Pakistan zabranio Vikipediju zbog blasfemičnih sadržaja: "Nisu odgovorili na naše zahteve da uklone bogohulne sadržaje"

04.02.2023

21:43

0

Autor: J. J.

Pakistan je blokirao Jutjub od 2012. do 2016. nakon što je objavio film o proroku Muhamedu koji je doveo do nasilnih protesta širom muslimanskog sveta

Pakistan zabranio Vikipediju zbog blasfemičnih sadržaja: "Nisu odgovorili na naše zahteve da uklone bogohulne sadržaje"
Ilustracija - Copyright Profimedia

Pakistan je blokirao Vikipediju nakon što su vlasti cenzurisale veb stranicu zbog "blasfemičnih sadržaja" u poslednjem udaru na digitalna prava u toj konzervativnoj naciji.

Mrežna enciklopedija je blokirana širom zemlje u petak „nakon što nije odgovorila na našu ponovljenu prepisku povodom uklanjanja bogohulnog sadržaja i ispoštovala rok“, rekao je Malahat Obaid, portparol pakistanske Uprave za telekomunikacije.

PTA je ranije ove nedelje dala Vikipediji ultimatum od 48 sati da ukloni materijal i upozorila Vikipediju da će njene usluge biti blokirane u Pakistanu ako se uputstva ne budu poštovala.

- Uklonili su deo materijala, ali ne sav - rekao je Obaid.

- Ostaće blokirano dok ne uklone sav nepoželjan materijal. Fondacija Vikimedija — neprofitni fond koji upravlja Vikipedijom — saopštila je da taj blok "uskraćuje petoj najmnogoljudnijoj naciji na svetu pristup najvećem besplatnom repozitorijumu znanja".

 

 

- Ako se nastavi, to će takođe uskratiti svima pristup pakistanskom znanju, istoriji i kulturi - navodi se u saopštenju.

Zabrinutost zbog sve veće cenzure Bogohuljenje je osetljivo pitanje u Pakistanu sa muslimanskom većinom, a giganti društvenih medija Fejsbuk i Jutjub su ranije bili zabranjeni zbog objavljivanja sadržaja koji se smatra svetogrđem.

Pakistan je blokirao Jutjub od 2012. do 2016. nakon što je objavio film o proroku Muhamedu koji je doveo do nasilnih protesta širom muslimanskog sveta.

Poslednjih godina, zemlja je takođe nekoliko puta blokirala veoma popularnu aplikaciju za deljenje videa TikTok zbog "nepristojnog" i "nemoralnog" sadržaja.

Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike