Sedam zemalja učestvovalo u gradnji sa ciljem provokacije Kine: Sve što treba da znate o novoj podmornici Tajvana

29.09.2023

21:25

0

Kina tvrdi da je Tajvan njena provincija i nije isključila upotrebu sile za postizanje ponovnog ujedinjenja sa ostrvom

Sedam zemalja učestvovalo u gradnji sa ciljem provokacije Kine: Sve što treba da znate o novoj podmornici Tajvana
Copyright AP Photo/Chiang Ying-ying

Tajvan je pokrenuo izgradnju prve podmornice domaće proizvodnje u želji da demonstrira jačanje odbrambene sposobnosti ostrva.

Predsednica Caj Ing Ven porinula je plovilo nazvano „Haikun", što znači „mitsko morsko stvorenje“, u četvrtak u luci Kaosjung, gde će narednih nedelja biti sprovedena ispitivanja njegovih sposobnosti za plovidbu.

- U prošlosti se smatralo da je proizvodnja domaće podmornice nemoguća, ali danas je pred vama podmornica koju su dizajnirali i napravili naši sunarodnici - rekla je Caj na ceremoniji.

Ako sve prođe kako treba, prva podmornica bi trebalo da bude spremna do kraja 2024. godine, dok se planira da se druga završi do 2027.

Zašto podmornice trebaju Tajvanu?

Prva tajvanska podmornica je imala visoku cenu od 1,54 milijarde dolara, ali za tajvansku vladu je to mala cena za odbranu ostrva i njegovih spoljnih teritorija od potencijalnog napada kineske mornarice.

Profimedia
 

Podmornice bi mogle da spreče kinesku mornaricu da okruži Tajvan i odseče ostrvo od spoljnih resursa, što bi se očekivalo ukoliko bi ih Kina napala.

Tajvanska vlada je takođe rekla da bi podmornice mogle da spreče Kinu da zaobiđe "prvi lanac ostrva", zamišljenu liniju odbrane koja povezuje Tajvan, Japan, Filipine i Indoneziju.

Kako se uklapaju u odbrambenu strategiju Tajvana?

Podmornice su deo tajvanske strategije odvraćanja.

Iako je njegova vojska znatno manja od kineske, cilj Tajvana je da napad učini što težim, tako da bude preskup da bi se isplatio.

Kakve podmornice se prave?

Vlada ima cilj da napravi osam podmornica sa dizel pogonom kako bi se proširila postojeća tajvanska flota od dva modela holandske proizvodnje iz osamdesetih godina i dve američke podmornice iz perioda Drugog svetskog rata koje su se koristile samo za obuku.

Novi modeli će biti opremljeni borbenim sistemom kompanije Lockheed Martin Corp. i teškim torpedima MK-48 američke proizvodnje.

Zašto se priča o napadu Kine?

Kina tvrdi da je Tajvan njena provincija i nije isključila upotrebu sile za postizanje ponovnog ujedinjenja sa ostrvom.

Analitičari kažu da će ogromna kineska Narodnooslobodilačka armija biti sposobna da izvrši invaziju na Tajvan do 2027. godine, iako to ne znači da će to učiniti odmah.

AP Photo/Chiang Ying-ying
 

S druge strane, kineski predsednik Si Đinping je u više navrata naglasio da Peking teži mirnom rešenju tajvanskog pitanja, dok su vlasti u Vašingtonu doprinosile pojavačanju tenzija u regionu prodajući oružje Tajvanu i zauzimajući se za njega, tvrdeći istovremeno da ne priznaju njegovu nezavisnost.

Zašto Tajvan mora da proizvodi sopstvene podmornice?

Tajvan kupuje mnogo oružja i odbrambenih sistema od Sjedinjenih Američkih Država, pa autohtoni program podmornica ima za cilj da Tajvan učini samodovoljnijim.

Tajvan se u prošlosti borio za to da dobije ključnu odbrambenu tehnologiju, posebno za podmornice, zbog svoje diplomatske izolacije.

AP Photo/Chiang Ying-ying
 

Koje zemlje su pomogle Tajvanu da napravi podmornicu?

Sedam zemalja je navodno obezbedilo tehnologiju za pomoć Tajvanu da izgradi svoju podmorničku flotu, što ukazuje na to da ima više nacija koje su u sukobu sa sopstvenim stavom - sa jedne strane ne prihvataju nezavisnost ostrva, a sa druge mu pomažu u nameri da obuzdaju i isprovociraju Kinu.

Pored nabavke tehnologije iz SAD i Ujedinjenog Kraljevstva, Tajvan je angažovao inženjere, tehničare i bivše mornaričke oficire iz Australije, Južne Koreje, Indije, Španije i Kanade, prema izveštaju Rojtersa.

Tajvanski moreuz, plovni put od 180 kilometara koji deli Tajvan od kontinentalne Azije, jedan je od najprometnijih brodskih puteva na svetu, tako da bi njegova vojna blokada imala veliki uticaj na globalnom nivou.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike