novembra, i 30. novembra.

U obaveštenju su identifikovane tri pomorske zone gde bi ostaci rakete koja nosi satelit mogli da padnu. Dve su u vodama između Korejskog poluostrva i Kine, a treća u Filipinskom moru, rekao je portparol japanske obalske straže Kazuo Ogava.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike