Hadžiluk u Meku postao luksuz: Troškovi su ogromni, a pojedini hodočasnici su našli rupu u sistemu (VIDEO)

29.06.2023

21:18

0

Autor: N.P.

Hadž obično privuče između milion i po i dva miliona vernika

Hadžiluk u Meku postao luksuz: Troškovi su ogromni, a pojedini hodočasnici su našli rupu u sistemu (VIDEO)
Muslimani se mole na Planini milosrđa nadomak Meke - Copyright AP Photo/Amr Nabil

Oko 1,8 miliona muslimana iz svih krajeva sveta je uspelo da dođe do planine Arafat u Saudijskoj Arabiji kako bi obeležili najvažniji dan hadžiluka.

Međutim, zbog ogromnih troškova hadžiluk je za mnoge postao nepristupačan.

- Broj rezervacija je znatno opao ove godine. Preskupo je za mnoge ljude - rekao je jedan radnik privatnog egipatskog turističkog operatera koji organizuje hodočašća.

U Egiptu, najmnogoljudnijoj arapskoj zemlji, najjeftinije hodočašće, koje sponzoriše država, košta oko 6.000 dolara, dvostruko više nego prošle godine.

Pad egipatske funte, koja je izgubila više od 50 odsto svoje vrednosti u odnosu na američki dolar od marta 2022, jedan je od faktora koji je uticao na povećanje cena. Osim toga, troškovi života su se povećali, a inflacija je u Egiptu u maju iznosila 40 odsto.

Oko 30 odsto stanovništva je pre pandemije koronavirusa živelo ispod linije siromaštva, a prema procenama Svetske banke brojka se verovatno od tada povećala.

"Moj san"

Penzionerka Farida je pet godina štedela kako bi otišla na hadžiluk u Meku.

- Sva moja ušteđevina nije dovoljna za put. Kada sam videla cenovnik, bila sam šokirana - rekla je.

Farida (nije njeno pravo ime) udovica je i majka petoro dece. Odlazak na hodočašće je njen san.

- Hadž čisti dušu - dodala je.

AP Photo/Amr Nabil
 

Kako je rekla, njena deca imaju svoje porodice, tako da joj nisu finansijski na teretu, pa je odlučila da je vreme za pokloničko putovanje.

Već je četiri puta išla u Meku na umru, koja se može obaviti bilo kada tokom godine. Međutim, hadžiluk je drugačiji, a Farida kaže da je iskoristila rupu u sistemu.

- Umesto vize za hadž, uzela sam tromesečnu turističku vizu i stigla sam u Meku mesec dana pre početka sezone hažiluka. To je bila jedina opcija - navela je. Tako je put platila 80 odsto jeftinije.

Smanjene subvencije

Hadž je jedan od pet stubova islama. Muslimani moraju da posete Meku najmanje jednom u životu, ukoliko su finansijski i fizički sposobni za to.

AP Photo/Amr Nabil
 

Hodočašće počinje osmog dana meseca zu-l-hidždže, 12. i poslednjeg meseca islamskog kalendara, što je ove godine započeto 26. juna, a trajaće pet-šest dana.

Hadž obično privuče između milion i po i dva miliona vernika, a ovo će biti prvo hodočašće posle pandemije tokom koga više ne važe korona mere.

Saudijska Arabija svakoj državi dodeljuje kvote u zavisnosti od toga koliko muslimana tamo živi. Na vrhu liste je Indonezija, zemlja od 270 miliona stanovnika sa najvećim procentom muslimana, tako da je ona dobila 221.000 mesto za hadžiluk.

Indonežanske vlasti su odlučile da ove godine smanje subvencije za hadžiluk sa 50 na 60 odsto, što znači da je svaki hodočasnik morao da plati 3.320 dolara. Prošle godine troškovi puta su bili 2.660 dolara.

AP Photo/Amr Nabil
 

Političke prepreke

Iako nedostatak novca predstavlja veliku prepreku mnogim muslimanima, u slučaju onih u Jemenu situacija je mnogo gora.

Zemlja je razorena ratom još od 2015. godine, kada je saudijska koalicija počela da gađa položaje Huta. U sukobima je stradalo više od 150.000 ljudi i usledila je jedna od najvećih humanitarnih katastrofa.

Jemenski hodočasnici su ovog meseca u Saudijsku Arabiju doleteli direktno iz Sane, što su bili prvi komercijalni letovi u proteklih sedam godina.

Putnici su morali da plate oko 3.000 dolara, što je značajna suma u zemlji od 30 miliona stanovnika, od kojih 21 milion prima humanitarnu pomoć. Sedamnaest miliona stanovnika Jemena ne zna da li će imati sledeći obrok.

- Na hadžiluk sam 2016. išao upola cene. Sada je to preskupo za mene - rekao je jedan jemenski novinar za BBC.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike