U ovom zlatnom selu žive samo bogataši: Ne smeju da ga napuste, ako to urade ostaju bez ičega! (VIDEO)

30.09.2023

07:28

0

Autor: N.P.

Za prevoz stanovnika koristi se helikopter, pa tako stanovnici u okolnim gradovima mogu biti tu već za desetak minuta.

U ovom zlatnom selu žive samo bogataši: Ne smeju da ga napuste, ako to urade ostaju bez ičega! (VIDEO)
Copyright Printscreen youtube

Najbogatije "selo" u Kini, Huaksi, predstavlja teško dostižan san velikog broja Kineza. Ovo selo poznato je po privredi koja se ne zaustavlja ni na trenutak, ali i po visokom životnom standardu.

Životni standard ovog sela ističe se u odnosu na ostatak zemlje.

Ovo mesto nekada je bila siromašna ruralna oblast, a onda je, za samo 55 godina, postalo simbol ekonomske ekspanzije zemlje. 

 

 

Centar krasi hotel koji je visok 326 metara, im 60 spratova, 826 soba, a već u prizemlju nalazi se statua bika vredna 30 miliona funti. Naravno, ne treba ni napominjati da je od čistog zlata.

Niko ne može sa sigurnošću da kaže kako je Huaksi od siromašnog sela došao do čistog luksuza. Pristup medijima ovom selu često je ograničen, a stanovništvo o svom bogatstvu ne govori.

 

Zašto se ovo mesto ne napušta? Jednostavno, ako ga napustite, gubite sve što ste stekli, tako da je život u ovom selu doslovno život u zlatnom kavezu.

Selo ima 2.000 stanovnika, a svaki od njih na svom računu ima više od 143.000 dolara i svi žive u identičnim vilama.

Ipak, postoji i caka. Ako selo napustite i odlučite da se preselite negde drugde, gubite sve što imate na bankovnom računu i, naravno vilu, pa zbog tog pravila gotovo niko ne sme da napusti zlatno selo jer će ostati bez ičega i završiti na ulici.

Svi stanovnici rade sedam dana u nedelji, tako da sve što zarade u tom mestu i troše.

Početkom devedesetih godina ovo mesto bilo je samo jedno od siromašnih sela, a u njemu je živelo tek nešto oko 600 stanovnika.

U tom periodu, Vu Renbao, visoki partijski zvaničnik, napravio je plan koji je trebalo da donese veliki prosperitet selu. Pokrenuo je nekoliko firmi i od siromašnog stanovništva napravio bogato.

Mediji su se za Huaksi zainteresovali 2004, kad je objavljeno kako stanovnik sela godišnje u proseku zaradi gotovo 18 hiljada dolara, što je znatno veći iznos od onog koji možete zaraditi u drugim kineskim pokrajinama.

Snagu sela su vlast demonstrirale 2011. godinekada su podigle hotel na 72 sprata, a za njegovu izgradnju utrošeno je čak 430  miliona dolara. Ovaj neboder je za četiri metra viši od Ajfelove kule.

Za prevoz stanovnika koristi se helikopter, pa tako stanovnici u okolnim gradovima mogu biti tu već za desetak minuta.

Tu je i veliki tematski park u kojem se nalaze replike slavnih građevina, kao što su Kineski zid i Zabranjeni grad. Takođe, klubovi i barovi ne postoje, pa se mnogi opravdano pitaju kakav je zaista život u ovom prebogatom, misterioznom selu.

BONUS VIDEO: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike