Šta se do sada zna o vojnom puču u Nigeru: Oglasio se svrgnuti predsednik, svet osudio neustavnu promenu vlasti (VIDEO)

27.07.2023

12:04

0

Nacionalne institucije su suspendovane, a kopnene granice zemlje su privremeno zatvorene

Šta se do sada zna o vojnom puču u Nigeru: Oglasio se svrgnuti predsednik, svet osudio neustavnu promenu vlasti (VIDEO)
Copyright Profimedia

Muškarci u vojnim odelima tvrde da su preuzeli vlast u Nigeru nekoliko sati nakon što su predsednika Mohameda Bazuma navodno uhapsili pripadnici predsedničke garde u sredu, što je izazvalo međunarodnu osudu i ponovnu zabrinutost u nestabilnom delu Afrike u kom su državni udari i militantni ekstremizam postali uobičajeni.

U video-saopštenju čovek identifikovan kao pukovnik-major Amadou Abdramane, u kom pored njega stoji nekoliko vojnika, rekao je da su „odlučili da stave tačku na dosadašnji režim“, navodeći kao razloge pogoršanje bezbednosne situacije u zemlji i „loše ekonomsko i društveno upravljanje“.

Nacionalne institucije su suspendovane, a kopnene granice zemlje su privremeno zatvorene, rekao je on, dok je, kako se činilo, čitao iz teksta na stolu ispred sebe.

 

 

Ministar spoljnih poslova Hasumi Masudu nazvao je akcije vojnika „pokušajem državnog udara“, ali je rekao da „ne stoji cela vojska iza puča“.

On je u intervjuu za francusku televiziju Frans 24 pozvao „pobunjene oficire da se vrate u svoje redove", dodajući da su u toku posrednički napori, uključujući i one predsednika Nigerije koji „vodi dijalog sa vojskom".

Otkrio je i da je razgovarao sa predsednikom, koji je „dobrog zdravlja“ i nije povređen.

Za to vreme predsednik Nigera samo se kratko oglasio na Tviteru, gde je napisao da će "teško ostvareni dobici biti sačuvani" i da će se za to pobrinuti grašani Nigera koji vole demokratiju.

AP Photo/Julia Nikhinson
 

Niger ima dugu istoriju vojnih udara od svoje nezavisnosti od Francuske 1960. godine, ali je poslednjih godina bio manje politički nestabilan. Kada je Bazum došao na funkciju 2021. godine, to je bio prvi demokratski prenos vlasti u zemlji.

Veći deo afričkog regiona Sahel suočio se sa islamističkim pobunama, uključujući Niger koji je dobio podršku Sjedinjenih Američkih Država i Francuske u borbi protiv ekstremista.

Region je takođe svedočio višestrukim pučevima poslednjih godina, uključujući Nigerove susede Mali i Burkinu Faso.

Osude sa zapada

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš osudio je neustavnu promenu vlasti u Nigeru.

- Generalni sekretar je duboko uznemiren pritvaranjem predsednika Mohameda Bazuma i zabrinut je za njegovu bezbednost i dobrobit. On poziva sve aktere koji su uključeni u ovaj žalosni čin da oslobode predsednika odmah i bez ikakvih preduslova - rekao je njegov portparol Stefan Dižarik.

AP Photo/Evan Vucci
Gutereš

Gutereš je pozvao na hitan prekid svih akcija koje potkopavaju demokratske principe u Nigeru i pozvao sve stranke da se uzdrže od nasilja i da poštuju vladavinu zakona.

- Ujedinjene nacije su solidarne sa demokratski izabranom vladom i narodom Nigera - navodi se u saopštenju.

Ovim povodom angažovao se i američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je u telefonskom razgovoru sa Bazumom istakao da će nastavak saradnje Vašingtona sa Nigerom zavisiti od daljeg demokratskog upravljanja u toj zemlji.

- Blinken je preneo nepokolebljivu podršku Sjedinjenih Američkih Država predsedniku Mohamedu Bazumu i demokratiji Nigera. On je naglasio da SAD stoje uz narod Nigera i regionalne i međunarodne partnere u osudi pokušaja da se silom preuzme vlast i sruši ustavni poredak - saopštio je Stejt department.Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike