Do sada je uloženo 300 miliona evra: Smederevska železara osam godina posle dolaska kineske kompanije

06.05.2024

21:52

0

Zbog trendova na tržištu rada trenutno radi visoka peć broj dva, i to sa 85 do 90 odsto kapaciteta

Do sada je uloženo 300 miliona evra: Smederevska železara osam godina posle dolaska kineske kompanije
Copyright RTS

Spojeni sistem smederevske železare, zajedno sa novoizgrađenom koračnom peći i rezervoarom za visokopećni gas, doprineo je unapređenju životne sredine i energetskoj efikasnosti, kažu u smederevskoj železari, koju je kineski "HBIS" kupio pre osam godina.

Zbog trendova na tržištu rada trenutno radi visoka peć broj dva, i to sa 85 do 90 odsto kapaciteta.

U slučaju potrebe kupaca, spremni su, kako kažu, da u kratkom roku pokrenu i visoku peć broj jedan.

RTS
 

Dejan Dočić jedan je od gotovo pet hiljada radnika. U Železari radi već 19 godina, a od dolaska kineske kompanije, kaže, znatno su poboljšanji uslovi rada.

- Mislim da smo zadovoljni i da se dosta napredovalo. Tehnika koja je uložena u fabriku je doprinela da bude i čistije, ali i sigurnije da će fabrika i dalje da radi, da uvek idemo korak napred - ističe Dočić.

Do sada uloženo 300 miliona evra

Od 2016. godine, kada je došao kineski mendžment, u modernizaciju fabrike neprestano se ulaže. U prvom ciklusu investicija, uloženo je više od 300 miliona evra.

- To je izgradnja novog postrojenja za aglomeraciju, koja je značajno uticala na poboljšanje kvaliteta životne okoline. Zatim koračna peć, koja takođe koristi visokopećni gas za zagrevanje slapova, i predstavlja jedinstvenu peć u Evropi  jer se tamo koristi mešavina prirodnog i visokopećnog gasa što takođe povećava efikasnost našeg procesa. Treća velika investicija jeste rezervoar za visokopećni gas, kapaciteta 80.000 kubnih metara - ukazuje izvršni direktor proizvodnje "HBIS Srbija" Vladan Mihailović

Železera i zaštita životne sredine - dokle se stiglo

RTS
 

U javnosti se najviše govorilo o zagađenju životne sredine u selima koja se nalaze nedaleko od železare. Od izgradnje novog postrojenja, vidna su poboljašanja na tom polju, što pokazuju i merne stanice.

Generalni menadžer sektora životne sredine Ljubica Drejk navodi da su rezultati u segmentu zaštitie životne sredine bolji.

- Od kada se vrše merenja u Radincu na mestu gde je sada automatska merna stanica, po prvi put je ispunjen jedan od uslova, a to je, da je godišnji prosek čestica PM 10, manji od 40 mikrograma po metru kubnom. Limit je 40, a ostvarenje je 2023. bilo je 36 mikrograma po metro kubnom - naglašava Drejk.

Drugi ciklus investicija

Drugi ciklus investicija, čija je realizacija planirana, navode u kompaniji, u naredne tri do četiri godine, podrazumeva izgradnju četvrtog konvertora sa suvim sistemom otprašivanja konvertorskih gasova.

Najavljena je i izgradnja rezervoara za konvertorski gas i modernizacija celokupne tehnološke linije u čeličani.

U toku je izgradnja zaštitnog zida na skladištu sirovina na aglomeraciji, koji će dodatno poboljšati kvalitet životne okoline.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike