Bivši premijer Ukrajine: Novi "Majdan" moguć samo ako SAD budu htele da smene Zelenskog na taj način

25.11.2023

10:50

0

Prema njegovim rečima, organizatori protesta 2004. i 2013. godine bili su Amerikanci

Bivši premijer Ukrajine: Novi "Majdan" moguć samo ako SAD budu htele da smene Zelenskog na taj način
Copyright Profimedia

Bivši ukrajinski premijer Nikolaj Azarov tvrdi da protesti poput "Majdana" u Ukrajini nisu spontani događaji, već da se pažljivo planiraju, finansiraju i sprovode u skladu s unapred utvrđenim planom.

- Majdani se kod nas ne dešavaju sami od sebe... Njih pripremaju, u njih se ulaže veliki novac i realizuju se po određenom planu koji je jasan odavno. Ima nekoliko elemenata taj plan: demonizacija rukovodstva, informativno zombiranje i drugo - rekao je Azarov u intervjuu za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, organizatori protesta u Ukrajini 2004. i 2013. godine bili su Amerikanci, a on sumnja da bi u zemlji moglo doći do nereda bez direktnog uticaja američke ambasade i Vašingtona.

Azarov ističe da Sjedinjene Američke Države imaju kapacitet da promene vlast u Ukrajini putem protesta poput Majdana, ali da bi to bilo izvodivo samo ako odluče da smene predsednika Zelenskog na taj način, umesto kroz izbore ili ostavku.

On naglašava da organizacija takvih protesta zahteva značajna finansijska sredstva i da trenutno ne vidi naznake da se nešto takvo sprema.

Što se tiče tvrdnji Zelenskog o novom Majdanu koji će orkestrirati Rusija, Azarov zaključuje da su te izjave deo strategije za poboljšanje rejtinga ukrajinskog predsednika.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike