Da li je Pakistan nova Šri Lanka? Zemlja je pred bankrotom, serija problema dovela narod na ivicu siromaštva

13.02.2023

20:15

0

U januaru je godišnja inflacija porasla na više od 27 odsto, što je najveći rast od 1975. godine, a strahovi da će doći do kraha ekonomije sve su veći u ključnoj izbornoj godini

Da li je Pakistan nova Šri Lanka? Zemlja je pred bankrotom, serija problema dovela narod na ivicu siromaštva
Copyright AP Photo/Rahmat Gul

Jedanaestočasovni pregovori između Pakistana i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nisu uspeli da oslobode 1,1 milijardu dolara u ključnim fondovima koji imaju cilj da spreče bankrot zemlje.

Produbljujuća ekonomska kriza gotovo je ispraznila pakistanske devizne rezerve, ostavljajući državi jedva dovoljno dolara da pokrije mesec dana uvoza, dok se ona bori da reši veliki spoljni dug.

Tim MMF-a, koji je u petak napustio Islamabad, rekao je da je postignut „znatan napredak" nakon 10 dana pregovora.

- Virtuelne diskusije nastaviće se u narednim danima - rekao je šef misije MMF-a Nejtan Porter u saopštenju.

Iako Pakistanu nije pružena finansijska ruka spasa, obe strane su pokušale da pozitivno opišu sastanak. Pakistanski ministar finansija rekao je na konferenciji za novinare da je zemlji data detaljna mapa puta. Govorio je o „bolnim, ali neophodnim“ reformama, istakavši da MMF želi da vidi akciju i ispunjene obaveze Pakistana pre nego što se obaveže da će dati više novca.

U januaru je u Pakistanu godišnja inflacija porasla na više od 27 odsto, što je najviše od 1975, a strahovi da će doći do kraha ekonomije sve su veći u ključnoj izbornoj godini.

Ove nedelje rupija je potonula na istorijski najniži nivo od 275 za dolar, u odnosu na 175 pre godinu dana, zbog čega je u Pakistanu skoro sve poskupelo. Nedostatak deviza jedan je od najhitnijih problema zemlje.

AP Photo/Rahmat Gul
 

Fabrike kao što je "Jubili Tektiles" u Fejsalabadu, industrijskom srcu Pakistana, nedavno su zatvorene, ne zbog čestih nestanaka struje, sa kojima se Pakistan suočavao godinama, već zato što nisu mogle da dođu do dolara da bi platile robu koja im je potrebna.

- Ako ne možemo da uvozimo, kako da proizvodimo? Već smo napravili gubitak - rekao je njen menadžer Fahim za Bi-Bi-Si, dodajući da je svih 300 radnika poslato kući.

Štamparske mašine ove fabrike ponovo su pokrenute tek neposredno pre zatvaranja prošlog meseca. Fahim je rekao da je u fabrici ponestalo boja koje uvoze iz Kine ne zato što nisu bile dostupne, već zato što njihova banka nedeljama neće imati dolare da plati za njih.

Prema analitičarima, vlada je držala kurs banke veštački visokim iza kulisa, što je doprinelo nedostatku dolara u sistemu. Krajem prošlog meseca dozvolili su da padne, što bi moglo da pomogne nekim preduzećima, ali i da poveća cene mnogih proizvoda.

Preduzeća i fabrike širom Pakistana saopštili su da su morali da uspore ili prekinu rad dok čekaju na robu koju su uvezli, a koja se trenutno nalazi u lukama.

Krajem januara ministar vlade rekao je da je u dve luke u Karačiju nagomilano više od 8.000 kontejnera u kojima se nalazi razna roba - od lekova do hrane. Nešto od toga je počelo da se preusmerava dalje, prema izveštajima lokalnih medija, ali mnogo toga još uvek stoji u skladištima.

Nanizani problemi

AP Photo/Fareed Khan
 

Pakistan se, kao i mnoge zemlje, bori sa posledicama pandemije koronavirusa i ruske vojne operacije u Ukrajini, nakon čega su cene goriva porasle na globalnom nivou. Ova zemlja se u velikoj meri oslanja na uvezena fosilna goriva, a hrana koja se uvozi takođe je postala skuplja.

Kako rupija bude opadala, gorivo će koštati sve više, sa lančanim efektom na robu koja se transportuje ili proizvodi pomoću goriva. Vlada je nedavno povećala cene goriva za preko 13 odsto, ali kaže da dalje poskupljenje nije planirano.

Tu su i troškovi prošlogodišnjih poplava, za koje UN kažu da su izazvale štetu veću od 16 milijardi dolara. Ogromne oblasti Pakistana bile su potopljene, prilikom čega je uništeno obradivo zemljište i narušena njegova sposobnost proizvodnje hrane. Osnovne namirnice poput pšenice i luka naglo su poskupele.

Sve ovo dešava se i u politički nezgodno vreme, pošto se u oktobru održavaju dopunski izbori.

Što se tiče finansijske pomoći, Pakistan ju je često traćio. Zemlja koja ima ogroman vojni budžet i dugogodišnju infrastrukturnu potrošnju zasnovanu na dugovima dugo nije uspela da stabilizuje svoju ekonomiju.

- Ako pogledate istoriju Pakistana, imamo ciklus problema platnog bilansa - kaže doktor Sadžid Amin Džaved, zamenik izvršnog direktora Instituta za politiku održivog razvoja u Islamabadu.

 

 

- Okrećemo se MMF-u. Sprovodimo veoma stroge reforme, dve ili tri godine, onda je izborna godina i, nažalost, sve se vrati na staro - dodao je on.

Subvencije su dugo korišćene za pridobijanje glasača u Pakistanu, objasnio je.

Da li je Pakistan sledeća Šri Lanka?

Imran Kan, koji je prošlog aprila svrgnut sa mesta premijera Pakistana, došao je na vlast 2018. obećavajući da će oporaviti ekonomiju. U to vreme je obećao da neće tražiti pomoć od MMF-a, ali je inflacija porasla i rupija je pala.

Na kraju je pregovarao sa MMF-om o pomoći od šest milijardi dolara kako bi rešio krizu platnog bilansa.

Trenutni pregovori o sledećoj tranši od 1,1 milijarde dolara više puta su bili u zastoju. Prvobitno je dogovor trebalo da bude postignut u novembru.

Vlada i Kanova stranka, Pakistanski pokret za pravdu (PTI), u prošlosti su imale svoje nesuglasice sa MMF-om, ali s obzirom na to da su devizne rezerve zemlje sada tako niske, i jedni i drugi su saglasni da Pakistan treba da postigne sporazum kako bi osigurao sredstva.

National Assembly of Pakistan via AP
Šehbaz Šarif

Prema Pakistanu, pregovori su bili teški. Prošle nedelje premijer Šehbaz Šarif rekao je da je ta organizacija zadala pakistanskom ministru finansija težako zadatak.

U prošlomesečnom intervjuu Kan je upozorio da bi Pakistan mogao da krene stopama Šri Lanke, kojoj je prošle godine ponestalo novca za kupovinu hrane, goriva i drugih osnovnih potrepština, što je izazvalo narodni ustanak u kom je svrgnut predsednik.

Doktor Džaved smatra da poređenje Pakistana sa Šri Lankom nije adekvatno.

- Veličina ekonomije je apsolutno drugačija, pod jedan. Pakistan je oduvek imao dobru podršku prijateljskih zemalja, kao što su Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, a u turbulentnim vremenima to je dolazilo u vidu preokreta, refinansiranja, prijateljskih depozita i odloženih otplata nafte - kaže on, ali priznaje da je zabrinut zbog određenih stvari:

- Zajednička osnova koju imamo je politička nestabilnost, i naša sposobnost da se snađemo biće ključna za izlazak iz ove krize.

Vlada i Kanova partija, PTI, prilično su netrpeljivi jedni prema drugima. Kan, koji i dalje ima značajnu podršku, održava skupove i marševe, tvrdeći da je njegovo smenjivanje sa funkcije neustavno.

Profimedia
Imran Kan

Nova pakistanska vlada kaže da neće pristati na njegove zahteve za prevremene izbore i tvrdi da time stavlja ekonomiju na prvo mesto.

- Zbog ličnog interesa jedne osobe ne možemo celu zemlju staviti u neizvesnost. Raspisivanje izbora u ovom trenutku znači četiri-pet meseci neizvesnosti - rekao je ministar planiranja Ahsan Ikbal za Bi-Bi-Si.

Sve je u rukama MMF-a

Pakistanu treba mnogo dolara, i to veoma brzo, ne samo zbog toga da ne bi ostao bez struje.

Kako vreme postaje toplije, ljudi koriste više električne energije za napajanje ventilatora i klima-uređaja, pa će potreba za energijom rasti, što će dodatno opteretiti sistem i gotovo iscrpljene strane rezerve Pakistana.

Postavlja se pitanje na koliki vremenski period bi ovaj sporazum izvukao zemlju ovog puta.

- Ako nastavak programa MMF-a bude uspešan, biće otključane milijarde dolara koje su obećali Saudijska Arabija i UAE. Tada će rizik od većeg problema platnog bilansa biti sklonjen - kaže Kuram Husain, poslovni i ekonomski novinar u Pakistanu, i dodaje:

AP Photo/Mohammad Sajjad
 

- Dugoročno, program će imati mali ili nikakav uticaj. Pakistan se suočava sa ogromnim teretom duga. Bez sveobuhvatnog restrukturiranja duga zemlja će nastaviti da se vraća na ivicu krize platnog bilansa.

Pokušaj da se postigne dogovor mogao bi da znači bolna politička obećanja, potencijalno uključujući odustajanje od subvencija za energiju.

Husain kaže da će postizanje dogovora sa MMF-om pomoći ekonomiji i državi, ali da će to platiti obični ljudi. Ipak, smatra da je najveći rizik da će se vlada dogovoriti sa MMF-om, početi da sprovodi planove, pa se predomisliti.

- Ako se vlada ohladi i zatraži da zaustavi proces prilagođavanja i pokuša ponovo da pregovara, Pakistan će se vratiti tamo gde je bio - zaključio je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike