Sedmica u svetu: Bura u Francuskoj zbog ubistva tinejdžera, prestrojavanje Vagnera i ukrajinska kontraofanziva bez napretka

02.07.2023

21:12

0

Spaljivanje Kurana ponovo je pojačalo tenzije između muslimaskih zemalja i Švedske, američki političari na čelu sa liderom prosipali su "mudrosti", a Grčka je izabrala novog premijera

Sedmica u svetu: Bura u Francuskoj zbog ubistva tinejdžera, prestrojavanje Vagnera i ukrajinska kontraofanziva bez napretka
Copyright Profimedia Iraqi News Agency via AP Alexander Zemlianichenko/Pavel Bednyakov Efrem Luktasky

U nedelji za nama (26. juna - 2. jula) Ukrajina nije imala mnogo napretka u kontraofanzivi, pričalo se o raspoređivanju nukleranog oružja u Poljskoj, a Francuska je gorela usled nemira zbog ubistva mladića. Spaljivanje Kurana ponovo je pojačalo tenzije između muslimaskih zemalja i Švedske, američki političari na čelu sa liderom prosipali su "mudrosti", a Grčka je izabrala novog premijera.

Vagner u Belorusiji i nedelotvorna kontraofanziva

Nakon pobune propadnika vojne komapnije Vagner, Evgenije Prigožin i njegova sudbina bili su neke od glavnih tema u medijima. Rusko tužilaštvo nastavilo je istragu o krivičnom slučaju protiv njega, američki predsednik Džozef Bajden je tvrdio da SAD i NATO nisu umešani u pokušaj puča, dok je ruski lider istakao da bi prevrat svakako bio ugušen i da borci Vagnera sada imaju tri opcije.

Profimedia
Evgenije Prigožin

Putin se zahvalio vojsci što je sprečila građanski rat, priznavši da je Rusija u potpunosti finansirala Vagner, a beloruski lider Aleksandar Lukašenko saopštio je u utorak da je Prigožin stigao u njegovu zemlju.

Mađarska je blokrala izdvajanje 500 miliona evra za Ukrajinu iz Evropskog fonda za mir dok Kijev ne ukloni sa spiska „međunarodnih sponzora rata“ najveću mađarsku banku OTP, Danska je saoštila da će isporučiti avione ranije od očekivanog, a pisalo se i da A+administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena ozbiljno razmatra slanje kontroverznih bojevih glava kasetne municije u Ukrajinu.

Pričalo se da Ukrajina razmatra nekoliko scenarija lažne zastave u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, američki novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš našalio se da Kijevu može biti potrebno 117 godina da bi povratio kontrolu nad izgubljenim teritorijama pri trenutnom tempu kontraofanzive, dok je Donald Tramp rekao da će Ukrajina možda morati da ustupi deo teritorija Rusiji.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

Poljska je zatražila od NATO-a da rasporedi američko nuklearno oružje na njenoj teritoriji, povodom čega se oglsio bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvev koji je izjavio da bi ono moglo biti upotrebljeno, dok je poljski političar naglasio da Evropi ne treba Ukrajina, nego Rusija.

Bura u Francuskoj

U pariskom predgrađu Nanter u utorak su izbili neredi nakon što je policajac ubio mladića starog samo 17 godina jer navodno nije zaustavio svoj automobil po nalogu saobraćajne policije, a haos se nastavio i narednih dana. Demonstranti su danima palili škole i policijske stanice, pljačkali su i tražili pravdu za Naela M, čija je majka učestvovala u prostetima, a nekoliko hiljada njih je uhapšeno u rodku od pet dana.

Zbog nereda koji su paralisali zemlju predsednik Francuske Emanuel Makron odlučio je da uvede stroge mere, ali to nije sprečilo dalje proteste. U subotu, na dan sahrane ubijenog tinejdžera, bilo je veoma burno - demonstranti su se sukobili sa policijom, koja je na njih krenula palicama, a na ulicama Francuske bile su specijalne jedinice, oklopna vozila i helikopteri.

Kuran veći od NATO-a

Twitter/Aceu™
 

Švedske vlasti ponovo su odobrile spaljivanje Kurana u Stokholmu, uprkos tome što su znale da će to razbesneti Tursku, koja koči njihovo članstvo u NATO-u. Bahati čin brisanja cipela Kuranom i njegovog spaljivanja posebno je razjario Iračane, koji su upali u ambasadu Švedske u Bagdadu. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pravdao je paljenje Kurana rekavši da to nije nezakonito, dok su SAD osudile ovaj potez.

Senilne Američke Države

Profimedia
 

Bajden nije jedini političar u SAD koji je sklon gafovima, što je dokazao kandidat za predsednika Amerike Frensis Suares, koji nije znao ko su Ujguri, a ni aktuelni lider se nije proslavio ove sedmice. Prvo je rekao da Putin grubi rat "u Iraku", a onda je postao predmet podsmeha kad je pre reklama napustio emisiju, a ko su sve kandidati koji bi da se nađu u Beloj kući posle narednih izbora u SAD možete pročitati na sledećem linku.

Nova vlast u Grčkoj

AP Photo/Petros Giannakouris
Kirjakos Micotakis

Izbori u Grčkoj koji su održani prošle nedelje vratili su desnicu u parlament, a Kirjakosa Micotakisa doveli na mesto premijera, dok je Aleksis Cipars podneo ostavku na mesto lidera stranke Siriza i zarekao se da više neće biti kandidat za tu poziciju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike