Povratak svrgnutog lidera: Zašto je bivši predsednik Šri Lanke ponovo došao u zemlju i šta bi sada moglo da mu se desi

03.09.2022

19:18

0

Skoro dva meseca je bežao od besnog naroda, a njegov ponovni dolazak u zemlju pogođenu nikad jačom krizom mogao bi opet da dovede do destabilizacije

Povratak svrgnutog lidera: Zašto je bivši predsednik Šri Lanke ponovo došao u zemlju i šta bi sada moglo da mu se desi
AP22245367844598 - Copyright AP Photo/Eranga Jayawardena

Posle više od 50 dana, odbegli bivši predsednik Šri Lanke Gotabaja Radžapaksa vratio se u Kolombo rano u subotu, potvrdili su aerodrom Šri Lanke i bezbednosni zvaničnici. Taj potez preti da ponovo pojača tenzije u zemlji pogođenoj krizom.

Prema rečima dva zvaničnika Šri Lanke, Radžapaksa je dobio danas od države rezidenciju i telohranitelje, a po dolasku na aerodrom susreo se sa grupom vladajućih članova partije i poslanika, pre nego što je ispraćen u novu rezidenciju koju mu je vlada obezbedila.

Visoki zvaničnik Šri Lanke rekao je da Radžapaksa nije otkrio svoje planove.

- Rekao nam je rano jutros da mu je potrebno neko vreme, jer mu nije dozvoljeno čak ni iz sobe da izađe iz bezbednosnih razloga - rekao je zvaničnik.

Radžapaksa, koji je nekada vladao Šri Lankom gvozdenom pesnicom, skrivao se otkako je žurno pobegao na Maldive 13. jula, samo nekoliko dana nakon što su gnevni demonstranti upali u njegovu zvaničnu rezidenciju zahtevajući da on podnese ostavku zbog lošeg rukovođenja najgorom finansijskom krizom u zemlji.

On tek treba da objasni zašto je poslednjih nedelja putovao u tri azijske zemlje usred ekonomskih i političkih previranja kod kuće i zašto je odlučio da se vrati sada.

AP Photo/Eranga Jayawardena, File
Gotabaja Radžapaksa

Neki aktivisti sada traže da se Radžapaksa suoči sa krivičnim prijavama, ali s obzirom na to da njegovi saveznici ostaju na vlasti, analitičari kažu da je malo verovatno bilo kakvo krivično gonjenje.

Nakon privremenog boravaka na Maldivima, u Singapuru i na Tajlandu, Radžapaksa je najverovatnije ostao bez zemalja koje su bile spremne da mu dozvole da uđe ili ostane u njima, kažu analitičari.

Prema izvoru koji je 23. avgusta citirao Rojters, troškovi održavanja njegovog načina života u inostranstvu, uključujući privatni avion, predsednički apartman i obezbeđenje, već su dostigli stotine hiljada dolara.

Radžapaksina široko rasprostranjena nepopularnost na Šri Lanki predstavlja veliki preokret u odnosu na dane kada su ga mnogi u zemlji poštovali kao vođu „kralja-ratnika” zbog pobede nad separatistima u višedecenijskom građanskom ratu.

Svrgavanje je „bilo veliki udarac za njegov ego“, rekla je Ambika Satkunanatan, advokat i bivši komesar Komisije za ljudska prava zemlje.

AP Photo/Eranga Jayawardena, File
Gotabaja Radžapaksa

- Bilo mu je veoma teško da pronađe stalno ili polustalno mesto za boravak. Pokazalo se teže nego što je zamišljao. Ovo je bio političar koji je nekada bio percipiran kao polubog. Nije navikao da se poziva na odgovornost - rekla je ona.

Seljenje iz zemlje u zemlju

Radžapaksina prva stanica bio je Male, glavni grad Maldiva, udaljen samo 90 minuta leta od Kolomba.

Njegovom avionu je prvobitno odbijena dozvola da sleti sve dok bivši predsednik Maldiva Mohamed Našid, sada predsednik maldivskog parlamenta, nije intervenisao, rekao je visoki bezbednosni zvaničnik.

Ali Šrilančani u Maleu nisu bili srećni - mnogi su izašli na ulice da protestuju zbog njegovog dolaska.

„Izbacite ga ovde“, „Dragi maldivski prijatelji, molimo vas da podstaknete svoju vladu da ne štiti kriminalce“, pisalo je na transparentima demonstranata.

AP Photo/Eranga Jayawardena
 

Posle manje od 48 sati Radžapaksa je napustio arhipelag saudijskim letom za Singapur.

Ministarstvo spoljnih poslova Singapura potvrdilo je 14. jula da je Radžapaksi dozvoljen ulazak u ostrvsku grad državu u „privatnu posetu“.

- On nije tražio azil, niti mu je odobren azil - saopštilo je tada Ministarstvo spoljnih poslova Singapura.

Više novinskih organizacija izvestilo je da će Radžapaksa kasnije otputovati u Saudijsku Arabiju, ali do toga nikad nije došlo.

Iako nije jasno zbog čega je to ispalo tako, neki analitičari samtraju da je mogući razlog u oštro kritikovanoj politici Radžapakse iz 2020. koja je zahtevala kremaciju muslimanskih žrtava kovida 19.

Praksa „nije bila u skladu islamskim propisima", navodi se u saopštenju Organizacije islamske saradnje (OIC), čiji je član i Saudijska Arabija. OIC je izrazio zabrinutost i pozvao „na poštovanje rituala sahrane u muslimanskoj veri“.

Radžapaksa je kasnije promenio odluku, ali je uveo još jedno kontroverzno pravilo prema kojem se muslimanske žrtve sahranjuju na udaljenoj vladinoj lokaciji, bez njihovih porodica i bez obavljanja završnih verskih obreda.

Andy Buchanan/Pool via AP
Gotabaja Radžapaksa

Radžapaksa je zvanično podneo ostavku na mesto lidera Šri Lanke dok je boravio u Singapuru.

Zatim se našao na udaru potencijalne krivične istrage u gradu državi zbog navodnih kršenja ljudskih prava dok je bio načelnik odbrane tokom 26-godišnjeg građanskog rata u Šri Lanki, što su optužbe koje on poriče.

Advokati Međunarodnog projekta istine i pravde (ITJP) podneli su 23. jula krivičnu prijavu glavnom tužiocu Singapura, tražeći da se Radžapaksa odmah uhapsi.

Prema izveštaju Ujedinjenih nacija iz 2011. godine, vladine trupe Šri Lanke bile su odgovorne za zloupotrebe, uključujući namerno granatiranje civila, pogubljenja po kratkom postupku, silovanja i sprečavanje da hrana i lekovi stignu do pogođenih zajednica.

U izveštaju UN navodi se da su „brojni verodostojni izvori procenili da je moglo biti i do 40.000 smrtnih slučajeva civila“.

Portparol kancelarije državnog tužioca Singapura potvrdio je za Si-En-En da su primili žalbu ITJP, ali je odbio da dalje komentariše.

Izvršna direktorka ITJP Jasmin Suka Suka rekla je da je podnošenje tužbe u Singapuru „neverovatno simbolično" jer je „pokazalo da je Gotabaja gubljenjem imuniteta jednak pred zakonom kao i svi ostali".

AP Photo/Eranga Jayawardena, File
Gotabaja Radžapaksa

Radžapaksa je zatim 11. avgusta otišao iz Singapura za Tajland privatnim avionom.

Njegov diplomatski pasoš davao mu je pravo da uđe u zemlju bez vize do 90 dana, saopštio je portparol ministarstva spoljnih poslova Tajlanda. Boravak svrgnutog lidera bio je privremen i on nije tražio politički azil, dodao je portparol.

Tajlandski premijer Prajut Čan-Oča naveo je da je iz „humanitarnih” razloga dozvolio Radžapaksi da dođe na Tajland, ali je rekao da je bivšem predsedniku savetovano da se pritaji.

- Dato je obećanje da će on privremeno ostati ovde. Nema poseta, nema sastanaka i bilo kakvog kretanja - rekao je Prajut novinarima 10. avgusta.

Kod kuće u Šri Lanki pritisak pristalica bivšeg lidera rastao je na novog predsednika Ranila Vikremesingea, saveznika Radžapakse, da mu dozvoli da se bezbedno vrati.

Radžapaksin brat Basil Radžapaksa, bivši ministar finansija, zatražio je 19. avgusta zaštitu kako bi omogućio njegov povratak, navodi se u saopštenju porodične političke partije Narodni front Šri Lanke (SLPP), koja ima ogromnu većinu u parlamentu.

AP Photo/Eranga Jayawardena
Ranil Vikremesing

- Glavni zahtev SLPP jeste bezbednost bivšeg predsednika - navodi se u saopštenju.

Šta i sada moglo da se desi?

Šri Lanka je u četvrtak napravila korak ka ekonomskoj stabilizaciji, postigavši privremeni sporazum sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) o zajmu od 2,9 milijardi dolara.

Četvorogodišnji program imao bi za cilj da povrati stabilnost u zemlji koja je opterećena nestašicom hrane, goriva i lekova povećanjem državnih prihoda i obnavljanjem deviznih rezervi.

Ali pošto MMF tek treba da odobri zajam, Šri Lanka se suočava sa dugim putem do ekonomskog oporavka, a analitičari kažu da je nejasno da li će dolazak Radžapakse još jednom podgrejati situaciju u zemlji.

Otkako je Vikremesinge položio zakletvu 21. jula, policija je nasilno udaljila demonstrante sa mesta protesta, a neki su zatvoreni zbog oštećivanja javne imovine, između ostalih navodnih krivičnih dela. Ovaj potez osudile su grupe za ljudska prava i opozicioni političari.

AP Photo/Eranga Jayawardena
 

- Definitivno postoji element straha. Teško je reći da li će biti daljih protesta. Ali naravno, troškovi života su i dalje visoki, a inflacija eskalira. I dok milioni u zemlji nisu u mogućnosti da priušte hranu ili gorivo, Radžapaksin udoban način života po povratku preti da ponovo zapali situaciju - rekao je Satkunanatan, borac za ljudska prava.

- To je ono što dovodi moj narod na ulice. Oni su toliko ljuti zbog ovog licemerja - rekao je Satkunanatan.

Prema rečima Suke iz ITJP, takođe je "malo verovatno" da će bivši lider biti pod istragom zbog optužbi za ratne zločine.

- Politička klasa će ga zaštititi, i uprkos njegovom bekstvu, strukture i ljudi na koje se oslanjao i dalje su netaknuti - rekla je ona, dodajući da je protestni pokret „slomljen, uplašen i fragmentiran iznutra“.

- Uvek postoji nada da će neustrašiva grupa civilnog društva podneti peticiju sudu za pokretanje postupka protiv njega i da će državni tužilac i policija podržati takvu akciju. Nekažnjivost ne treba tolerisati. Suočavanje sa Gotom pokazaće svetu i Šri Lanki da niko nije iznad zakona - dodala je ona.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike