Muškarac u Stokholmu Kuranom brisao cipele, pa ga namazao slaninom i na kraju zapalio (VIDEO)

28.06.2023

23:52

0

"Legalno je, ali nije primereno, rekao je švedski premijer

Muškarac u Stokholmu Kuranom brisao cipele, pa ga namazao slaninom i na kraju zapalio (VIDEO)
Copyright Twitter/Aceu™

Jedan od dvojice organizatora okupljanja, čije je održavanje dozvolila švedska policija, pocepao je danas i zapalio kopiju Kurana ispred centralne džamije u Stokholmu.

Oko 200 ljudi posmatralo je kako muškarac cepa stranice kopije Kurana i njima briše cipele, a potom na knjigu stavlja slaninu i pali je.

Za to vreme  drugi učesnik protesta govorio je u megafon. 

- Bog je veliki - uzvikivali su na arapskom pojedini okupljeni u znak protesta zbog paljenja Kurana.

Jedan od pristalica demonstracija uzvikivao je: "Neka gori".

Policija je privela i jednog muškarca koji je pokušao da baci kamenicu. 

Jedan od dvojice muškaraca, koji su učestvovali na protestima je Salvana Momika, koji je u nedavnom intervjuu za jedan list sebe opisao kao izbeglicu iz Iraka koji želi da se zabrani Kuran. 

Švedska policija ranije je dala dozvolu da danas budu organizovane manje demonstracije ispred džamije u Stokholmu, a paljenje i cepapanje Kurana moglo bi da razbesni Tursku, u vreme kada Švedska pokušava da se priključi NATO. 

Niz protesta u Švedskoj protiv islama i za prava Kurda pojačao je tenzije sa Ankarom, čija podrška je potrebna Stokholmu za ulazak u NATO.

Švedski premijer Ulf Kristerson rekao je na konferenciji za novinare da ne želi da spekuliše o tome kako će protest uticati na ulazak Švedske u NATO. 

- Legalno je, ali nije primereno - rekao je on dodajući da je na policiji da donosi odluke o paljenju Kurana. 

Dok je švedska policija odbacila nekoliko nedavnih prijava za demonstracije protiv Kurana, švedski sudovi su poništili te odluke, tvrdeći da krše zaštićenu slobodu govora.

Policija je u dozvoli za održavanje demonstracija navela da bezbednosni rizici i posledice povezane sa paljenjem Kurana nisu takve prirode da bi prijavu za održavanje demonstracija trebalo odbiti, iako one mogu imati spoljnopolitičke posledice

Turska je krajem januara prekinula pregovore sa Švedskom o kandidaturi za ulazak u NATO, nakon što je lider danske krajnje desničarske partije Tvrda linija Rasmus Paludan spalio kopiju Kurana u blizini turske ambasade u Stokholmu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike