Iračani besni zbog skrnavljenja Kurana: Upali u Ambasadu Švedske, pa palili LGBT zastave (VIDEO/FOTO)

30.06.2023

10:49

0

Gomila pristalica šiitskog lidera Muktade el Sadra ostala je u četvrtak u kompleksu oko 15 minuta

Iračani besni zbog skrnavljenja Kurana: Upali u Ambasadu Švedske, pa palili LGBT zastave (VIDEO/FOTO)
Protesti u Iraku - Copyright Iraqi News Agency via AP

Stotine Iračana opkolilo je tokom protesta švedsku ambasadu u Bagdadu i upalo u nju nakon što je jedan čovek zapalio Kuran ispred džamije u Stokholmu.

Gomila pristalica šiitskog lidera Muktade el Sadra ostala je u četvrtak u kompleksu oko 15 minuta, a zatim su ih snage bezbednosti rasterale, rekao je fotograf novinske agencije AFP. Irački zvaničnici tek treba da se oglase povom upada u ambasadu.

 

 

Neki od demonstranata zapalili su zastavu duginih boja koja predstavlja LGBTQ zajednicu, a mnogi su držali Kuran i portrete El Sadra i skandirali: „Da, da Kuranu“. Ministarstvo spoljnih poslova Iraka pozvalo je švedskog ambasadora.

AP Photo/Ali Jabar
 

U obrazloženju svoje dozvole za demonstracije u sredu, tokom kojih je oskrnavljen Kuran, švedska policija je navela da, iako to „može imati posedice na spoljnu politiku“, bezbednosni rizici i posledice u vezi sa spaljivanjem Kurana nisu takve prirode da bi zahtev trebalo odbiti.

Švedska policija optužila je čoveka koji je spalio svetu knjigu za agitaciju protiv neke etničke ili nacionalne grupe. Iračko ministarstvo saopštilo je da je on Iračanin i pozvalo švedsku vladu da ga preda kako bi mu se moglo suditi u skladu sa iračkim zakonom.

 

 

- Pravna opravdanja i sloboda izražavanja ne opravdavaju dopuštanje vređanja verskih svetinja - navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

El Sadr je pozvao svoje sledbenike da održe protest i zahtevaju proterivanje švedskog ambasadora, presecanje veza sa Švedskom i da nastave da pale LGBTQ zastavu do osmog dana lunarnog meseca muharama jer „to je ono što njih iritira najviše“, naveo je on u izjavi.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike