Ovaj policajac nije sprečio školsku pucnjavu: Da li zbog toga treba da ide u zatvor?

30.06.2023

21:16

0

Autor: N.P.

Slučaj Skota Pitersona dosada nije viđen u sudskoj praksi

Ovaj policajac nije sprečio školsku pucnjavu: Da li zbog toga treba da ide u zatvor?
Skotu Pitersonu se sudi jer nije adekvatno odgovorio na školsku pucnjavu - Copyright Amy Beth Bennett/South Florida Sun-Sentinel via AP, Pool

Slučaj nekadašnjeg zamenika šerifa, Skota Pitersona (60), koji nije uspeo da zaustavi napadača u američkom Parklandu 2018. godine, mogao bi da postavi nove okvire kako bi policija trebalo da odgovori u situacijama školskih pucnjava.

Porota Floride je većala da li je Piterson kriv po 11 tačaka optužnice koja uključuje zanemarivanje maloletnika i dovođenje drugih osoba u opasnost. Odlučeno je da nije kriv.

Slučaj je dodao zakonsku i moralnu dimenziju u već velikoj nacionalnoj debati o odgovornosti policije u zaštiti đaka tokom školskih pucnjava, koje nisu više retkost u SAD.

Suđenje se održalo godinu dana nakon masakra u teksaškom Juvaldiju kada vlasti nisu reagovale više od sat vremena dok je napadač ubijao decu, što je izazvalo ogroman bes javnosti.

Amy Beth Bennett/South Florida Sun-Sentinel via AP, Pool
Jedan od ranjenih učenika škole u Parklandu pokazuje svoje povrede

Policajci nisu zakonski obavezni da žrtvuju svoje živote na poslu, ali se zbog sve učestalijih tragedija stavljaju u poziciju da brane učenike i direktno se suočavaju sa naoružanim napadačima.

- Čitava zajednica pomno prati suđenje. Ovo je presedan. To će nam reći, u formi porote, šta prosečni ljudi očekuju od policajaca. Ili će se stvoriti lavina kritika na njihov račun ukoliko i ubuduće ne budu adekvatno reagovali ili će se sprečiti ovakva suđenja u budućnosti - naveo je pravni stručnjak sa Univerziteta Nova Sautistern na Floridi Bob Džarvis uoči donošenja presude.

Presedan

Nikolas Kruz (19)  upao je 14. februara 2018. u srednju školu "Mardžori Stounmen Daglas" u Parklandu na Floridi i ubio 17 učenika i članova osoblja, a još 17 ranio.

Piterson, tada službenik policijske stanice Brauarda, na lice mesta je stigao 73 sekunde pre nego što je Kruz dospeo na drugi sprat. Sakrio se i sačekao pomoć. Advokati su naveli da je to uradio jer nije znao odakle se čuje pucnjava.

AP/Amy Beth Bennett
Nikolas Kruz

Sa druge strane, tužioci su istakli da je Piterson zanemario svoju obuku i dužnost jer nije ušao u školu dok je napadač pucao na đake i zato su želeli da zakonski odgovara, što bi bio prvi slučaj te vrste.

Ne postoji zakon koji propisuje da policajac mora da se nađe na liniji vatre ili rizikuje sopstveni život tokom pucnjave.

Zato je Piterson bio optužen za sedam tačaka zanemarivanja deteta - za četiri preminula đaka i troje povređenih na drugom spratu.

Njihov zadatak je bio da porotu ubede da je Piterson trebalo da zaštiti decu i samim tim bio u obavezi da to učini. Upravo to je bilo odlučujuće za donošenje presude.

Pitersonov advokat je istakao da on nije bio staratelj dece u tom smislu.

- On nije učitelj, nije roditelj, nije otmičar odgovoran za stanje deteta. Njega nije uposlila škola - rekao je advokat Mark Eiglarš.

Međutim, čak i da se porota složila sa tužiocima o tom pitanju, sudija je mogao da presudi da Piterson nije bio "staratelj" prema zakonu.

Osuđujuća presuda bi otvorila potpuno novo polje zakonskih dilema ne samo u slučaju policajaca već i nastavnog osoblja koje prisustvuje školskim pucnjavama.

Pojedine države su usvojile kontroverzno pravilo koje dozvoljava nastavnicima da budu naoružani u školama. Da je Piterson bio osuđen za zanemarivanje deteta, to bi moglo da ima posledice i po prosvetne radnike.

Šta bi se dogodilo ako bi naoružani nastavnici odlučili da se ne obračunaju sa napadačem, a osim toga, i iskusni policajci rutinski zovu pojačanje u situacijama u kojima misle da ne mogu sami da se izbore sa opasnošću.

Ne može se očekivati da sve škole obezbede dovoljno obučene radnike obezbeđenja ili policajce koji mogu da savladaju teško naoružane napadače.

Moralna obaveza

Ukoliko se pravni detalji ostave po strani, postavlja se i pitanje da li školski policajac ili drugi pripadnik snaga reda ima moralnu dužnost da se upusti u vatreni obračun.

Roditelji i drugi članovi zajednice Parklanda su kritikovali Pitersonov odgovor na pucnjavu.

- Naša uloga u toj situaciji, naša obaveza, jeste da se suočimo sa pretnjom i učinimo sve što možemo da je zaustavimo - rekao je Mo Kanadi, izvršni direktor Nacionalnog udruženja školskih policajaca.

- Viđao sam školske policajce koji su odgovorili na adekvatan način, nisu sedeli i čekali da dođe konjica. To je vaša moralna dužnost. Kada polažete zakletvu, zaklinjete se da ćete štititi i služiti zajednici - rekao je.

Amy Beth Bennett/South Florida Sun-Sentinel via AP, Pool
Piterson je čekao pomoć dok je Kruz ubijao decu

Iako slučaj Skota Pitersona neće okončati debatu o tome kako uopšte zaustaviti školske pucnjave, služiće kao lekcija svim policajcima koji će možda u budućnosti morati da odgovore na poziv o pucnjavi u školi.

Džarvis ne veruje da će presuda doprineti velikim reformama.

- U ljudskoj prirodi je da se pronađe krivac, a Skot Piterson je sada vreća za udaranje - naveo je Džarvis, dodavši da treba rešavati krupnije probleme u društvu, poput pristupa oružju i mentalnog zdravlja, pogotovo kada se radi o mladićima i dečacima.

- Ima toliko propusta... koji su doveli do toga da Nikolas Kruz učini ono što je učinio - zaključio je.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike