Tajvan predstavio novu podmornicu: Na njoj radio u saradnji sa nekoliko zemalja, Kina će biti besna (FOTO)

28.09.2023

12:53

0

„Hai Kun" je jedno od osam novih plovila ostrva

Tajvan predstavio novu podmornicu: Na njoj radio u saradnji sa nekoliko zemalja, Kina će biti besna (FOTO)
Copyright AP Photo/Chiang Ying-ying

Tajvan je predstavio prototip svoje prve podmornice sastavljene na ostrvu dok se sprema za potencijalnu invaziju Kine, u čemu su mu pomogle druge zemlje.

Tajvansko ministarstvo odbrane u četvrtak je organizovalo prvo pomorsko ispitivanje dizel-električnog broda u dokogradilištu Kaosjung kompanije CSBC Corp. Podmornica, nazvana „Hai Kun", jedno je od osam novih plovila koja se razvijaju u okviru programa vrednog više milijardi dolara za jačanje pomorske odbrane Tajvana u slučaju rata sa Kinom.

Kina je tokom prošle godine naglo povećala broj vojnih brodova koje šalje u vode oko Tajvana. Tajvanski plan da ažurira svoju zastarelu flotu naglašava rastuću zabrinutost zbog pretnje Kine, uključujući mogućnost da njeni ratni brodovi Narodnooslobodilačke armije opkole ostrvo.

Peking smatra Tajvan delom svoje teritorije i obavezao se da će ostrvo jednog dana staviti pod svoju kontrolu, ako bude potrebno i silom. Tajvanska vlada odbacila je tvrdnju Kine, insistirajući da je ostrvo defakto suverena nacija.

Program podmornica razvijen je zahvaljujući brojnim stranim saveznicima. Pored nabavke tehnologije iz SAD i Ujedinjenog Kraljevstva, Tajvan je angažovao inženjere, tehničare i bivše mornaričke oficire iz Australije, Južne Koreje, Indije, Španije i Kanade, prema izveštaju Rojtersa.

AP Photo/Chiang Ying-ying
 

Kina se žestoko protivi zemljama koje održavaju veze sa Tajvanom i koje ostrvu prodaju oružje, što je navelo vlade da drže u tajnosti veći deo svog poslovanja sa Tajpejom.

Tajvanska mornarica trenutno ima samo četiri podmornice: dve iz doba Drugog svetskog rata iz SAD korišćena za obuku i dve kupljene iz Holandije 1980-ih. Tajpej je pokrenuo program za izgradnju sopstvenih podmornica 2017. godine nakon godina neuspelih pokušaja da ažurira svoju flotu.

Nakon morskih ispitivanja, planirano je da „Hai Kun” bude isporučen Mornarici pre kraja sledeće godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike