Mračna strana Vatikana: Skandali sa drogom, pedofilijom, sumnjivim transakcijama...

19.10.2020

09:02 >> 07:49

0

Vatikan u vrtlogu afera

Mračna strana Vatikana: Skandali sa drogom, pedofilijom, sumnjivim transakcijama...
Copyright Pieta/Profimedia

Vrh katoličke crkve u Vatikanu decenijama unazad puni novinske stupce o najrazličijitim aferama, pa tako nije iznenađujuća vest koja je osvanula jutros u svim svetskim medijima o iznenadnoj ostavci visokog zvaničnika Vatikana, kardinala Đovanija Anđela Bećua.

Pretres zbog sumnjivog otkupa zgrade

Sekretarijat Vatikana je 2012. uložio 150 miliona era u luksuznu zgradu u Čelsiju, ali se ispostavilo da je hipoteka problematična i da je nekretnina izgubila vrednost usled Bregzita, dok su posrednici uzimali milione od Vatikana u naknadama. Sekretarijat je 2018. odlučio da potpuno kupi zgradu i isplati ostale investitore, zbog čega je bio potreban zajam Vatikanske banke. Direktor Vatikanske banke, blizak papi Franji i kancelarija generalnog revizora podigli su uzbunu kod tužioca upozoravajući da otkup deluje sumnjivo, što je dovelo do pretresa.

Naime, Sveta stolica je u saopštenju navela da prihvata ostavku kardinala. Međutim, kako navode kardinal će sačuvati svoju titulu, ali neće moći da glasa za sledećeg papu, piše BBC.

Beću je pre toga šest godina radio kao drugi najviši zvaničnik u državnom sekreterijatu Vatikana, gde se svakodnevno susretao sa papom i bio jedan od njegovih najbližih saradnika.

Kardinal Beću bio je umešan u kontroverznu kupovinu luksuzne zgrade u Londonu od novca iz crkvenih fondova. Kupovina je izvršena putem ofšor sredstava i kompanija, a ovaj slučaj je i dalje predmet finansijske istrage.

Podsetimo, sporna investicija Vatikana u luksuznu zgradu u Londonu prošle godine je dovela do nezabeleženih pretresa kancelarija službi Svete stolice. Nakon otkrivanja afere sa položaja je otišao glavni finansijski regulator Rene Brular koji je trebalo da uvede red i transparentnost u finansije Vatikana.

Vatikanska policija je u okviru istrage početkom oktobra 2019. godine izvršila pretres kancelarija AIF-a i Državnog sekretarijata, glavnog birokratskog tela Svete stolice.

Pored Brulara, ostavku je podneo i član borda AIF-a Mark Odendal navodeći kao razlog uklanjanje Brulara, ali i odluku međunarodnog konzorcijuma za finansijske informacije da suspenduje AIF iz svoje komunikacione mreže posle pretresa kancelarije vatikanske uprave.

Skandali sa drogom, pedofilijom…

Sveštenici katoličke crkvu u Vatikanu često su dovođeni u vezu sa obljubom nad maloletnicima, drogom i drugim prestupima.

Tako su 2017. godine italijanski mediji objavili da je visoki sveštenik Rimokatoličke crkve uhvaćen sa drogom u svom stanu, a kada je papa Franja čuo sa ovaj slučaj, odmah je proterao sveštenika. Policija je optuženog kardinala uhvatila tokom orgija i pod dejstvom droge u njegovom stanu, on je odmah prebačen na jednu rimsku kliniku radi detoksikacije, a potom upućen u samostan da razmisli o svojim prestupima.

Profimedia

Italijanski list “Fato Kotidijano” tada je objavio tvrdnju da se radi o sekretaru kardinala Frančeska Kokopalmerjia, šefa Saveta za zakonodavne poslove Pontifikata i jednog od glavnih savetnika pape Franje.

Papa je takođe odlučio da kardinala za koga je radio sveštenik pošalje u penziju pošto ima više od 75 godina.

Ovaj slučaj se dogodio gotovo istovremeno sa podizanjem optužnice zbog pedofilije protiv australijskog kardinala Džordža Pela, koji je ove godine pušten iz zatvora nakon što mu je najviši sud u Australiji ukinuo presudu za seksualno zlostavljanje.

Australijski kardinal Džordž Pel, Wikimedia/Kerry Myers

Bivši šef finansija Vatikana bio je najistaknutija figura u Katoličkoj crkvi koja je do sada osuđena za takva krivična dela.

Sud je 2018. godine utvrdio da je Pel (78) odgovoran za zlostavljanje dva 13-godišnjaka u Melburnu tokom devedesetih. Visoki sud Australije poništio je tu presudu i Pelu momentalno ukinuo kaznu od šest godina zatvora.

Pel je bio nadbiskup u Melburnu 1996. Kako je pisalo u optužnici, u tom periodu je zlostavljao dvojicu trinestogodišnjaka u prostorijama katedrale posle mise.

Nakon što im je rekao da su napravili prekršaj zato što su pili vino za pričešće, Pel je prisilio momke na seks. Jednog od dečaka zlostavljao je ponovo 1997.

Direktor bolnice osuđen za proneveru novca

Bivši direktor vatikanske bolnice u Rimu Đuzepe Profiti osuđen je u oktobru 2017. godine za zloupotrebu položaja pošto je iz fondova preusmerio skoro pola miliona dolara za renoviranje luksuznog stana kardinala Tarčizija Bertonea, nekada drugog čoveka Svete stolice.

Profiti je osuđen na godinu dana uslovno, a tužilaštvo je tražilo tri godine, dok je blagajnik bolnice Masimo Spina oslobođen optužbi, prenosi Rojters.

Suđenje koje je počelo u julu te godine na svetlo dana još jednom je iznelo problem nedostatka transparentnosti u finansijskom upravljanju imovinom Vatikana u Italiji, gde poseduje brojne institucije i nekretnine.

Priručnik Vatikana o seksualnom zlostavljanju dece

Da je seksualno zlostavljanje dece u Vatikanu česta pojavi govori i odluka pape Franje prošle godine da ukine vatikanske propise o tajnosti koji su regulisali slučajeve seksualnog zlostavljanja. Time je ukinuo “pontifikalnu tajnu” koja više nije primenjiva u slučajevima vezanim za optužbe i suđenja povezanim sa slučajevima seksualnog zlostavljanja.

Takođe, vatikanska Konfreracija objavila je i priručnik u kojima su predstavnici crkve dobili su tačna uputstva  kako da reaguju u slučaju da se pojavi sumnja da neko seksualno zlostavlja decu. Priručnik ne sadrži nove zakone nego samo uputstva kako delati u skladu s već postojećim zakonima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike