U Sudanu otkrivena masovna grobnica sa ostacima 87 ljudi: Sudanske paravojne snage ih ubile, pa naterale meštane da ih sahrane zajedno

13.07.2023

12:48

0

Ujedinjene nacije saopštile su da su tela sahranjena u roku od dva dana

U Sudanu otkrivena masovna grobnica sa ostacima 87 ljudi: Sudanske paravojne snage ih ubile, pa naterale meštane da ih sahrane zajedno
Copyright AP Photo/Sam Mednick

U Zapadnom Darfuru u Sudanu otkrivena je masovna grobnica u kojoj se nalaze ostaci najmanje 87 ljudi, saopštile su u četvrtak Ujedinjene nacije.

Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je da ima "verodostojne informacije" da su Sudanske snage za brzu podršku (RSF) odgovorne za ubistva koja su se navodno dogodila prošlog meseca.

Prema UN, neke od žrtava su bili etnički masaliti i ubijeni su u Genejni, glavnom gradu države Zapadni Darfur, između 13. i 21. juna. RSF je potom navodno naredio meštanima da sahranjuju žrtve na periferiji grada, saopštila je Kancelarija UN za ljudska prava.

Agencija je saopštila da su tela sahranjena u roku od dva dana, a među sahranjenima je najmanje sedam žena i sedmoro dece.

- Najoštrije osuđujem ubijanje civila i pojedinaca koji su bili hors de combat ("van stroja"), a dodatno sam zaprepašćen bezosećajnošću i nepoštovanjem načina na koji se postupalo prema mrtvima, zajedno sa njihovim porodicama i zajednicama - rekao je visoki komesar UN za ljudska prava Volker Turk.

On je pozvao na hitnu i temeljnu istragu.

Skoro dva i po miliona ljudi bilo je primorano da napusti svoje domove usled sve teže humanitarne situacije u Sudanu, gde od sredine aprila traju borbe sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF).

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike