Putin se obratio naciji: "Oružani prevrat bi u svakom slučaju bio ugušen, borci Vagnera imaju tri opcije"

26.06.2023

21:19 >> 22:35

0

Putin se zahvalio građanima Rusije i vojnicima za podršku, i rekao je da je situacija pokazala da su sve ucene i neredi osuđeni na neuspeh

Putin se obratio naciji: "Oružani prevrat bi u svakom slučaju bio ugušen, borci Vagnera imaju tri opcije"
Vladimir Putin - Copyright Pavel Bednyakov/Photo host Agency RIA Novosti

Oružani prevrat koji je pokušan tokom vikenda svakako bi bio ugušen, saopštio je predsednik Rusije Vladimir Putin u svom televizijskom obraćanju javnosti.

"Bratoubilački rat u Rusiji želeli su neonacisti u Kijevu i njihovi pokrovitelji sa zapada i razni nacionalni izdajnici. Hteli su da ginu vojnici i civili, da Rusija izgubi, a da se naše društvo zadavi u krvavom ratu. Oni su se nadali da će dobiti revanš za svoje neuspehe na frontu. Ali preračunali su se", rekao je Putin.

Putin se zahvalio građanima Rusije i vojnicima za podršku, i rekao je da je situacija pokazala da su sve ucene i neredi osuđeni na neuspeh.

 

 

 

" Javnost, stranke, verske organizacije, celo društvo zauzeli su čvrst stav u podršci ustavnom poretku. Organizatori pobune, koji su izdali zemlju, izdali su one koji su bili sa njima. Velika većina boraca grupe „Vagner“ su patriote koje su iskoristili", rekao je Putin.

On je rekao da svi pripadnici Vagnera koji hoće da potpišu ugovor sa Ministarstvom odbrane to mogu da urade, a oni koji ne žele mogu da odu kući, ili u Belorusiju.

Youtube/Kanal13
 

Predsednik Rusije takođe je zahvalio na istrajnosti, solidarnosti i patriotizmu. Dodao je da su odluke, donete po njegovom direktnom naređenju, donete kako bi se izbeglo prolivanje krvi.

„Zahvaljujem se borcima Vagnera, koji su stali u poslednjem trenutku i nisu pokrenuli krvoproliće“, istakao je.

"Oružani prevrat bi u svakom slučaju bio ugušen, istakao je predsednik Rusije.

"Želim i da se zahvalim predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku, koji je doprineo da se reši ova situacija", zaključio je Putin.

Tanjug/AP Photo
 

Sastanak sa bezbednjacima

Predsednik Rusije Vladimir Putin zahvalio je šefovima bezbednosnih agencija na poslu koji je urađen poslednjih dana.

„Okupio sam vas da vam zahvalim na odrađenom poslu u proteklih nekoliko dana“, rekao je ruski predsednik države otvarajući sednicu.

Sastanku prisustvuju generalni tužilac Igor Krasnov, šef administracije Kremlja Anton Vajno, ministar unutrašnjih poslova Rusije Vladimir Kolokoljcev, ministar odbrane Sergej Šojgu, direktor Federalne službe bezbednosti (FSB) Rusije Aleksandar Bortnjikov, šef Rosgvardije Viktor Zolotov, šef Federalne službe za odbranu Rusije (FSO) Dmitrij Kočnjev i rukovodilac istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin.

„Razgovaraćemo i o zadacima koji nam predstoje kao rezultat analize događaja koji su se desili u zemlji“, dodao je Putin.

Da podsetimo, noć 24. juna obeležena je neočekivanim događajem u Rusiji, kada su Vagnerove snage zauzele štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu. Ovaj potez je izazvao veliku pažnju i kontroverze, posebno nakon izjava Evgenija Prigožina, bliskog saradnika Vladimira Putina, o navodnim raketnim i artiljerijskim napadima ruske vojske na kampove Vagnera. Međutim, Ministarstvo odbrane i FSB demantovali su ove tvrdnje.

Ubrzo nakon toga, predsednik Putin je nazvao postupke Vagnerovih snaga zločinačkom avanturom, istakavši da se radi o oružanoj pobuni.

Protiv Prigožina je pokrenut krivični postupak zbog organizovanja ovog napada.

U međuvremenu, predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je imao razgovor sa Evgenijem Prigožinom i prihvatio njegov predlog da se zaustavi kretanje Vagnerovih snaga u Rusiji i preduzmu dalji koraci ka deeskalaciji situacije.

Uveče, portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov izjavio je da će vođa Vagnera putovati u Belorusiju, uz naglasak da je predsednik Putin dao garancije da Prigožin sme da preduzme ovaj korak.

Takođe je najavljeno da će biti povučen krivični slučaj protiv Prigožina.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike