Špijunski satelit doneo prve rezultate: Kim Džong Un pregledao snimke američke baze na obližnjem ostrvu

22.11.2023

10:23

0

Severnokorejski lider je najavio da će poslati u orbitu još raketa

Špijunski satelit doneo prve rezultate: Kim Džong Un pregledao snimke američke baze na obližnjem ostrvu
Arhivska fotografija - Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severnokorejski lider Kim Džong Un je, prema tvrdnjama Pjongjanga, pregledao snimke američke vazdušne baze i luke Apra na ostrvu Guam u zapadnom Pacifiku, koje je zabeležio vojni špijunski satelit Severne Koreje koji je lansiran u orbitu. Ove informacije su objavljene putem severnokorejskih državnih medija.

Kim je naglasio potrebu za povećanjem broja izviđačkih satelita kako bi se poboljšale odbrambene sposobnosti Pjongjanga i povećala efikasnost vojnih udarnih sredstava.

Severnokorejski lider je pregledao snimke tokom posete satelitskom kontrolnom centru Nacionalne službe za vazduhoplovnu tehnologiju, prema izveštaju novinske agencije KCNA.

KCNA je najavila da će satelit zvanično početi s radom 1. decembra. U međuvremenu, premijer Južne Koreje Han Dok Su je najavio delimičnu suspenziju vojnog sporazuma potpisanog sa Severnom Korejom 2018. godine.

Saopštenje je usledilo nakon što je Pjongjang objavio uspešno lansiranje vojnog satelita, a Kim Džong Un je nadgledao celokupan proces.

Prvo uspešno lansiranje satelita usledilo je posle Kimove posete najsavremenijem svemirskom lansirnom centru u Rusiji u septembru. Tokom te posete ruski predsednik Vladimir Putin obećao je podršku Severnoj Koreji u izgradnji satelita.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike