Razbijena osmočlana kriminalna banda: Trgovali genetskim materijalom i krali novorođenčad za prosečno 120.000 evra

15.08.2023

07:22

0

Oni su duže od 10 godina nesmetano trgovali bebama

Razbijena osmočlana kriminalna banda: Trgovali genetskim materijalom i krali novorođenčad za prosečno 120.000 evra
Ilustracija - Copyright Profimedia

Grupa lekara, nekoliko naučnika, menadžera i socijalnih radnika sa Krita duže od 10 godina je nesmetano trgovala novorođenim bebama, omogućavala nezakonito usvajanje dece, preprodavala genetski materijal za veštačku oplodnju, falsifikovala zdravstvene kartone i potvrde o rođenju, piše "Politika".

Posle osam meseci istrage u Centru za reprodukciju u Hanji, grčka policija, kako list navodi, konačno je uspela da stane na put osmočlanoj bandi, koja je za trgovinu bebama i genetskim materijalom širom zemlje uzimala u proseku oko 120.000 evra.

U pritvoru su se našli ginekolog-akušer, naučni saradnik za oblast kliničke embriologije, menadžer za prodaju surogatnih materijala, asistent embriologije i akušer, ali i tehnička lica, među kojima strane državljanke iz Rumunije i Gruzije, koje su bile zadužene za administrativni deo posla.

AP Photo/Thanassis Stavrakis
 

Glavnu ulogu imao je 73-godišnji ginekolog, koji je svojim saradnicama brokerima davao instrukcije kako da vrbuju mlade žene iz Rumunije, Ukrajine, Moldavije, Albanije i Gruzije koje su u teškom materijalnom položaju da za nadoknadu mesečnih troškova od nekoliko stotina i konačnu sumu od nekoliko hiljada evra prodaju svoje jajne ćelije ili budu surogat majke.

Kriminalna grupa organizovala bi zatim njihov transfer na Krit, gde bi pod budnom kontrolom, praktično u zatočeništvu, ostajale zatvorene do obavljenog posla. Dešavalo se da ista žena više puta bude korišćena za donorstvo jajnih ćelija, za šta najčešće nije bila dopunski plaćena.

"Politika" dodaje i da je sledeća etapa bilo falsifikovanje dokumenata, u kojima je ukazivano da su donori grčke državljanke, uz sklapanje fiktivnih brakova kako bi bebe mogle da budu predate porodicama bez dece, istopolnim parovima koji nemaju pravo na usvajanje dece ili muškarcima koji do tog trenutka nisu bili u braku.

Klijente su imali iz cele Grčke i iz inostranstva, jer su oni koji su dolazili znali da na licu mesta mogu da dobiju lažne potvrde o rođenju, zdravstvene kartone, da su obezbeđeni advokati i notari koji su mogli da zaokruže ceo postupak.

Pixabay
 

Pre više godina italijanski listovi su u više navrata pisali o uspešnom radu centra u Hanji i iskustvima zadovoljnih parova koji su tako ostvarili san da postanu roditelji.

Međutim, mogućnost da se nelegalno dođe do veće zarade dala je ideju grupi zaposlenih da razviju i nezakoniti biznis i uz pomoć ofšor kompanije prikriju svoju dopunsku trgovinu, koja je, kako pišu tamošnji listovi, sve više počela da dobija oblik industrije beba.

Tokom istrage ustanovljeno je da su za samo osam meseci u 15 iznajmljenih i dobro opremljenih kuća gde su boravile pod kontrolom, 200 žena postale surogat majke, njih 78 donori jajnih ćelija...

Registrovano je i 13 slučajeva nezakonite trgovine bebama i to kroz obmanjivanje žena koje su na kliniku došle radi porođaja.

Mnogo detalja još nije otkriveno, a sumnja se i da je mnogo više beba oduzeto majkama i prodato. Kriminalnoj grupi preti teška kazna za više krivičnih dela u sticaju.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike