Američki predsednički kandidat se obrukao prilikom intervjua: Nije znao ko su Ujguri, a onda ih čak i nazvao pogrešno (VIDEO)

28.06.2023

11:02

0

Vašington već nekoliko godina unazad napada Peking zbog navodnog lošeg ophođenja prema ovoj etničkoj grupi i na njima zasniva svoju retoriku o „kršenju ljudskih prava" u Kini

Američki predsednički kandidat se obrukao prilikom intervjua: Nije znao ko su Ujguri, a onda ih čak i nazvao pogrešno (VIDEO)
Copyright AP Photo/Wilfredo Lee, File

Frensis Suares, bivši gradonačelnik Majamija na Floridi koji se kandidovao za republikansku predsedničku nominaciju 2024, imao je neprijatan trenutak tokom intervjua u utorak sa konzervativnim radio voditeljem Hjuom Hjuitom, kada ga je pitao da li će njegova kampanja govoriti o Ujgurima.

- Šta? Šta je Ujgur? - odgovorio je Suares.

Hjuit je brzo promenio temu, ali je tema ponovo pokrenuta kasnije, kada je Suares primetio da mu je Hjuit „dao domaći” i obećao da će ispitati „šta je, šta je bilo, kako si to nazvao, Vibl? ”

- Ujguri. Zaista morate znati o Ujgurima, gradonačelniče. Morate pričati o tome svaki dan, u redu? - odgovorio je Hjuit.

Turska etnička grupa živi u najzapadnijoj kineskoj provinciji Sinđan. Visoki komesar UN za ljudska prava tvrdi da se u pokrajini dešavaju „zločini protiv čovečnosti“, dok su neki američki zvaničnici otišli ​​toliko daleko da su optužili Kinu za „genocid“. Mnoge tvrdnje o maltretiranju Ujgura vode do aktiviste po imenu Adrijan Zenc.

 

 

Kina je osudila izveštaj UN kao „dezinformacije i laži“. Peking je u više navrata odbacio optužbe da su Ujguri bili maltretirani, rekavši da su „koncentracioni logori" o kojima Zenc priča zapravo stručni centri dizajnirani da se bore protiv radikalizacije i ekstremizma.

Zbog gafa bivšeg gradonačelnika već su počeli da ga porede sa Gerijem Džonsonom, predsedničkim kandidatom Libertarijanske partije 2016, koji je upitao „Šta je Alep?“ na pitanje o navodnoj humanitarnoj krizi u tom sirijskom gradu.

Suares (45) je dva puta biran za gradonačelnika Majamija, a ostavku je podneo ranije ovog meseca i odlučio da se kandiduje za republikansku predsedničku nominaciju. Bivši predsednik Donald Tramp, još jedan stanovnik Floride, trenutno ima ubedljivu prednost u anketama.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike