Svi bi u Belu kuću, lista je sve duža: Ko su kandidati za predsednika SAD

28.06.2023

21:10

1

Za sada je 11 republikanaca u trci, dok je na drugoj strani samo troje demokrata

Svi bi u Belu kuću, lista je sve duža: Ko su kandidati za predsednika SAD
Kandidati za predsednika SAD - Copyright Profimedia

Bivši američki predstavnik Vil Herd u četvrtak je najavio da će se kandidovati za predsednika, pridruživši se tako rastućoj listi republikanaca koji žele da svrgnu demokratskog predsednika Džoa Bajdena na izborima u novembru 2024.

Na podugoj listi našli su se raznoliki kandidati, od popularnog guvernera Floride, Rona Desantisa, do vodećeg antivaksera koji je član klana Kendi.

Sada se postavlja pitanje da li će najstariji predsednik SAD uspeti da se izbori za drugi mandat ili će mesto lidera Amerike opet zauzti Donald Tramp ili će, pak, na čelu svetske sile biti neko novo ime.

U nastavku predstavljamo sve do sada poznate kandidate za predsednika SAD, od kojih će samo dvoje učestvovati u izbornoj trci 2024.

REPUBLIKANSKA STRANKA

Donald Tramp

Profimedia
 

Tramp (77) je najavio predizbornu kampanju prošlog novembra kada se suočio sa kritikama unutar svoje Republikanske partije zbog podrške kandidatima krajnje desnice koji su poraženi na međuizborima.

Kao i Bajden, bivši predsednik je i dalje nepopularan u delovima biračkog tela. Međutim, on je zadržao čvrstu kontrolu nad svojom bazom čak i nakon što je optužen za federalne zločine zbog rukovanja dokumentima nacionalne bezbednosti kada je napustio funkciju i nakon što su ga njujorški tužioci optužili u vezi sa navodnom tajnom isplatom novca porno-zvezdi.

Tramp ubedljivo vodi na anketama kada je reč o republikancima.

Ron Desantis

AP Photo/Rebecca Blackwell
 

Nakon pokretanja kampanje na Tviteru u maju, koje je bilo puno grešaka, Desantis (44) se pozicionirao desno od Trampa po nekoliko pitanja.

Desantis, koji je na drugom mestu iza Trampa u većini istraživanja javnog mnjenja, već je potpisao zakone kojima se namežu nova ograničenja na abortus i dalje ublažavanje zakona o oružju, što bi mu moglo pomoći na republikanskim predizborima, ali bi mu verovatno naštetilo među nezavisnim i umerenijim biračima na opštim izborim.

Njegova bitka sa kompanijom Volt Dizni oko njenog tematskog parka na Floridi uznemirila je neke donatore, kao i njegovi pomešani signali o kontinuiranoj podršci SAD Ukrajini.

Majk Pens

AP Photo/J. Scott Applewhite
 

Trampov potpredsednik raskinuo je veze sa svojim bivšim šefom zbog napada Trampovih pristalica na američki Kapitol 2021, koji se dogodio dok je on bio u zgradi. U napomenama u kojima je ranije ovog meseca najavio svoju kandidaturu, Pens (64) je rekao da ga je tadašnji predsednik zamolio da bira između njega i Ustava SAD, ističući da svako ko stavi sebe iznad osnivačkog dokumenta ne bi trebalo da bude predsednik.

Međutim, Pens je, kao i druge republikanske nade u Beloj kući, stao u Trampovu odbranu nakon što su ga njujorški tužioci optužili u slučaju tajne isplate novca, naglašavajući strah od gubitka Trampovih pristalica na izborima.

Pošto se Tramp nedavno izjasnio da nije kriv u slučaju pogrešnog rukovanja federalnim dokumentima, Pens je rekao da „ne može da brani ono što se navodi“. Pens, uporni konzervativac, obraća se direktno evangelističkoj hrišćanskoj zajednici.

Niki Hejli

AP Photo/Meg Kinnard
 

Bivša guvernerka Južne Karoline i ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama, Hejli (51) je istakla svoju relativnu mladost u poređenju sa Bajdenom i Trampom, kao i njeno poreklo ćerke indijskih imigranata.

Takođe se predstavila kao čvrsti branilac američkih interesa u inostranstvu. Ona ima oko 4 odsto podrške među republikanskim glasačima.

Tim Skot

AP Photo/Charles Krupa, File
 

Jedini crni republikanski američki senator slabo je poznat izvan svoje matične države Južne Karoline, ali njegov optimizam i usredsređenost na ujedinjenje podeljene stranke pomogli su mu da se izdvoji među drugim kandidatima.

Međutim, Skot (57) ima samo 1 odsto podrške među registrovanim republikancima, prema anketi Rojters/Ipsos. Svoju kampanju je pokrenuo u maju.

Vivek Ramasvami

AP Photo/Alex Brandon, File
 

Bivši investitor u biotehnologije i izvršni direktor, Ramasvami (37), pokrenuo je firmu 2022. godine kako bi izvršio pritisak na kompanije da napuste inicijative za ekološko, društveno i korporativno upravljanje. Politički autsajder je privukao pažnju naroda, ali se i dalje smatra nedovoljno jakim kandidatom.

Kris Kristi

AP Photo/Charles Krupa, File
Kris Kristi

Bivši guverner Nju Džersija (60) bio je savetnik u Trampovoj kampanji za Belu kuću 2016, ali je posle toga postao glasan kritičar bivšeg predsednika.

Zvanično pokrenuo svoju kampanju početkom juna i u trku ulazi kao odlučni autsajder.

Samo 1 odsto republikanaca navelo je da bi izabralo njega u anketi koju je Rojters/Ipsos sproveo u maju.

Asa Hatčinson

AP Photo/Jose Luis Magana
 

Bivši guverner Arkanzasa pokrenuo je svoju kampanju za Belu kuću u aprilu pozivom Trampu da se povuče kako bi se pozabavio svojom optužnicom u Njujorku.

Hatčinson (72) je hvalio svoje iskustvo u vođenju konzervativne južne države, navodeći smanjenje poreza i inicijative za otvaranje novih radnih mesta. Ipak, nije mnogo poznat van Arkanzasa.

Dag Bergam

AP Photo/Charlie Neibergall, File
Dag Bergam

Dag Bergam, koji služi drugi četvorogodišnji mandat guvernera Severne Dakote, pokrenuo je svoju kampanju ranije ovog meseca.

Bergam (66) je izgradio uspešan softverski posao pre nego što ga je prodao Majkrosoftu 2001. Zagovornik niskih poreza i lagane regulacije verovatno će nastojati da sebe prikaže kao tradicionalnog konzervativca koji će se fokusirati na ekonomiju i nacionalnu bezbednost.

Frensis Suares

AP Photo/Wilfredo Lee, File
 

Bivši gradonačelnik Majamija Frensis Suares (45) jedini je latinoamerički kandidat među republikancima i treći kandidat sa Floride pored Trampa i Desantisa.

Amerikanac kubanskog porekla, Suares je najavio svoju kampanju video-snimkom koji ga prikazuje kako džogira po gradu na jugu Floride u kom je odrastao i čiji je ekonomski procvat nadgledao tokom svog mandata.

Vil Herd

AP Photo/Charlie Neibergall, File
 

Bivši tajni oficir CIA-e, Herd (45), predstavljao je okrug u južnom Teksasu u Predstavničkom domu američkog Kongresa između 2015. i 2020.

Neko vreme je bio jedini crni republikanac u toj komori. Herd, povremeni Trampov kritičar, naglasio je ekonomska pitanja i inkluzivnost u svojoj najavi kampanje.

DEMOKRATSKA STRANKA

Džozef Bajden

Profimedia
 

Džo Bajden (80), koji je već najstariji predsednik SAD ikada, moraće da ubedi glasače da može da izdržl još četiri godine u Beloj kući.

Bajdenovi saveznici kažu da se kandiduje jer oseća da je jedini demokratski kandidat koji može da pobedi Trampa. Objavljujući svoju kandidaturu, izjavio je da je njegov posao da brani američku demokratiju. Bajden se ne suočava sa ozbiljnom pretnjom demokratskog protivnika, ali će morati da prevaziđe nizak rejting zbog toga što mnoga svoja obećanja nije ispunio.

Robert F. Kenedi Mlađi

Josh Edelson/Pool Photo via AP
 

Antivakserski aktivista, Kenedi (69), nada se da će uspeti da dobije više glasova od Bajdena na predizborima.

On je sin američkog senatora Roberta F. Kenedija, koji je ubijen 1968. tokom sopstvene predsedničke kampanje.

Kenediju je zabranjen pristup Jutjubu i Instagramu zbog širenja dezinformacija o vakcinama i pandemiji kovida 19. Njegov Instagram nalog je vraćen nakon što je objavio kandidaturu.

Merijen Vilijamson

AP Foto/Jose Luis Magana
 

Autorka bestselera i guru za samopomoć drugi put se kandidovala za Belu kuću.

Kandidovala se kao demokrata na predsedničkim predizborima 2020, ali je odustala od trke pre glasanja. Svoju najnoviju kampanju pokrenula je u martu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike