Odjeci izbora u Grčkoj: Povratak ekstremne desnice na političku scenu (FOTO)

26.06.2023

08:28

0

Uoči izbora, parlament je uveo oštrija pravila

Odjeci izbora u Grčkoj: Povratak ekstremne desnice na političku scenu (FOTO)
Izbori u Grčkoj - Copyright AP Photo/Michael Varaklas

Malo poznata politička partija Spartanci, koju podržava Ilisas Kasijdijaris, bivši poslanik koji služi zatvorsku kaznu od 13 godina zog članstva u kriminalnoj organizaciji kao bivši vođa neonacističke Zlatne zore, osvojila je mesta u narednom sazivu grčkog parlamenta, što ukazuje na politički povratak krajnje desnice, preneo je AP.

Uoči izbora, parlament je uveo oštrija pravila, kako bi blokirao Kasidijarisa da se kandiduje, pa je partija koju je osnovao u zatvoru diskvalifikovana, zbog čega je usmerio svoju podršku Spartancima. "Pobedili smo arogantnog neprijatelja.

To je veliki trijumf za Grčku, našu domovinu", naveo je Kasidijaris u tvitu iz zatvora u centralnoj Grčkoj, ne navodeći o kojem neprijatelju se radi. Partija desnog centra osvojila je najviše mesta - procenjuje se 158 - ostavivši levičarsku Sirizu na 47 poslaničkih mesta.

 

Spartanci će imati 13 u parlamentu od 300 poslanika. Lider Spartanaca Vasilis Stigas javno je večeras zahvalio Kasidijarisu za podršku.

"Predstavljaćemo grčke ideale i vrednosti u sledećem parlamentu, ideala kojih trenutno nema", rekao je biznismen Stigas, koji je nekad bio aviomehaničar.

Kasidijaris i ostali članovi partije zatvoreni su 2020. godine nakon što su osuđeni za više nasilnih uličnih napada u kojima su ciljali migrante i levičarske političke aktiviste. Osim te tri stranke, u parlament će ući i ultrareligiozna partija Niki, koja ima podršku dela Grčke pravoslavne crkve, navodi AP.

Prema navodima grčkog javnog servisa, u parlamentu je i PASOK, koji na osnovu blizu 100 odsto prebrojanih glasova ima 32 mesta, dok Komunistička partija ima 20. Cenzus od tri odsto bi trebalo da prođe i partija Plevsi Eleterijas, koja će imati osam poslanika, dok stranka Eliniki Lisi ima 12 poslanika.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike