Borba Maska i Zakerberga u kavezu mogla bi da bude najveća u istoriji: Zašto se lideri Silicijumske doline okreću borilačkim veštinama?

27.06.2023

09:14

0

Autor: N.P.

Iako se u prvi mah činilo da je reč o šali, izgleda da su bili ozbiljni

Borba Maska i Zakerberga u kavezu mogla bi da bude najveća u istoriji: Zašto se lideri Silicijumske doline okreću borilačkim veštinama?
Zakerberg i Mask žele da odmere snage pred publikom - Copyright AP Profimedia/Carmen Mandato

Milijarderi Mark Zakerberg (39) i Ilon Mask (51) najavili su da bi mogli fizički da se obračunaju, i to u kavezu gde snage obično odmeravaju majstori borilačkih veština.

Iako se u prvi mah činilo da je reč o šali, izgleda da su bili ozbiljni.

Zakerberg, osnivač kompanije "Meta" koja u svom vlasništvu ima društvene mreže Instagram i Fejsbuk, samo je jedan od mnogih lidera tehnološke industrije koji sastanke zamenjuje sportom. Brojni biznismeni na sve načine žele da pojačaju svoju efikasnost, ili, u borbi protiv dosade, tragaju za eliksirom mladosti.

Kada je reč o Zakerbergu, on je počeo da se bavi brazilskim džiju-džicom, a nedavno je osvojio zlatnu i srebrnu medalju na svom prvom turniru u kalifornijskom Redvud Sitiju.

Pre nekoliko dana je Mask, aktuelni vlasnik Tvitera, pozvao Zakerberga na borbu.

- Pošalji mi lokaciju - odgovorio je vlasnik Instagrama na svojoj društvenoj mreži, posle čega je Maks predložio oktagon u Las Vegasu gde se održavaju turniri UFC.

Čak je Dejna Vajt, čelnik UFC-a - organizacije borbi mešovitih borilačkih veština - rekao da su dva bogataša "mrtva ozbiljna".

Prema njegovom mišljenju, taj meč bi privukao veliku pažnju gledalaca, ali i ostvario ogromnu zaradu, a verovatno bi nadmašio okršaj iz 2017. godine između Flojda Mejvedera i Konora Mekregora koji je samo u SAD gledalo 50 miliona ljudi.

- Pričao sam sa obojicom, mrtvi su ozbiljni. Ovo bi mogla da bude najveća borba u istoriji, ne morate ni da budete obožavatelj... Mogli bi da sakupe milione dolara u humanitarne svrhe - napomenuo je Vajt.

Mask se na Tviteru našalio i da ima zaštitni potez zvani "morž", kada samo legne na protivnika i ne pomera se, a već su se pojavile i prve prognoze koje prednost daju Zakerbergu. On je mlađi, a sada već i iskusni borac džiju-džice.

Mask je, sa druge strane, priznao da ne vežba često, sem "kada podigne svoju decu u vazduh".

Šta je biznismenima toliko privlačno u borilačkim veštinama?

Kada je gostovao u podkastu Džoa Rogana, Zakerberg je rekao da je borilačkim veštinama počeo da se bavi kada je tragao za sportom koji bi razvio ne samo njegovo telo već i fokus.

- Šta je delotvorno kako fizički tako i intelektualno, gde ne možete da dopustite da se fokusirate na nešto drugo? U nekom određenom procentu, MMA je savršena stvar, jer ako prestaneš da obraćaš pažnju samo na jedan sekund, završićeš na dnu - rekao je vlasnik Mete.

Poslednjih godina su mešovite borilačke veštine postale veoma popularne među liderima tech industrije jer odražavaju i intenzitet koji vlada u tom sektoru, smatra Džoris Merks-Bendjaminsen, preduzetnik koji ima crni pojas u džudu i aikidu.

Sposobnost brzog menjanja načina razmišljanja i preusmeravanja prioriteta navode se kao ključne veštine rukovodilaca IT sektora, a upravo to je veoma značajno i u sportu.

AP Photo/Jose Luis Magana
Izvršni direktor PayPala Den Šulman

- Vladaju brz tempo i pritisak, a onda nekako morate da učinite pravu stvar i uložite u nešto što će se dugoročno isplati - naveo je Merks-Benjaminsen.

Deni Zelig trenira krav magu, veštinu koju je razvila izraelska vojska, a među učenicima ima i Dena Šelmana, izvršnog direktora kompanije "PayPal".

Zelig je za Biznis insajder rekao da je trenirao i mnoge druge visokopozicionirane čelnike IT sektora koji su želeli da razviju veštine poput rešavanja problema i upravljanja odgovorima u situacijama u kojima vlada veoma brz tempo.

- Deo našeg treninga je i da se mozak reprogramira kako bi se stvorio bolji odgovor koji bi nam pružio vreme za donošenje bolje odluke. Za nekoga poput Dena, koji je konstantno pod pritiskom, treba da pogledate oluju u oči i odgovorite adekvatno - poručio je Zelig.

Prema njegovim rečima, filozofija krav mage je zasnovana na gradnji samopouzdanja i pomeranju iz pasivnog ka aktivnom načinu razmišljanja.

Primera radi, tokom treninga bi Šulman često čekao da ga Zelig udari, a posle je uspeo da nauči kako da preokrene situaciju u svoju korist, odnosno, napadne prvi.

Mentalna otpornost

Zelig je dodao da svoje klijente preduzetnike voli i da postavi u situacije u kojima ne mogu da pobede, kako bi naučili važnu lekciju - izboriti se s porazom.

- Šta se događa našem umu kada sve dobro uradimo, ali opet omanemo? To je sjajan način za razvoj učinka i rada na sebi - rekao je.

Džoana Pineda, izvršna direktorka firme "Matrix Group International", navela je da više od 10 godina trenira tekvondo i hapkido, što joj je pomoglo da razvije "mentalnu snagu".

Profimedia
Trening aikida

Iako je počela da trenira jer nije bila u kondiciji, navukla se na "osećaj nekog velikog dostignuća".

- Disciplina, trening i način razmišljanja su bile stvari koje su mi bile važne, a ne toliko sposobnost da načinite divne udarce i druge poteze - kazala je.

Bos Rosin, partner u kompaniji "Defy", rekao je da je trenirao aikido više od 15 godina i da mu je to pomoglo i na poslovnom planu, pogotovo u sklapanju partnerstava.

Treninzi su mu pomogli da razbistri um i oslobodi telo.

- Uvek bih bio energičniji i spreman da se uhvatim ukoštac sa bilo kojim izazovom - zaključio je.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike