Britanija razvija revolucionarnu tehnologiju: Sistem će upozoravati na buduće pandemije

02.04.2023

23:05

0

Sistem treba da se koristi za određivanje opasnih novih varijanti i deluje kao sistem ranog upozorenja za nove bolesti

Britanija razvija revolucionarnu tehnologiju: Sistem će upozoravati na buduće pandemije
Ilustracija - Copyright AP Photo/Lisa Leutner

Britanski istraživači razvijaju revolucionarnu tehnologiju za praćenje genetskih promena u respiratornim virusima.

Sistem treba da se koristi za određivanje opasnih novih varijanti i deluje kao sistem ranog upozorenja za nove bolesti i buduće pandemije.

Tim, koji je stacioniran na Institutu Velkam Sanger u Kembridžširu, namerava da učini tehnologiju jeftinom, jednostavnom za korišćenje i sposobnom da se uveća kako bi obezbedio globalni nadzor širokog spektra virusa.

Sistem će pratiti viruse gripa, respiratorni sincicijalni virus (RSV), korona viruse i nepoznate patogene.

Krajnji cilj projekta "Inicijativa za respiratorne viruse i mikrobiome" je stvaranje sistema koji bi primenio tehnologiju sekvenciranja DNK za identifikaciju svih virusnih, bakterijskih i gljivičnih vrsta u jednom uzorku sakupljenom iz brisa nosa pacijenta.

- Britanija je bila na čelu genomskog nadzora kovid-19 i bila je odgovorna za oko 20 odsto svih genoma Sars-CoV-2 koji su sekvencirani širom planete tokom pandemije - izjavio je Evan Harison, koji vodi projekat na Institutu Sanger, vodećem svetskom centru za genetička istraživanja i sekvenciranje DNK.

Prema njegovim rečima, znanje i podaci koje su generisali omogućili su im da prate brzinom i preciznošću bez presedana, Sars-CoV-2, virus odgovoran za kovid-19, i vide kako se menja. 

- Bila je to divna pomoć u borbi protiv bolesti. Sada nam je cilj da doprinesemo izgradnji globalnog genomskog nadzora za sve respiratorne viruse. To su, na kraju krajeva, agenti koji će najverovatnije izazvati nove pandemije - istakao je Harison.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike