Pokušaj državnog udara u Nigeru: Garda htela da zbaci predsednika Bazuma

26.07.2023

16:07

0

Bazum i njegova porodica su dobro, preneli su mediji

Pokušaj državnog udara u Nigeru: Garda htela da zbaci predsednika Bazuma
Svrgnuti predsednik Nigera Mohamed Bazum - Copyright AP Photo/Michel Euler

Kancelarija predsednika Nigera, Mohameda Bazuma, saopštila je danas da su pripadnici predsedničke garde krenuli u akciju protiv republike i da je vojska spremna da ih napadne, "ako se ne opamete".

Posle informacija da pripadnici predsedničke garde drže Bazuma u predsedničkoj palati u prestonici Nijameju, koju su jutros blokirali, predsedništvo je na svom Tviter nalogu navelo da su oni "bezuspešno pokušali da pridobiju podršku drugih bezbednosnih snaga".

U saopštenju se ističe da su Bazum i njegova porodica dobro, prenosi Al Džazira.

Kako je ranije javio Rojters, pristup ministarstvima pored palate takođe je blokiran, a osoblje unutar predsedničke palate nije moglo da uđe u svoje kancelarije. 

Ludovic Marin, Pool via AP
Predsednik Bazum

Mediji prenose da predsedničku gardu predvodi general Omar Čiani, koji je služio pod bivšim predsednikom Nigera Mahamaduom Isufuom.  Bazum je ostavio Čianija na funkciji nakon što je došao na vlast. 

Navodno, predsednik je poslednjih dana razmišljao da generala pošalje u penziju.

Bola Tinubu, predsednik susedne Nigerije i novi predsedavajući Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOVAS), nazvao je situaciju u Nigeru „neprijatnim razvojem događaja“ i rekao da je već u „bliskim konsultacijama“ sa drugim liderima u regionu o situaciji.

Od 2020. su se u susednim zemljama Maliju i Burkini Faso dogodila četiri državna udara.
Pučevi u tim zemljama delimično su podstaknuti frustracijom zbog neuspeha vlasti da obuzdaju islamističke pobunjenike u regionu Sahel, koji uključuje Niger.

U martu 2021. je osujećen pokušaj puča u Nigeru, kada je vojna jedinica pokušala da zauzme predsedničku palatu nekoliko dana pre nego što je Bazum trebalo da položi zakletvu.

Niger je ključni saveznik zapadnih sila koje žele da podrže lokalne trupe koje se bore u sukobu koji je zaživeo u Maliju 2012. godine i proširio se na susedne zemlje, uključujući Burkinu Faso i južne primorske države.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike