Snimak uzgajanja beba u "veštačkim matericama" uznemirio svet, ali evo šta je prava istina (VIDEO)

24.04.2023

14:52

0

Gaili je za AP rekao da je samo želeo da pokaže kako bi u budućnosti mogla da izgleda takva tehnologija

Snimak uzgajanja beba u "veštačkim matericama" uznemirio svet, ali evo šta je prava istina (VIDEO)
Hašem al Gaili je želeo da pokaže kako bi izgledala tehnologija u budućnosti - Copyright Printscreen/Youtube/ Hashem Al-Ghaili

Na internetu se pojavio jedan snimak koji je privukao veliku pažnju jer predstavlja kako bi izgledale veštačke materice koje bi mogle da reše problem neplodnosti ili surogat majčinstva.

Iza snimka, nalik na naučno-fantastične filmove, stoji Hašem al Gaili, filmadžija, biotehnolog i stručnjak za komunikacije iz Jemena.

U videu se mogu videti bebe koje se "uzgajaju" u posebnim kapsulama, a čitav sistem se napaja održivim energijama. Ističe se da bi žene kojima su uklonjene materice tako mogle da dođu do potomstva kao i parovi koji se muče sa začećem.

Prema ovom hipotetičkom rešenju, svaka kapsula bi oponašala uslove koji postoje u majčinoj utrobi dok beba raste, a na taj način bi godišnje moglo da se rodi i do 30.000 dece.

Iako su korisnici društvenih mreža već izrazili zabrinutost što se deca uzgajaju kao u filmu "Matriks" i sličnim ostvarenjima, treba napomenuti da ovo postrojenje ne postoji.

Gaili je za AP rekao da je samo želeo da pokaže kako bi u budućnosti mogla da izgleda takva tehnologija.

- EctoLife nije pravo postrojenje i ne postoji nikakav rad na stvaranju prototipa. Snimak je trebalo da pokaže koliko su napredovali nauka i reproduktivna tehnologija, ali da su korisnici interneta sve izvukli iz konteksta - napomenuo je.

Ali, ako bi se ovako nešto napravilo, veštačko materinstvo bi moglo da pomogne u sprečavanju mnogih problema koji su uobičajeni u trudnoći, poput preeklampsije, prevremenog porođaja i niskog nataliteta.

Prema statistikama, jedan od osam američkih parova ima problema sa plodnošću, 1 od 10 parova ne može da zatrudni, a svaki treći par traži ili sumnja na lečenje plodnosti. Prema Hašemu al-Gailiju, ovo je preteča globalne krize neplodnosti. Dok neki naučnici traže njegove uzroke, drugi istraživači nude da rade na posledicama, naime, na stvaranju alternativnih načina rađanja.

Slično se već radilo


Nešto raniji koncept BioBag bio je ogroman napredak u tehnologiji veštačkih inkubatora. Naučnici koji stoje iza ovog rada odgajali su osam gestacijskih jagnjadi u roku od 105 do 120 dana, što je otprilike ekvivalentno ljudskom fetusu od 22 do 24 nedelje gestacije. Koncept EctoLife je, prema naučnicima, samo sledeći očekivani korak.

A, sledeći korak bi bio..


Autori projekta tvrde da će uz EctoLife roditelji moći da genetski modifikuju embrion nerođenog deteta, čime će, na primer, eliminisati sve genetske bolesti. Pored toga, preko posebne mobilne aplikacije, roditelji će moći da budu u stalnom kontaktu sa detetom.

Komplet kamera od 360 stepeni i slušalica za virtuelnu stvarnost omogućiće im da vide svet kroz „oči” deteta dok je u inkubatoru. Istovremeno, roditelji će moći da komuniciraju sa detetom, razgovaraju sa njim, puštaju muziku... Konačno, moći će da prate sve vitalne znake u realnom vremenu.
Ova tehnologija takođe bi omogućila ženama da se oslobode od bolova u trudnoći i drugih neugodnih simptoma koji prate trudnoću, a takođe pružila bi alternativu za one koji ne mogu da zatrudne prirodnim putem.

Ipak, postoji zabrinutost u vezi sa ovom tehnologijom. Ljudi se pitaju da li će veštačko materinstvo promeniti način na koji gledamo na majčinstvo i roditeljstvo.

EctoLife tvrdi da ova tehnologija neće zameniti tradicionalni način rađanja, već će samo pružiti alternativu za one koji ne mogu da zatrudne prirodnim putem.

Ako do toga ikada dođe.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike