Počasni konzul Srbije u Sudanu ostao bez svega kad su mu upali u kuću i konzulat: Uništili su mi sve, ali ću se vratiti u svoju zemlju

22.06.2023

13:37

0

Kada su se razbuktale borbe u njegovoj državi, on se zatekao u Srbiji

Počasni konzul Srbije u Sudanu ostao bez svega kad su mu upali u kuću i konzulat: Uništili su mi sve, ali ću se vratiti u svoju zemlju
Copyright AP Photo

Počasni konzul Srbije u Sudanu od 2006, Ahmed Mouti, koga snažne veze vežu za Srbiju i Beograd, doživeo je sudbinu svojih sugrađana kada mu je u prestonici države Kartumu 13. juna opljačkana kuća u čijem delu se nalazio i počasni konzulat.

Srbin po majci i veliki srpski i sudanski patriota ispričao je da ne žali za materijalnim gubitkom i da je deljenje sudbine oba naroda kojima pripada za njega čast i obaveza.

Kada su se razbuktale borbe u Sudanu, on se zatekao u Srbiji, gde su ga do njega sredinom ovog meseca stigle tužne vesti.

- Jutros su mi upali u kuću. Isprebijali čuvara, ubili psa. Opljačkali sve što su mogli. Što nisu uzeli, izlomili su. Auto nisu mogli da pokrenu, pa su ga izrešetali mitraljezom. Izgubio sam tamo sve što sam imao. Čekao sam da dođe moja kuća na red, i eto, došla je. Kad opljačkaše svima, neka mene ne preskaču! Ne bih želeo da mene zaobilazi nesreća mog naroda... - kazao je on za RTS.

- Sudanska narodna izreka kaže: smrt u zajedništvu, to je svadba. Ako svi treba da umremo, neka mene među svojima. Šta god da se dogodi Sudanu, tu sam i ja da podnesem i neću se nikad na to požaliti - dodao je.

Profimedia
 

- Zovem prijatelja, kaže njemu su dva puta opljačkali kuću. To što je u pitanju moja kuća manje je važno, ali tu je i sedište Počasnog konzulata Republike Srbije. A pobunjenici pričaju o demokratiji, vladavini prava... Dobro je da mi je čuvar preživeo, stariji je čovek. A eto, moj vučjak je lajao, smetao im, i upucaše ga.

Mouti, uprkos teškoj situaciji, jedva čeka da se vrati kući i planira da ode tamo prvom prilikom, autobisuma, peške ili na bilo koji drugi način, jer ne može avionom, pošto aerodrom više ne postoji.

- Vraćam se ja svojoj kući. Sve što su pokrali i polomili, pošteno je zarađeno. Možda bi mi bilo teško da sam nešto pokrao, a ovako... Nek im je prosto! - zaključio je Mouti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike