Mađarska optužila Ameriku za nazadovanje EU: Za godinu dana izgubila je nezavisnost, ekonomsku i vojnu moć

23.02.2023

18:38

0

U izveštaju mađarskog medija navodi se da je Orban tvrdio da je „Evropa oslabila tokom prošle godine jer Bajdenova administracija neograničeno zastupa svoje interese u Briselu na račun evropskih“

Mađarska optužila Ameriku za nazadovanje EU: Za godinu dana izgubila je nezavisnost, ekonomsku i vojnu moć
Copyright AP Photo/Franc Zhurda

Politika administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena postala je ključni faktor u propadanju Evrope usred ukrajinskog sukoba, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban, preneli su lokalni mediji.

Prema pisanju lista „Magyar Nemzet", Orban je to rekao na zatvorenom sastanku sa članovima vladajuće desničarske koalicije Fides-KDNP u sredu. On je tokom sednice navodno identifikovao glavne protivnike alijanse, koji uključuju „proratne međunarodne interesne grupe, koje se sastoje od Bajdenove administracije, proratnih briselskih birokrata i proratnih političara“.

U izveštaju se navodi da je Orban tvrdio da je „Evropa oslabila tokom prošle godine jer Bajdenova administracija neograničeno zastupa svoje interese u Briselu na račun evropskih interesa“.

Navodi se da je mađarski premijer dodao da su odgovor na sukob u Ukrajini i „cunami sankcija“ uticali na evropsku ekonomiju, dok su se SAD, koje imaju dovoljno jeftine energije, klonile ovih izazova.

Orban je dalje rekao da je Evropa izgubila nezavisnost, ekonomsku i vojnu moć za samo godinu dana, insistirajući na tome da Mađarska mora zaštititi svoje interese kako bi prebrodila oluju, kako citira list.

AP Photo/Anna Szilagyi
Viktor Orban

Da bi to postigla, Budimpešta mora da „brani pro-mirovnu poziciju od Bajdenove administracije i Brisela“, da zaštiti mađarsku ekonomiju borbom protiv inflacije i da ojača svoju vojsku, rekao je on.

Navodi se i da je premijer susedne zemlje izjavio da Budimpešta ne podržava nikoga u ukrajinskom sukobu, jer „u ovom ratu ne može biti pobednika“. Moskva ne može da pobedi zbog pomoći koju Zapad pruža Kijevu, dok je Rusija nuklearna sila i „nuklearna sila se ne može saterati u ćošak“, navodno je izjavio on.

Mađarska je u brojnim prilikama pozivala Rusiju i Ukrajinu da odmah pristanu na prekid vatre, dok je u više navrata izražavala protivljenje sankcijama koje je Zapad uveo Moskvi. Orban je u nedelju izjavio da ograničenja nisu uspela da okončaju neprijateljstva, već da su nanela štetu evropskoj ekonomiji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike